17. veljače 2017

Svjetski biciklistički savez je obznanio da će se u sezoni 2017 opet probuditi XC eliminator s uvođenjem svjetskog kupa.

Svjetski biciklistički savez je obznanio da će se u sezoni 2017 opet probuditi XC eliminator (kros na ispadanje) s uvođenjem svjetskog kupa. Svi događaji će se odvijati u gradskim središtima.

 

Seriju je omogućilo partnerstvo sa City Mountainbike, belgijskim organizatorom, specijaliziranim za organizaciju XCE utrka u urbanim središtima. Njihovi događaji su bili registrirani u Svjetskom biciklističkom savezu već od 2012. godine. City Mountainbike će biti odgovoran za sve aspekte organiziranja događaja, kao što su priprema staze, mjerenje vremena i televizijska produkcija.

 

Disciplina, koja je već bila u UCI kalendaru u sezonama 2012-2014 će od sada imati nov, poboljšan format. XCE, prisutan od 2015. godine jedino na nacionalnim i  prvenstvima u unutrašnjosti te svjetskom prvenstvu UCI, bi trebao u šestomjesečnoj sezoni osvojit urbana središta.

 

Svjetski kup sa službenim nazivom UCI Mountain Bike Eliminator World Cup, će u sezoni 2017 posjetiti osam gradova u sedam država na tri kontinenta. Serija započinje u svibnju u Volterri u Italiji i završava u listopadu u Bejrutu u Libanonu.

Kalendar svjetskog kupa u eliminatoru 2017

5./6. svibanj – Volterra (IT)*
3./4. lipanj – Columbus (US)
24./25. lipanj – Waregem (BE)
29./30. srpanj – Bangkok (TH)*
26./27. kolovoz – Winterberg (DE)
2./3. rujan – Apeldoorn (NL)*
23./24. rujan – Antwerpen (BE)
15./16. listopad – Bejrut (LB)*

*Čekaju potvrdu nacionalnog saveza

Sezona utrka u XCE će se završiti sa svjetskim prvenstvom u urbanom biciklizmu, gdje će biti zastupljene discipline XCE, trial i BMX freestyle park.

Prva izvedba tog prvenstva će se održati u Kini u zadnjem kvartalu godine kao dio partnerstva s grupom Wanda Sports za razvoj natjecateljskog biciklizma u Kini. Točno mjesto i datum svjetskog prvenstva će objaviti naknadno.

U svjetskom kupu u eliminatoru će natjecatelji i njihove države sakupljati bodove za svjetsko prvenstvo UCI, a oba događaja predstavljaju privlačan kalendar u toj disciplini.

U skladu sa strategijom za razvoj ženskog biciklizma, kojeg UCI provodi od 2013. godine, je svjetski kup u eliminatoru predvidio jednako visok monetarni fond za muškarce i žene.

citymountainbike.com
www.uci.ch

Uvodna slika: SP 2014 Hafjell – Miha Halzer – svjetski viceprvak i pobjednik utrke svjetskog kupa – na desno, foto Grega Stopar

Prati nas