16. kolovoza 2021

Srbija, Vojvodina i Novi Sad su po prvi puta ugostili MTB natjecanje na najvišoj kontinentalnoj razini. Staza i teren su bili neobični za današnje pojmove, no sve u svemu dojmovi su vrlo dobri…

Vrućina i prašina obilježili su prvo Europsko MTB prvenstvo održano u Srbiji, u Novom Sadu. Utrke su se odvijale na području Petrovaradinske tvrđave, sa stazama smještenima ispod samih zidina. Hrvatska reprezentacija bila je, kao i obično, fokusirana na mlađe kategorije, to jest juniore, no naši predstavnici i predstavnice nisu zabilježili zapaženije rezultate u natjecateljskim kategorijama.

Seniori: Kad Švicarac pobjegne teško ga je uloviti!

Lars Forster bio je najspretniji u žestokom finišu nedjeljne seniorske utrke i s najviše “dinamita” u nogama. Tako je ekipni kolega osmostrukog svjetskog prvaka Nina Schurtera došao do svoje druge titule najboljeg na starom kontinentu. Svoj prvi naslov osvojio je 2018. Drugo mjesto zauzeo je Danac Sebastian Fini sa samo tri sekunde zaostatka, a treće mjesto zauzeo je Švicarac Filippo Colombo u foto završnici i sa samo četiri sekunde zaostatka. Latvijac Martins Blums zauzeo je na četvrto mjesto, a peti sa šest sekundi zaostatka bio je Danac Simon Andreassen.

Rezultati

Seniorke: Od gorkog okusa Tokija 2020 do slatkog osmijeha u Novom Sadu

Francuskinja Pauline Ferrand Prevot doživjela je u nedjelju u Novom Sadu renesansu nakon nesretnog nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju i bila je prejaka za Nizozemke Anne Terpstra i Anne Tauber. Ukrajinka Irina Popova zauzela je četvrto mjesto, a peto mjesto osvojila je brončana iz Tokija, Švicarka Linda Indergand.

Rezultati

Muški U23: Četiri Švicarca među deset najboljih.

Prvu četvoricu u cilju su dijelile samo četiri sekunde. Pobjedu je u subotu odnio Švicarac Joel Roth, drugi je bio Talijan Juri Zanotti, a treći Nijemac David List. Anthony Bilić zauzeo je 66. mjesto, u krugu s pobjednikom.

Rezultati

Žene U23: Mona je i dalje nepobjediva!

Nepobjediva na Svjetskom kupu, nepobjediva i u nedjelju na Europskom prvenstvu. Austrijanka Mona Mitterwallner u cilj je ušla s točno minutu prednosti ispred drugoplasirane Nizozemke, aktualne europske prvakinje u ciklokrosu, Nizozemke Puck Pieterse. Bronca je pripala Njemici Ronji Eibl koja je zaostala 37 sekundi. Prvih pet zaokružile su Dankinja Caroline Bohe i Talijanka Marika Tovo.  

Rezultati 

Juniori: Ukrajinac ukrao predstavu!

Ukrajinac, trostruki nacionalni prvak Oleksandr Hudyma, novopečeni je prvak Europe. U subotu je bio 37 sekundi brži od drugoplasiranog Švicarca Romana Holzera. Bronca sa zaostatkom tek nešto manjim od minute zaostatka pripala je Francuzu Alexanderu Martinsu. Švicarci Nils Aebersold i Danac Gustav Pedersen zaokružili su top 5.

Fran Bošnjak zauzeo je 26., Ivan Okmažić55. mjesto, oba u krugu s pobjednikom. Utrku su za hrvatsku reprezentaciju završili i Ivan Peruško te Jakov Svilokos.

Rezultati

Juniorke: Dolazi novi francuski val!

Europsku krunu osvojila je Francuskinja Line Burquier. Srebro je pripalo Talijanki Sari Cortinovis, a bronca Švicarski Lei Huber. Anja Nadu zauzela je 23. mjesto, u krugu s pobjednicom.

Rezultati

Srebro za Ivicu Mesarića

Zanimljivo je spomenuti kako je Vodičan Ivica Mesarić osvojio srebrnu medalju u kategoriji Master 45-54. Naš predstavnik u kategoriji Master 35-44 Perica Kišiček osvojio je pak četvrto mjesto.

Medalje su osvojili i Slovenci: Boštjan Hribovšek je osvojio drugo mjesto v kategoriji Master 35-39, a u kategoriji Master 40-44 broncu je osvojio Mitja Tancik

Video: Utrke veterana u Novom Sadu

Štafeta

Kontinentalna prvenstva uvijek započinju štafetama. U svaku nacionalnu ekipu izbornici imenuju jednog seniora, seniorku, mlađeg seniora i seniorku, te juniora i juniorku. Svatko vozi po jedan krug, a ukupno najbrža štafeta odnosi pobjedu. Izgleda vrlo jednostavno, no puno se može dobiti ili izgubiti rasporedom natjecatelj(ic)a koji određuje izbornik.

Novi europski štafetni prvaci u petak su postali Talijani, u sastavu Luca Braidot, Filippo Agostinacchio, Martina Berta, Sara Cortinovis, Marika Tovo i Juri Zanotti. Srebro su osvojili Švicarci, a bronca je pripala Nijemcima.

Rezultati

Eliminator

Nizozemac Jeroen van Eck zaslužio je zlato. Srebro je osvojio Francuz Lorenzo Serres, broncu je osvojio Šveđanin Joel Burman. Nezahvalno Četvrto mjesto osvojio je aktualni svjetski prvak u eliminacijskoj disciplini, Francuz Titouan Perrinom Ganier .

U kategoriji seniorki europsku krunu obranila je Talijanka Gaia Tormena. Srebro je završilo oko vrata Nizozemke Fem van Empel, broncu je osvojila Ukrajinka Irina Popova.

Odlični rezultati slovenskih predstavnika: Jakob Klemenčič iBlaž Žle su u malom finalu osvojili drugo, odnosno četvrto mjesto što im je donijelo ukupnu šestu i osmu poziciju.

Rezultati 

Video: Europska XC staza u Novom Sadu

Sergio Mantecón Gutiérrez i njegovi španjolski kolege istražuju zanimljivu i ne previše poznatu trasu olimpijskog krosa oko Petrovaradinske tvrđave.

Foto: HBS, Michele Mondini / bettiniphoto.net

Prati nas