Parenzana gravel Race
Bike park Sljeme OglasivaciHR Human Fish Gravel SloEnduro
4. lipnja 2017

Ni kiša nije spriječila Grega u osvajanju svoje nevjerojatne sedme pobjede u Škotskoj. Među djevojkama odlična Tracey Hannah.

Fort William je već od 2002. godine, konstanta u Svjetskom kupu. Staza tehnike, kamenja, šume, brzine i skokova. Puna svega. Ove godine i nešto blata u šumi i vjetra na gornjem dijelu staze. Za zadnjih nekoliko natjecatelja i kiša, koja nimalo nije utjecala na rasplet.

Muški

Sve oči bile su uperene u kralja Fort Williama – Južnoafrikanca Grega Minnaara, najbržeg u kvalifikacijama. Odlične vožnje mlađih i onih klasičnih favorita. Kod mnogih je bio odlučujući dosta blatan dio u šumi. Neki su ga odvozili bez greške i radovali se dobrom vremenu, dok je drugima predstavljao problem. 

Vještinu je prvi pokazao Australac Troy Brosnan (Canyon Factory Racing DH), odmah iza njega i Remi Thirion (Commencal Vallnord). Zatim su oči bile uperene u svjetskog prvaka Dannyja Harta (MS Mondraker), koji je bio odličan sve do šume gdje je pao i pozdravio se od vrhunskog plasmana.

Aaron Gwin (The YT Mob) je također bio odličan, čak i na blatnom dijelu, ali je tik prije trećeg split timea napravio grešku i skoro 4 sekunde prednosti pale su u vodu. Bez obzira na to, do kraja je uspio zadržati manje od sekunde prednosti pred Thirionom. Marcelo Gutierrez (Giant Factory Off-Road Team) je bez obzira na zaostatak u gornjem dijelu za Gwinom uspio skoro sve nadoknaditi s odličnim donjim dijelom po takozvanoj autocesti, na kojoj je letio.

Zatim je Jack Moir (Intense Factory Racing) odlično odvozio stazu i za osam desetinki sekunde prestigao Aarona Gwina. Na startu su ostala još samo dvojica natjecatelja iz tima Santa Cruz Syndicate – Loris Vergier i Greg Minnaar. Vergier je imao probleme već u gornjem dijelu staze, zatim je i u šumi napravio grešku, i snovi o vrhunskom plasmanu ostali su samo snovi. 

A Greg Minnaar? Greg je odvozio vrhunski unatoč kapima kiše, i ciljnu crtu prešao sa skoro tri sekunde prednosti. 

To je već sedma pobjeda za Grega Minnara na toj destinaciji i 20. pobjeda u spustu za Svjetski kup! Tako je konačni poredak prve trojice: Minnaar, Moir i Gwin.

Djevojke

Zbog odsutnosti Rachel Atherton, koja nije bila na startu zbog ozljede ramena na jutarnjem treningu, ulogu prve favoritkinje preuzela je, i posao odlično odradila, Australka Tracey Hannah (Polygon UR). Iako je s premalom brzinom došla na skok Big Doon i poprilično nesigurno doskočila, uspjela se izvući i zatim je na “autocesti” samo povećavala brzinu, te drugoplasiranu Francuskinju Myriam Nicole (Commencal Vallnord) prestigla za dobrih deset sekundi. Na treće mjesto uvrstila se Švicarka Emelie Siegenthaler (Pivot Factory Racing) s nešto manje od 14 sekundi zaostatka. Današnja pobjeda je treća pobjeda Australke i prva nakon skoro pet godina. Time je preuzela i vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Juniori

Kod juniora se samo izmiješao poredak prva tri mjesta s jučerašnjih kvalifikacija. Britanac Matt Walker (Madison Saracen Factory), koji je jučer bio drugi, popeo se na najviše postolje, trećeplasiran na kvalifikacijama Finn Iles (Specialized Racing) je sa zaostatkom od pet sekundi zauzeo drugo mjesto, Francuz Sylvain Cougoreux (Les Gets Intense Team), jučer prvi, danas sa zaostatkom od skoro devet sekundi, treći.

Ukupni poredak

Snimka utrke na redbull.tv.

Svjetski kup nastavlja se sljedećeg vikenda u austrijskom Leogangu.

Na naslovnoj fotografiji Tracey Hannah, foto Klemen Humar

Pročitajte još:
Fort William kvalifikacije: Greg i Rachel

Parenzana gravel Race
Bike park Sljeme OglasivaciHR Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas