29. travnja 2017

Umjesto u Turskoj, prvenstvo u cross country-u održat će se ove godine u Italiji. Datum ostaje isti.

Na prvom sastanku novog predsjedništva Europskog biciklističkog saveza, predstaviljene su odluke oko Europskog prvenstva u brdskom biciklizmu za 2017. godinu.

Europsko prvenstvo za muškarce, žene, U23 i juniore, koje se trebalo održati u turskom Istanbulu u razdoblju od 27. do 30. srpnja, premješteno je u Darfo Boario Terme u Italiji. Datum prvenstva ostaje isti.

Odluka svakako nije bila laka, a UEC-u je trebalo nekoliko mjeseci da bi presudilo kako prvenstvo u Turskoj, bez obzira na trud turskih vlasti, nije moguće izvesti.

UEC je ocijenio, da ne može preuzeti odgovornost za sigurnost sportaša, posebno mlađih kategorija.

Prvi i glavni razlog je naravno manjak prijava nacionalnih saveza, posebno iz ključnih brdskobiciklističkih država. Kad je riječ o planiranju prijenosa prvenstva u živo i želji da predstave atraktivnu utrku gledateljima, europski biciklistički savez odlučio je sve skupa premjestiti u Italiju. Uz to su naglasili kako se nadaju da će uvjeti u Turskoj u slijedećih nekoliko godina dozvoljavati realizaciju prvenstva.

Na europskom prvenstvu u brdskom biciklizmu dodijelit će se devet naslova prvaka. Šest za olimpijski cross country, dva za eliminator i jedan u timskoj štafeti.

Darfo Boario Terme udaljene su deset kilometara od Lago d’Iseo i nalaze se pedeset kilometara sjeverno od Brescie, u dolini Camonica. Taj kraj je posljednjih godina već ugostio velike biciklističke događaje.

U Italiji je zanimanje za provedbu prvenstva bilo veliko, između ostalih i u Montichiariju, udaljenom sat vremena. Nova lokacija će najvjerojatnije razveseliti i Đania Simčića i Filipa Turka, dvojicu najjačih domaćih natjecatelja u kategoriji Elite.

Na sastanku su bila dodijeljena i potvrđena i sljedeća prvenstva:
– 2018 trial – Moudon (Švicarska)
– 2018 brdski biciklizam za mlade – Pila, Valle d’Aosta (Italija)
– 2018 brdski biciklizam  XCO – XCE – XCR – juniori i U23 – Graz (Austrija)
– 2020 brdski biciklizam  XCO – XCE – XCR – juniori, U23 i Elite – Graz (Austrija)

uec.ch 

Foto Grega Stopar

Prati nas