“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
2. lipnja 2019

Amaury Pierron ponovio je prošlogodišnju pobjedu, Rachel Atherton je pobijedila četvrti put, susjed Jure Žabjek je završio na 55. mjestu

Snažan vjetar na gornjem dijelu, mokro kamenje u sredini i blato u šumi te u donjem dijelu. Kombinacija koju ne želi niti jedan spustaš. No, postoje iznimke, a na kraju krajeva, svima je jednako. A škotsko vrijeme se ponovno pokazalo u punoj veličini. Na kraju utrke zasjalo je sunce. U muškoj konkurenciji odvijao se pravi spektakl, nešto atraktivnih padova, vratolomna vožnja pobjednika u donjem dijelu i puno iznenađenja, posebno u konkurenciji juniorki.

Na startu, od slovenskih predstavnika danas je bio samo Jure Žabjek (Unior / Devici Factory Racing), Monika Hrastnik nije startala, Žak Gomilšček je jučer bio samo tri mjesta prekratak za današnje finale.

Muškarci

Britanac Greg Williamson neko je vrijeme proveo na vrućem stolcu (na kraju 12. mjesto), a zatim je uslijedila vrlo dobra vožnja Francuza Loica Brunija (Specialized Gravity), koji je jučer teško pao, ali danas je izdržao pritisak i na kraju je zaradio skoro dvije sekunde prednosti. Ubrzo je svim gledateljima zastao dah, jer je Aaron Gwin (Intense Factory Racing) odmah nakon starta teško pao, no brzo se pribrao, nastavio po stazi biciklom i vratio se na start. Potom je iznenadio Matt Walker (Madison Saracen Factory Team), koji je imao četiri zeleno obojana međuvremena i na kraju Brunija pretekao pola sekunde!

Uslijedila je odlična vožnja Južnoafrikanca Grega Minaara Santa Cruz Syndicate, sedmostrukog pobjednika u ovoj areni, koji je unatoč zaostatku od otprilike jedne sekunde na većem dijelu staze, na kraju Walkera prestigao za desetinku. Kanađanin Finn Iles (Specialized Gravity) pokazao je svoj potencijal. Luda vožnja, u gornjem dijelu dvije sekunde brži od Minnaara, u sredini tri, i konačno 1,1 sekundi ispred Južnoafrikanca.

Danny Hart (Madison Saracen Factory Team) u Ft. Williamu je već dvaput bio drugi, a po cijeloj stazi je imao između pola i jedne sekunde zaostatka, ali je na donjem dijelu, autocesti, nadomjestio gotovo cijeli zaostatak. Za preuzimanje vodstva nedostajalo mu je tri desetinke sekunde. Jedini Škot, lokalni favorit Reece Willson (Trek Factory Racing DH), odmah nakon starta izgubio je lanac, a zatim je doživio pad te su se raspršili snovi o vrhunskom rezultatu.

Potom i Troy Brosnan (Canyon Factory DH Team). Fenomenalno, brzo i na četvrtom mjerenju međuvremena već dvije sekunde ispred Finna, a u cilju je prednost povećana na 3,6 sekundi te je kao novi vodeći zasjeo u vrućem stolcu. Na vrhu još dvojica, oba Francuzi. Prvo, prošlogodišnji pobjednik Amaury Pierron (Commencal / Vallnord). I za vrijeme njegove vožnje sva su međuvremena bila obojena zeleno. Luda vožnja duž dionice autoceste i prije cilja te gotovo let preko upravljača. No Pierronu se isplatio rizik, jer je preuzeo vodstvo sa znatnom prednošću. Na startu još samo Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate). Tečna vožnja i u početku mali zaostatak, koji je samo porastao prema cilju, što je na kraju bilo dovoljno za treće mjesto.

Konačni rezultat: pobjednik Amaury Pierron, 4 minute i 28 sekundi 578 tisućinki. Drugo mjesto zauzeo je Troy Brosnan, njegov je zaostatak iznosio 3,582 sekunde. Treće mjesto Loris Vergier (zaostatak od 3,631 sekunde), četvrti Finn Iles, ovo je njegov najbolji rezultat u drugoj seniorskoj sezoni, peti Danny Hart, i šesti Greg Minnaar, koji se polako vraća u vrhunsku formu. 

Unior/Devinci Factory Racing

Jure Žabjek je bio vrlo brz u gornjem dijelu, zatim nekoliko grešaka i gubljenje vremena, što je na kraju bilo dovoljno za 55. mjesto. Juretov zaostatak iznosio je 21,2 sekundu. Kanađanin Kirk McDowall završio je utrku za zaostatkom od 18. sekundi na 39. mjestu. Najbolji član momčadi bio je opet Amerikanac Dakotah Norton, koji je izgubio plasman u top deset za više od sekunde (13. mjesto), dok je njegov zaostatak iza pobjednika bio 11 sekundi i 56 tisućinki.

Žene

Četvrta pobjeda u škotskom Highlandu za Britanku Rachel Atherton (Atherton Bikes) koja je s vremenom 5 minuta 15 sekundi i 560 tisućinki za 1,6 sekundu prestigla najbržu u jučerašnjim kvalifikacijama, Australku Tracey Hannah (Polygon UR). Na trećem mjestu s nešto manje od devet sekundi zaostatka Njemica Nina Hoffmann, koja je šestim mjestom u Mariboru pokazala da će ove sezone biti potrebno računati i na nju. Na pobjedničkom postolju prvim trima su se pridružile Francuskinja Marine Cabirou (Scott DH Factory) i Talijanka Veronica Widmann (Insync).

Monika Hrastnik (Dorval AM) danas nije nastupila jer su posljedice jučerašnjeg pada (šoka) u kvalifikacijskoj trci bile prevelike. 

Juniori

Francuz Thibaut Daprella (Commencal / Vallnord), bio je i najspretniji danas. Njegovo je vrijeme 4 minute 45 sekundi i 455 tisućinki. Na drugo mjesto se s manje od sekunde zaostatka uvrstio Britanac Luke Mumford, jučer treći, a slijedio ga je Kanađanin Patrick Laffey, koji se kvalificirao tek kao jedanaesti. Njegovo kašnjenje za Francuza je 2,4 sekunde.

Juniorke

Prvijenac Amerikanke Anne Newkirk (Sram Young Guns) koja je, osim što je zabilježila najveću brzinu (51.185 kilometara na sat), s vremenom 5 minuta 33 sekunde i 585 tisućinke za tri i pol sekunde prestigla dosad nepobjedivu Austrijanku Valentinu Höll (Sram TLD Racing). Treće mjesto osvojila je Norvežanka Mille Johnset (Atherton Bikes) s devet i pol sekundi zaostatka.

Rezultati su na uci.org

Snimke muške i ženske utrke pogledaj na RedBull.tv

Naslovnu fotografijo smo posudili na facebook stranici UCI Mountain Bike

Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas