28. svibnja 2017

Austrijanka Yana Dobnig (RLM Mondraker Racing Team) i Slovenac Vid Peršak (Team Dorrong) pobjednici su Endura Cerkno, treće utrke serije SloEnduro.

Austrijanka Yana Dobnig (RLM Mondraker Racing Team) i Slovenac Vid Peršak (Team Dorrong) pobjednici su Endura Cerkno, treće utrke serije SloEnduro. Peršak je trećom pobjedom zaredom potvrdio vodstvo u ukupnom poretku, dok se Yana približila sunarodnjakinji Petri Bernhard, koja je utrku ispustila zbog nastupa na europskom prvenstvu u spustu.

Na širem području skijaškoga središta i biciklističkog parka Cerkno natjecalo se 110 natjecatelja iz osam država, koji su već u subotu navečer nastupili na kratkom uličnom prologu u Cerknu. Tamo su najbrži bili Dobnigova i njezin sunarodnjak Kevin Maderegger (Ghost Factory Racing Riot), ali razlike nisu bile velike i sljedeći dan na Črnom Vrhu sve je započelo iz nule.


Kevin Maderegger

Vid je vodio već nakon prve etape, a u najduže dvije, trećoj i četvrtoj, je prednost još povećao. Na kraju je pobijedio s više od 40 sekundi prednosti pred Madereggerem. Kao jedini s ukupnim vremenom ispod 22 minute je već treću godinu zaredom bio najbrži u Cerknu. Treće mjesto dijelila su dva natjecatelja s vremenom istim u desetinku sekunde – mladi Čeh Petr Maly (Maloch Racing Team) i iskusni Austrijanac Matthias Stonig. Peto mjesto zauzeo je Austrijanac Gerd Skant (Team Dorrong) i obranio drugo mjesto u ukupnom poretku.

Yana je dominirala i na kraju pobijedila s više od minute prednosti pred drugoplasiranom Talijankom Giulio Albanese (UC Caprivesi), treća je bila jedina slovenska predstavnica Ana Zupan (Energijateam.com).


Ana Zupan

 

“Zbog dugih etapa utrka je bila teška, ali sam uspjela odvoziti većinom bez greške”, izjavila je Yana. “Na kraju je to za mene bila savršena utrka.”

Vid, koji je također zbog studentskih obaveza ispustio utrku svjetske serije u Irskoj: “Odvozio sam više manje bez greške. O takvim utrkama mogu samo sanjati, odgovarale su mi staze, teren je sličan kao doma, a bicikl je fenomenalno radio. Sve u svemu lijep vikend.”

Yana i Vid bili su najbrži i u Kendinoj SuperEtapi, četvrtoj etapi dana.


Najbrže tri dame

Kategorije

Mještanima, organizatorima iz društva Pedal, na vrhu je nedostajao njihov adut, državni prvak Tadej Razpeta, koji je pao na treningu u petak. Iako kosti, čini se, nisu slomljene, zbog bolova je odustao od nastupa. Utješili su se pobjedom svog juniora Aljaža Bogataja pred Austrijancem Philippom Freudenbergom (Radlager) i Talijanom Davidom De Sabbatom (ASD Team Granzon).

Među mlađim veteranima (master 1) pobijedio je Sebastjan Stres (Kamplc Racing Team) pred Austrijancem Berndom Dorrongom (Team Dorrong) i Mađarom Danielom Nemesom (FRO Racing). Kod starijih veterana (master 2) pobijedio je Slovak Peter Drabik (Kaktus bike) pred Austrijancem Crijem Maierhoferjem (Team Dorrong) i Slovencem Robijem Kordežem (Black Hole Enduro Team). I na kraju kategorija hobi: pobjednik je postao Dušan Oblak (Servis Oblak) pred Austrijancima Tinom Huberjem i Paolom Parthom (RLM Mondraker).


Kod muških četvorica na postolju

Vrata u svjetsku seriju

Enduro Cerkno se ove godine prvi put bodovao i kao kvalifikacijska utrka za svjetsku enduro seriju (EWS). Biciklisti su odradili približno 1300 visinskih metara uspona i još toliko spusta – za razliku su se pobrinula četiri uspona sa sjedežnicom Počivalo. Pravi test izdržljivosti i organizatori će na kraju sezone ponovno biti u igri za naslov za najbolji event, kojeg su osvojili i zadnje dvije godine.

Četvrta utrka serije SloEnduro bit će Black Hole enduro na Koroškem 28. i 29. srpnja.

 

Ukupni poredak Endura Cerkno

www.sloenduro.com

Na uvodnoj fotografiji Vid Peršak, sve foto Ma_Tej

Prati nas