13. svibnja 2020

Pokrenuli smo novu rubriku pod zajedničkim nazivnikom „HR bike parkovi“. Prvi bike park kojega predstavljamo smješten je između Učke, Pazina, Labina i Rapca…

Dausijadu možemo opisati kao nedavno prokrčenu XC (Point-to-point) staza na obroncima smještenima iznad malog istarskog mjesta Dausi, vjerojatno je najnoviji “službeni” bike park u Hrvatskoj. Riječ je ustvari o dijelu šireg sportsko-turističkog projekta pod nazivom Dausijada koju su osmislili i proveli snowboarderica Ana Rumiha i njeni suradnici.

 

„Dausijada je zamišljena kao koncept različitih sportskih događaja koje počinju i završavaju u zaseoku Dausi. Iako ime to pomalo sugerira, ne mislimo na skakanje u vreći od krumpira, bacanje potkove i utrke motornih kosilica. Ništa ne obećavamo i to ispunjavamo, ali trenutno smo fokusirani na kreiranje staze za MTB utrku i trail trčanje. Budući da se planovi šire brzo poput trnja na stazi, mogućnost da Dausijada uključuje i poneku pustolovku i treking je također velika“, kažu na službenom webu Dausijade.

 

Bike park Dausijada smješten je u blizini Učke, Pazina, Labina i Rapca, a prvo najbliže naselje, osim samog zaseoka Dausi, je Borut.

Die Hard, Top Gun, Terminator…

Dausijada je „iskovana u mističnim šumama podborutskog kraja, prije svega mjesto je za obračun s vlastitim demonima i (ne)sposobnostima“ te nudi nekoliko trasa različitih duljina prilagođenih XC stilu vožnje. Najdulja, „Die Hard“, dugačka je oko 32 kilometra te nudi oko 1100 visinskih metara uspona. Najkraća trasa „Top Gun“ dugačka je 12 kilometara.  

XC Dausijada na Stravi

Svi koji snime svoju vožnju na nekoj od trasa Dausijade mogu se uključiti u borbu za poredak na Stravi. Sve trase, kao i aktualne ljestvice, potraži na ovom linku. 

Video: XC Dausijada

Više informacija: http://dausijada.eu/

 

Službena stranica na Facebooku.

 

Sudjeluješ li i ti u izgradnji nekog od bike parkova u Hrvatskoj, već poznatog ili još uvijek nepoznatog? Javi nam se i rado ćemo objaviti priču!


Pročitaj i:

Garaža: Anin Giant Anthem 29 2

Foto: Dausijada.eu

Prati nas