4. ožujka 2019

Mladi hrvatski XCO reprezentativci i reprezentativke ovih dana rade na finom podešavanju forme uoči prvih jakih međunarodnih utrka u kalendaru naše nacionalne ekipe

U Rapcu su se u prošlu srijedu na petodnevnim pripremama okupili kandidati za XCO reprezentaciju. Izbornik Pavao Roset po prvi je puta pozvao i predstavnike kadetske kategorije, koji su svoje pozive zaslužili dobrim rezultatima u sezoni 2018.

Na prvoj utrci reprezentacije u austrijskom Langenloisu, 31. ožujka, nastupit će natjecatelji iz kruga kandidata pozvanih na pripreme, a na osnovi prikazane forme. Odluku o sastavu reprezentacije donosi izbornik XCO reprezentacije HBS-a Pavao Roset.

Pozivu su se odazvale juniorke Larisa Bošnjak, Jana Filipović i Karmen Škiljić, juniori Stjepan Hunjak i Luka Okmažić, te kadeti Fran Bošnjak i Ivan Peruško. Dio pozvanih kandidata za nastup na međunarodnim utrkama spriječile su školske ili fakultetske obveze: Nisu mogli doći kadetkinja Anja Nadu, kadet Ivan Okmažić (koji će se odazvati na cestovne pripreme) te mladi (U23) senior Anthony Bilić.

Staze na području Bike parka Rabac i okolice nude teren za sve vrste treninga

Iz prve ruke

„Prvoga dana je po idealnom vremenu odrađen jutarnji trening sa situacijskim sprintovima te simulacija utrke na krugu s tehničkim usponom i spustom“, kazao je Pavao Roset. „Treninzi su održani na prostoru bike parka Rabac, gdje je poslijepodne istoga dana odrađen i lakši trening tehnike“, dodao je.

„Drugog dana MTB priprema (petak) u Rapcu, na rasporedu su bile dionice na duljem tehničkom usponu kao i spustu naravno“, opisuje Roset i nastavlja:  „Zaključno se u lakšem (hm…) tempu odradilo dodatno po valovitom terenu, tako da se ukupno skupilo više od tri sata i oko 1500 m penjanja. Zbog lagane kiše popodnevni trening tehnike prebačen je za subotu, a vrijeme je iskorišteno za odmor i opuštanje te servisiranje bicikala.

U subotu je po planu bila izdržljivost, također na malo zahtjevnijem ali zanimljivom terenu sa singlovima i pejzažima. Prva polovica uključivala je nekoliko duljih strmijih uspona, a druga više tehničkih staza s kraćim hupserima. Ukupno preko tri sata s 1200 m penjanja. Na popodnevnom treningu laganog intenziteta razvrtile su se noge do bike parka Rabac gdje se radilo na tehnici po zavojima i skokovima.

U nedjelju, zadnjeg dana priprema, na redu je bila lakša izdržljivost trajanja tri sata po malo manje zahtjevnom terenu i s manje penjanja.

I prije završetka priprema mogu pohvaliti trud i zalaganje svih kandidata, kao i ozbiljnost u odrađivanju zadanih planova“.

Foto: Pavao Roset / HBS

Prati nas