Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
27. listopada 2021

Bez obzira jeste li ljubitelji bicikliranja ili samo uživate provodeći vrijeme u prirodi okruženi njenim spektakularnim krajolicima, pravo je vrijeme za upoznavanje Europske Amazone!

Kontinentalna Hrvatska nudi pregršt prirodnih ljepota i sadržaja koje vrijedi vidjeti, okusiti i doživjeti, a često nas iznenadi i zanimljivim projektima. Jedan takav je i „Amazon of Europe Bike Trail“ kojeg provodi Turistička zajednica Međimurske županije. Ova najsjevernija hrvatska županija već je nadaleko poznata po mnogobrojnim uspješnim projektima vođenim entuzijastičnim timom njene Turističke zajednice, a za svoj rad već su primili mnoge nagrade i pohvale i služe kao primjer uspješnog turističkog djelovanja.

Riznica biološke raznolikosti

Projekt Europske Amazone povezuje čak pet država: Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju i tri rijeke: Muru, Dravu i Dunav. To je područje jednog od najljepših i najčišćih riječnih krajolika u Europi i prava je riznica biološke raznolikosti. Također je regija okružena bogatom kulturnom baštinom te predstavlja savršeno mjesto za biciklističku avanturu i aktivan odmor.

Međunarodna Biciklistička staza Europska Amazona duga je preko 1,250 kilometara i prati riječni krajolik Mure, Drave i Dunava. Početak biciklističke staze je u austrijskom gradu Murecku (u blizini Graza), a završetak u mađarskom gradu Mohaču (u blizini Pečuha). Staza vodi s obje strane rijeka, sjevernom i južnom, što omogućuje bicikliranje (ili šetnju) duž beskonačnih poplavnih nizina i šuma. U istraživanje živopisnog krajolika možete krenuti sami ili uz pratnju iskusnog vodiča. Postojeće biciklističke staze povezane su i opremljene odgovarajućom infrastrukturom (odmarališta, info točke) koja svakom posjetitelju omogućuje bezbrižno istraživanje i otkrivanje rute.

U suradnji s turističkim organizacijama, pružateljima usluga, općinama i drugim institucijama, „Amazon of Europe Bike Trail“ otvoren je, osim za bicikliste i za sve ostale posjetitelje kojima nudi spektakularne prirodne krajolike i mogućnosti za razne aktivnosti u slobodno vrijeme.

Bicikl, kanu, jahanje, festivali…

Osim bicikliranja tako možete odabrati avanturu vožnje kanuom, uživati u opuštajućem promatranju ptica ili pak iskusiti jahanje. Ako više volite vrevu i društvo možete uživati u brojnim festivalima i lokalnim sajmovima. Za nešto mirniji, opuštajući, wellness odmor tu su toplice duž staze. Putnici željni nezaboravnog gastonomskog doživljaja mogu isprobati razne lokalne specijalitete poput gulaša, fiš paprikaša, gibanice ili bregovske pite. Najvažniji dio ove turističke priče je gostoprimstvo domaćina koje vas očekuje na svakoj dionici puta i svakako ostaje u dugom i trajnom sjećanju.

Za ugodnu biciklističku avanturu, tim Biciklističke staze Europska Amazona (Amazon of Europe Bike Trail) uspostavio je vlastiti Centar za usluge i rezervacije putem kojeg gosti mogu rezervirati svoj biciklistički odmor. Njegova ponuda uključuje savjete iskusnog i stručnog tima, individualno planiranje i online rezervaciju, usluge prijevoza prtljage, prijevoza do smještaja ili početne točke.

Velik izbor smještaja

Ako niste sigurni gdje odsjesti Centar predlaže najbolje ocijenjene hotele, pansione ili smještaj sa polupansionom sa naglaskom na lokalnu kuhinju.

Također će za vas organizirati posjet najzanimljivijim lokalnim znamenitostima, manifestacijama i još brojna druga iznenađenja duž staze.

Uz sve navedeno vodi se računa i o sigurnosti, pa su tako sve ponude za putovanja u skladu s EU Direktivom o putovanjima 90/314/EEZ.

Prije nego krenete Europskom Amazonom svakako posjetite službenu stranicu projekta aoebiketrail.com i jednim klikom odaberite svoju novu avanturu!

Video: Amazon of Europe Bike Trail

Foto i video: Amazon of Europe Bike Trail

Kenda DH Pohorje
Bike park Sljeme OglasivaciHR Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas