“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
3. lipnja 2018

Škotske planine danas su doživjele neizvjesnu nedjelju. Prva pobjeda u Svjetskom kupu za Amauryja Pierrona, a prvi puta u Ft. Williamu slavila je i Tahnee Seagrave

Današnji dan bio je u znaku potrganih lanaca, padova i probušenih guma. No ujedno je bio dan kojega je svojom prvom pobjedom u Svjetskom kupu u MTB spustu obilježio Francuz Amaury Pierron. Britanka Tahnee Seagrave se prvi puta popela na najviše postolje u Ft. Williamu. Noć uoči utrke kišilo je, zbog čega je staza bila drugačija u odnosu na jučerašnje kvalifikacije te su stoga i linija, pogotovu u srednjem dijelu staze, bile drugačije.

Muška kategorija

Danas se odvijala prava lutrija. Nepredvidljivi uvjeti pogodovali su novom pobjedniku u muškoj kategoriji Svjetskog kupa u MTB spustu. Odlična vožnja i vrijeme Britanca Reesa Wilsona dugo su vremena stajali kao u stijenu uklesani, nedostižan ideal. 

Prvi koji mu se uspio približiti bio je rekonvalescent (nakon povrede na Lošinju), aktualni svjetski prvak, Francuz Loic Bruni (Specialized Gravitiy). Ostali favoriti bili su u problemima. Amerikanac Aaron Gwin (YT Mob), vodeći u Svjetskom kupu i pobjednica iz Lošinja, je nakon najbrže vožnje u gornjem dijelu staze pao, te je na kraju završio kao 20. Njegov ekipni kolega i zemljak Neko Mulally je s defektom osvojio 27. mjesto, a peti iz Lošinja in osmi u škotskim kvalifikacijama, Amerikanac Dakotah Norton (Unior/Devinci Factory Racing) je odmah nakon starta potrgao lanac i pumpao sve do cilja. Na kraju je završio kao 31.

Najbrži iz kvalifikacija, Amerikanac Luca Shaw (Santa Cruz Syndicate) je nakon odličnog gornjeg dijela dobio defekt u donjem dijelu staze te je u finalu završio teka kao pretposljednji. Na stazi se odlično snašao Francuz Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate), koji je na kraju završio kao drugi, s dvije desetinke sekunde zaostatka.

Prvo mjesto je na kraju osvojio Amaury Pierron (Commencal / Vallnord), zahvaljujući tečnoj vožnji. Drugi je bio Loris Vegier, a treći, s tri desetinke zaostatka, Australac Troy Brosnan (Canyon Factory DH).

Ženska kategorija

Sjajna vožnja Britanke Tahnee Seagrave (Transition Bikes / Muc – Off Factory) i smola pobjednice jučerašnjih kvalifikacija. Rachel Atherton (Trek Factory Racing) je, poput Aarona Gwina prije par godina u Leogangu, odmah poslije starta ostala bez lanca, a zatim i pala. No s devet sekundi zaostatka uspjela je osvojiti treće mjesto. Na drugo se mjesto unatoč padu plasirala vodeća u Svjetskom kupu i pobjednica iz Lošinja, Francuskinja Myriam Nicole (Commencal / Vallnord), koja je za Tahnee zaostala za 8,2 sekunde. 

Juniori

Kaos Seagrave i Finn Iles su se ove godine preselili u seniorsku konkurenciju, pa među juniorima pušu novi vjetrovi. Jučer najbrži na kvalifikacijama, Australac Kye A’Hern (Canyon Factory DH), bio je najbrži i u finalu. S vremenom od 4 minute, 42 sekunde i 4 desetinke je nadmašio pobjednika s Lošinja, Francuza Thibauta Daprelu (Commencal / Vallnod), koji je zaostao za više od sedam desetinki. Na treće se mjesto plasirao Britanac Kade Edvards (Trek Factory Racing), sa zaostatkom od 2,6 sekunde.

Juniorke

Austrijanka Valentina Hoell nema konkurenciju. Stazu je prošla za 5 minuta, 21 sekundom i nešto manje od sedam desetinki. Na drugo se mjesto plasirala Latvijka Paula Zibasa, sa zaostatkom od 29 sekundi i dvije desetinke. Trećeplasirana Amerikanka Anna Newkirk je za njom zaostala tek desetinku. Inače, Vali Hoell je postavila vrijeme s kojim bi u ženskoj seniorskoj konkurenciji osvojila treće mjesto!

Rezultati

Slijedeća, treća utrka Svjetskog kupa u MTB spustu na rasporedu je 9. i 10. lipnja u avstrijskom Leogangu.

Snimku današnje utrke pogledaj na redbull.tv

Naslovna fotografija: Trećeplasirani Australac Troy Brosnan. Foto: Klemen Humar

“On-off
Bike park Tršće “Ciklocentar” Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas