14. listopada 2018

Finalna utrka serije SloEnduro u Grožnjanu donijela je ukupan naslov Vidu Peršaku četvrti put zaredom, te drugi naslov Yani Dobnig, nakon 2016. Nastupilo je 163 natjecateljice i natjecatelja iz 11 zemalja

SloEnduro, slovenski izvozni proizvod, međunarodna serija utrka u brdsko biciklističkoj disciplini enduro, zaključila je jučer svoju šestu sezonu na uspješnom događaju Enduro Grozni u Grožnjanu, koja je bila peta utrka serije u ovoj sezoni. Ova istarska utrka u organizaciji BBK Grožnjan već je prerasla u klasični jesenski zaključak serije; jer već je četvrti puta ovdje završena.

Najbrži među čak 163 natjecateljice i natjecatelja iz jedanaest zemalja bio je Slovenac Vid Peršak (Sunbikers Mondraker Enduro Racing) koji je ujedno ostvario i svoju treću pobjedu u ovoj sezoni. Pobijedio je već na utrkama Kamplc u Ajdovščini i Enduro Krvavec) te je unatoč dvjema propuštenim utrkama (Krokar i Merjasec), uspio je osvojiti pobjedu u ukupnom poretku serije četvrtu godinu zaredom.

Nakon četiri brzinca po suhim i prašnjavim stazama u okolici Grožnjana Peršak je ostvario ukupno vrijeme od 13:57.84, a najbliži mu je bio Austrijanac Matthias Stonig (+0:04.07), a trećeplasirani Nejc Huth (Energijateam.com) zaostao je 0:10.74. Najbolji hrvatski vozač u ukupnom poretku bio je domaći Sandi Bažon (BBK Grožnjan), sa zaostatkom 1:18.37.


Matthias Stonig

Stonig, koji nije bio u igri za osvajanje ukupnog poretka, „ukrao“ je bodove Slovencu Nejcu Huthu (Energijateam.com) koji je dijelio vodeću poziciju uoči finala, te je potonja na kraju završio kao drugoplasirani u ukupnom poretku s 20 bodova zaostatka., Tim Jež (Kamplc Racing Team), također na vodećoj poziciji uoči finala, pao je i ostao bez lanca na lančaniku, te je već u drugom brzincu izgubio teoretsku mogućnost ukupne pobjede, ali je na kraju osvojio treće mjesto u ukupnom poretku.

Od šestorke koje je bila u igri za ukupnu pobjedu nedostajao je tek Austrijanac Kevin Maderegger, pobjednik dviju utrka i Peršakov ekipni kolega, koji je morao otići na odsluženje vojnog roka.


Gorana Težak: Pogled sve govori (Damijanić Photography)

U ženskoj je kategoriji u Grožnjanu pobijedila Austrijanka Yana Dobnig (RLM Mondraker Racing Team), s prednošću od 28,99 sekundi ispred drugoplasirane domaće Gorane Težak (Adrenalina MTB Team) i 56,35 sekundi ispred Špele Horvat (BeFly World Team) na trećem mjestu. Yana je tako zadržala prednost u ukupnom poretku te je i osvojila drugi ukupni naslov nakon 2016.


Yana Dobnig

Vid i Yana bili su najbrži i na Kenda SuperEtapa na stazi Šaltarija, koja je bila uključena kao drugi brzinac dana. Yana je prepustila Gorani tek posljednju etapu, a Vida je na prvoj etapi prestigao Stonig.

Najbrži junior bio je Austrijanac Max Fejer (Team Dorrong), ukupno na 9. mjestu, za njim su se plasirali Talijani Manuel Felice i Davide De Sabbata (oba Team Grazon). Slovenac Matic Berginc (Rajd Ljubljana) je osvojio 5. mjesto i obranio ukupni naslov. Najbrži hrvatski junior u Grožnjanu bio je Sebastian Osmanović (BBK TNT Pazin) na 14. mjestu.

U mlađoj veteranskoj kategoriji master 1 pobijedio je Poljak Marcyn Motika (Marin Bike Polska), koji je ostvario sedmo ukupno najbrže vrijeme. Prvi u ukupnom poretku je Austrijanac Tino Huber (Radlager Mountainbikeverein).

U starijoj veteranskoj kategoriji master 2 unatoč dvama padovima pobjedu je slavio iskusni Slovenac Primož Štrancar (MBK SportR.si) uz 10. mjesto u ukupnom poretku, a ukupnu sezonsku pobjedu ostvario je Austrijanac Cri Maierhofer (Team Dorrong).

U kategoriji hobi pobijedio je Austrijanac Christoph Kofler (Radwerker.at), a ukupnu pobjedu odnio je njegov zemljak Reiner Glanz (Bikeclub Giant Stattegg).


Najbržih pet Endura Grozni

Enduro Grozni 2018 je bio i posljednja utrka ovogodišnje hrvatske serije ENDCro te kvalifikacijska utrka za svjetsku enduro seriju EWS.

Slijedi u SloEnduru …

… čekamo informaciju o zaključnoj priredbi na sloenduro.com.

{loadposition inside}

Rezultati Enduro Grozni – ukupno

Rezultati Enduro Grozni – kategorije

Rezultati Enduro Grozni – utrka mladih (2 etape)

Fotografije @Ma__Tej, na uvodnoj fotografiji je Vid Peršak

Prati nas