ews peca jamnica
21. lipnja 2022

Svjetska serija Enduro World Series (EWS) donijela je tri dana vrhunskog utrkivanja, čitav tjedan biciklističkih atrakcija i više od tisuću biciklist(ic)a te njihovih navijača iz više od 40 zemalja…

To su samo neki od najupečatljivijih statističkih podataka festivala Black Hole Bike Fest i runde EWS serije održane prošlog vikenda na lokaciji Petzen (Peca)-Jamnica na granici Slovenije i Austrije, pravog praznika brdskog biciklizma i enduro utrkivanja. Festival je završio u nedjelju utrkama najjačih kategorija Pro, a pobjede su otišle u Francusku i Kanadu.

Foto: Dan Hearn

Koruška je regija poznata u velikoj svjetskoj MTB zajednici, posebno nakon utrke EWS Peca/Jamnica 2018., koja u cijeli svije poslala slike i priče. Isto se događa i ovih dana, kada biciklistički mediji iz cijelog svijeta pišu o regiji, a natjecatelji(ce) i ekipe dodatno šire informacije putem društvenih mreža.

Najbrži u Koruškoj

Jesse Melamed, foto Dan Hearn

Festival je završio glavnom utrkom EWS Peca/Jamnica, a pobjednici su Francuskinja Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective) i Kanađanin Jesse Melamed (Rocky Mountain Race Face).

Isabeau Courdurier, foto Dan Hearn

Lokalni matador Vid Peršak (Orbea FOX Enduro Team) bio je 15., unatoč velikim poteškoćama u utrci. Tina Smrdel bila je druga u kategoriji do 21 godine, a njezin brat Miha bio je 14. u istoj dobnoj skupini.

Rezultati EWS Peca-Jamnica

Vid Peršak sa fanovima, foto Grega Stopar

Video: EWS Peca-Jamnica

S obje strane granice

U utrkama EWS, EWS100 i EWS-E nastupilo je više od 660 vozač)ic)a, ali naravno ne smijemo zaboraviti buduće prvake koji su utrkivali na dječjim utrkama EWS KIDS. Festival je povezao četiri lokacije s obje strane granice – Petzen, Jamnicu iznad Prevalja, Črnu u Koruškoj i Mežicu, što je bio ogroman logistički izazov jer su se etape odvijale u brdima (i duboko pod zemljom). Tim od 200 profesionalaca i volontera obavio je svoj posao izvrsno.

Jedna od najtežih utrka te duge etape

Biciklisti(ce) se vole natjecati na EWS Petzen-Jamnica, unatoč izazovima za tijelo i um. Etape su vrlo tehničke i duge, pa je ova utrka jedna od najtežih u sezoni. U isto vrijeme, ovo mjesto je jedinstveno na mnogo načina, ali najočitije je, naravno, da se ista utrka odvija u dvije zemlje.

Biciklisti(ce) su prihvatili zahtjevne etape jer malo mjesta nudi tako veliku visinsku razliku i tako duge spustove. Za prvu etapu – Thriller na Peci – najboljima je trebalo malo više od 13 minuta i stoga je etapa preimenovana u „čudovišnu etapu”, a u istom dahu svi su rekli da uživaju u pogledima i svemu što regija ima za ponuditi. U tih tjedan dana iskoristili su kupanje u jezerima, bicikliranje u napuštenim rudnicima, dobru hranu i jednostavno uživanje u mirnoj i zelenoj prirodi.

Black Hole Bike Fest je zaključen za 2022. godinu, ponovno uspješno i s jasnom porukom da su brdski biciklisti iz cijelog svijeta dobrodošli u Korušku. Regija je postala lider u ovom području, pa je ispravno zaključiti riječima Dušana Štrucla – Dixija, pionira MTB turizma u Koruškoj, koji je zahvalio svim organizatorima, graditeljima staza, natjecateljima i svim brdskim biciklisti(ca)ma općenito: Hvala što ste ostvarili moje snove.

www.blackhole-bikefest.com

www.enduroworldseries.com

Fotografija: Dan Hearn/EWS

Pročitaj i
Najavljujemo: EWS po prvi puta dolazi u Hrvatsku

Prati nas