3. srpnja 2017

U subotu 8. srpnja je službeno otvaranje staze u Tršću, malom mjestu u Gorskom kotaru. Autor projekta je višestruki prvak Hrvatske u spustu.

Malo je tko čuo za Tršće, no ovo pitoreskno mjesto u Gorskom kotaru uskoro će biti nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje brdskog biciklizma. U subotu, 8. srpnja, upravo u Tršću otvara se prvi hrvatski bike park, odnosno DH i Enduro staza Rudnik, koji će po svemu sudeći biti u rangu s najboljim sličnim parkovima u regiji.

„Staza je stvarno fenomenalna, vrlo atraktivna i uzbudljiva“, izjavio je za mtb.hr, Nino Ružička, čovjek koji je projektirao, a zatim i izgradio Bike Park Tršće. Za one malo mlađe, Ružička je nekadašnji višestruki prvak Hrvatske u downhillu i enduru, te hrvatski reprezentativac.

„Prošao sam mnoge staze i utrke što mi je, mislim, koristilo da napravim najbolju moguću stazu. Cilj nam je popularizirati brdski biciklizam i privući što više ljudi u ovaj kraj“, objasnio je i napomenuo kako su mu mnogo pomogli prijatelji iz brdskobiciklističkog svijeta. 

Atraktivna ali ne prezahtjevna staza

Za sada je izgrađena jedna staza koja će u subotu u 10 sati biti puštena za javnost. U projektu je zamišljeno još nekoliko staza, no za to ćemo se morati strpjeti još neko vrijeme. Staza je dugačka 1500 metara i puna je skokova, zavoja, kamenja, odnosno svega onoga što downhill stazu čini uzbudljivom i kvalitetnom.

„Ima svega, devet metara dugačka startna rampa, četiri veća skoka, jedan veliki i četiri manja wall ridea, zemljani skok u šumi, rock garden, kosina, jedan veliki brzinski dio na kojem se postiže brzina od 70 kilometara na sat“, priča na Ružička. Kaže, kako je staza uzbudljiva ali ne pretjerano zahtjevna. „Na skali od jedan do deset, ja bi rekao šest ili sedam“. Sve teže dijelove moguće je zaobići tako da i oni nešto oprezniji mogu uživati na stazi.

Transfer je omogućen kombijima i kreće se s cilja, podno nekadašnjeg skijališta Rudnik, kod planinarskog doma Brnare. Subotnji program počinje u deset sati. Bit će nešto hrane i pića, i zabava je, što se kaže, zagarantirana.


Startna rampa je devet metara dugačka i četiri metara široka.

 

Na tromeđu Zagreba, Rijeke i Ljubljane  

Tršće se nalazi na gotovo savršenoj poziciji, na svojevrsnom tromeđu Zagreba, Rijeke i Ljubljane. Od Zagreba je udaljen oko dva sata vožnje, od Ljubljane sat i dvadeset a od Rijeke tek sat vremena, i kao takav je sjajna opcija za sve vozače iz tih krajeva. Inače, staze gotovo sigurno ne bi bilo da nije Željka Loknara, direktora Turističke zajednice Grada Čabra (pod koju spada Tršće). Prema riječima Nina Ružičke, riječ je super poduzetnom čovjeku koji je otvoren za nove ideje. Upravo je on, družeći se s Ružičkom, shvatio kako bi bike park mogao biti savršen mamac za bicikliste iz cijele Hrvatske i regije, te je inicirao projekt koji je zatim smislio i odradio Nino i njegova tvrtka Ronin. Veliku pomoć imali su od Husqvarne koja je pomogla sa strojevima dok je Zidar d.o.o. uskočio s bagerima i pilanom.

Sve je započelo u proljeću prošle godine, kad se pojavila ideja, a sama izrada krenula je u proljeće 2017. Kako kaže Ružička već ove godine, početkom listopada, tu bi se trebala održati enduro utrka a sljedeće godine i utrka u spustu. Park je otvoren za sve zainteresirane. Još uvijek se ne zna radno vrijeme, kao ni cijena karte, no ona će biti simbolična, tek toliko da se pokriju troškovi. „Drago mi je da ćemo konačno i mi imati svoj bike park, da ne moramo više ići u druge susjedne zemlje po dobru vožnju“, kazao je, po svemu sudeći zadovoljan s onim što je napravio, bivši prvak Hrvatske u spustu.

Nino Ružička, čovjek koji je projektirao, a zatim i izgradio Bike Park Tršće.

Više info na Facebook stranici bike parka Tršče.

Fotografije su preuezete s facebook stranice Nina Ružičke i Alena Leša.

Prati nas