14. listopada 2019

SloEnduro 2019 je u džepu. Još jednom je završilo u Grožnjanu s dobrim bitkama u idealnim uvjetima. Imamo imena ukupnih pobjednika, okruniti ćemo ih u studenom na završnoj priredbi

Nedjeljni Enduro Grozni 2019. u Grožnjanu, na brdima sjeverozapadne Istre, sastojao se od pet brzinaca. Na kraju su najbrži bili Tina Perše (Calcit Bike Team) u ženskoj konkurenciji i Nejc Huth (Energijateam.com) u muškoj, oboje Slovenci. Na kraju svoje prve sezone u enduru, kamo je prešla iz olimpijskog krosa, dvadeset petogodišnja Perše je je osvojila i ukupni naslov.U muškoj konkurenciji ukupnu je pobjedu osvojio 19-godišnji austrijska prvak Max Fejer (Tim Dorrong).

Utrci po stazama, koje na padinama istočno i zapadno od umjetničkog grada uređuju članovi BBK Grožnjan biciklisti se raduju cijelu sezonu.Baš kao i panorami Istre pa sve do mora, te pizzi i kavici u mjestu. Nakon četiri utrke u Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj ( Kamplcu u Ajdovščini, Black Hole Enduru u Koruškoj, koji se računao i za Europski kup, Krvavcu i Trnduru kod Rijeke), 140 natjecatelja iz Austrije, Hrvatske, Italije Mađarske i Slovenije plasiralo se u finale.


Tina Perše

SloEnduro Grozni: Jedan od najuzbudljivijih dvoboja sezone

PNakon subotnjeg treninga, u nedjelju ujutro došlo je vrijeme za posljednju utrku u sezoni. 35 kilometara i (najmanje) 1.250 visinskih metara uspona i spustova. Obrnutim redoslijedom startao je glavni dvoboj, jedan od najtješnjih u sezoni, slična onome između Fejera i Peršaka na Trnduru, odvijao se na kraju startne liste, između brojeva 11 i 1.Huth (br. 11) brzo je započeo i dobio prva dva brzinca, klasični Get sa Sv. Juraja i Kalčini sa startom kod istoimenog zaseoka. Fejer (br. 1) je bio drugi u oba brzinca i zaostajao je 2,1 sekundu.Treći Austrijanac Peter Mihalkovits (Radwelt MK Factory Racing) pobijedio je na trećem brzincu, brzoj Šaltariji. Huth je bio drugi, a Fejer treći, ali potonji je izgubio više od 5 sekundi protiv Hutha. Potom je Feyer dobio posljednja dva brzinca, Kendinu SuperEtapu na djelomično novom EnĐuru i Sv. Juraj Huth je u oba navrata bio drugi i osiguralo je pobjedu u samo 2,3 sekunde!

Huth (29) je već godinama pri vrhu slovenskog endura, a lani je godinu završio kao drugi u SloEnduru. A ovo je njegova prva pobjeda u “prvoj ligi”. “Nakon nesretnog početka sezone, dvije odlične utrke su došle na kraju, Trofej nacija i Grožnjan. Polako se stvari morale okrenuti u pravom smjeru – rekao je Nejc nakon utrke. „ Izuzetno sam radostan zbog svoje prve pobjede u SloEnduru. Prošle godine sam rekao da vjerojatno ne mogu popraviti vremena iz Grožnjana koja sam postavio, ali ove sam godine se puno poboljšao. U posljednjoj etapi bio sam stvarno umoran, pogotovo jer sam morao hodati s praznom gumom do vrha nakon treće etape. Na kraju sam uspio zadržati nekoliko sekundi prednosti.”


Max Fejer

Fejer je i ovaj put bio zadovoljan drugim mjestom, naravno, važnija mu je bila i ukupna pobjeda u seriji: „Utrka je bila zaista zabavna! „Brze i razbijene staze u Grožnjanu su mi pri srcu. U početnim etapama nisam uhvatio pravi ritam, ali u posljednje dvije sve je letjelo. Zadovoljan sam drugim mjestom, ali zadovoljan i ukupnim naslovom! Utrke SloEndura su uvijek zabavne, veselim se sljedećoj sezoni!”

Vid Peršak (Orbea Enduro Team), četverostruki prvak SloEndura i pobjednik prve dvije utrke sezone, propustio je Krvavec zbog utrka Svjetske serije i izgubio dvoboj protiv Fejera na Trnduru. Prije finala bio je na drugom mjestu, 250 bodova iza Fejera. Nakon što je završio sezonu na EWS-u, Kupu nacija i osvojio četverodnevni Trans-Nomad na Pirinejima, odlučio je da nema više snage za finale SloEndura. Ipak, ukupno je zadržao drugo mjesto, a Mihalkovits je treće mjesto zauzeo nakon trećeg mjesta na Enduru Grozni. Prestigao je zemljaka Maxa Trafella (Do-Biker Bruck / Mur), koji je izostao zbog radnih obaveza.


Najbržih pet Endura Grozni 2019, slijeva: Liović, Fejer, Huth, Mihalkovits i Istenič

Naslov za Tinu

Fakultetske obveze, posao, duga sezona. .. Nažalost, finale je morala propustiti vodeća u ženskoj konkurenciji te braniteljica naslova, Austrijanka Yana Dobnig (Tim Dorrong ).Nakon pobjede u prve dvije utrke i drugog mjesta za Tinu Perše na Krvavcu, propustila je obje utrke u Hrvatskoj i morala se zadovoljiti drugim mjestom.Black Hole Enduro bila je prva utrka SloEndura za Perše, a na kraju je osvojila i ukupni naslov.Tina je na Groznom dobila sve brzince, uključujući Kendinu SuperEtapo te je pobijedila s više od dvije minute prednosti ispred drugoplasirane Tamare Homar (Energijateam.com) i trećeplasirane Teje Cerar.

“Na kraju se ukupni poredak bez očekivanog dvoboja okrenuo meni u korist”, kaže Tina. “Šteta, jer vjerujem da bi bilo napeto. Ipak, utrka je bila zanimljiva, s vodile smo i interne borbe s dečkima. Zadovoljna sam sezonom, odluka o prelasku u enduro bila je ispravna. Sljedeće godine možda bude još koja utrka u inozemstvu, kao iznenađenje …”


Fejer i Perše, pobjednici Kendine SuperEtape, ali i ukupni pobjednici serije

Po kategorijama

dvije sezone već natjecao u kategoriji seniora, vratio se u “prvu ligu” nakon nekoliko nastupa u seriji 4Fun, i to u kategoriji hobi.Završio je na četvrtom mjestu! Bivši hrvatski prvak u enduru i spustu Frano Liović (BK Opušteno) iz kategoriji master 1 je završio kao peti.Naravno, pobijedili su u svojim kategorijama. Međutim, ukupne su naslove osvojili Austrijanci Daniel Apreutesei (Radlager Mountainbikeverein) u kategoriji hobi i Peter Pingitzer (Rdnk Racing) u kategoriji master 1.

Austrijanac Cri Maierhofer (Team Dorrong) bio je ukupno 9. te najbrži u kategoriji Master 2, a naslov je otišao Gregi Nagodetu (Energijateam.com), koji je ovoga puta bio četvrti, odmah ispred suparnika, Austrijanca Waltera Ziedlera.

Jakob Smolnikar (Energijateam.com) na 12. mjestu bio je najbrži junior dana, a ukupni naslov osvojio je još jedan Slovenac, Aljaž Černigoj (Kamplc Racing Team).

Martin Brus (Kamplc Racing Team) imao je i prije finala naslov u Master Master kategoriji u džepu, a potvrdio ga je još jednom pobjedom.

Bodovanje za kategoriju ispod 15 godina ne postoji, ali najmlađi su još jednom bili na startu, ovaj put u tri brzinca.Najbrži je bio Talijan Lorenzo Pagliari Consolati (ASD 360 MTB) ispred Kevina Klančića (BC Black Thorn) i klupskog kolege Daniela Martinija.

{loadposition inside}

Ekipni poredak i posebni naslovi i nagrade objaviti ćemo na završnom događaju u studenom. Datum i lokacija uskoro stižu.

Svi rezultati sezone na sloenduro.com

 

Fotografije Aljaž Petkovšek, na naslovnoj je Nejc Huth

Prati nas