26. studenoga 2018

Još nisu službeno objavljeni rezultati doping testova provedenih na trećoj utrci svjetske enduro serije održanoj u svibnju, no još krajem srpnja Richie Rude i Jared Graves obaviješteni su o njihovom ishodu 

Na trećoj rundi ovogodišnje svjetske enduro serije, čiji je domaćin 12. i 13 svibnja bio Olaragues  u Francuskoj, tamošnja nacionalna antidoping agencija AFLD uzela je devet uzoraka natjecatelja.

Dobro obaviješteni izvori već neko vrijeme znaju za pozitivne rezultate, no još nije objavljena službena izjava o ovom slučaju. No danas je kanadsko web odredište pinkbike.com objavilo opširan članak o ovome slučaju. Ovome su mediju oba vozača, Amerikanac Richie Rude i Australac Jared Graves, prvaci serije EWS, potvrdili da su dobili obavijesti o rezultatima testiranja. U njihovim su uzorcima pronašli tragove zabranjenih supstanci higenamin i oksilofrin.

Higenamin se na popisu zabranjenih supstanci nalazi od ove godine, a može ga se pronaći u pripravcima sportske prehrane. Služi širenju dišnih putova, primjerice u slučaju astme, a zbog njega su svoje kazne već odradili neki nogometaši.

Oksilofrin je amfetamin, potiče aktivnost živaca, srodan je efedrinu koji povećava proizvodnju adrenalina, povećava izdržljivost, koncentraciju, potiče rad srca i vezivanje kisika u krvi. I njega je moguće pronaći u pripravcima sportske prehrane.

Rude i Graves su za Pinkbike izjavili kako nisu svjesno uzeli spomenute supstance.

Je li došao kraj dobrom glasu “duha endura”? Prerano je na taj način optuživati dvojicu heroja brdskog biciklizma. No za bolje razumijevanje navesti ćemo najvažnije činjenice, a isto tako treba pažljivo pročitati članak na pinkbike.com i pričekati rasplet slučaja.

AFLD još nije objavio rezultate, pa je prerano očekivati potez svjetske antidopinške agencije (WADA) i serije EWS. Rude i Graves su krajem srpnja obaviješteni o ishodu testiranja.

Testiranje je obuhvatilo devet biciklista, svi su muškog spola. Martin Maes, Greg Callaghan, Adrien Dailly i Jose Borges već su potvrdili kako do njih nisu došle informacije o pozitivnom ishodu, a to znači da se još za trojicu ne zna kako su prošli.

Rude i Graves nisu tražili pregled B uzoraka.

Pošto su u njihovim uzorcima pronađeni već poznati sastojci koje se nalazi u sportskoj prehrani, dvojica nisu bila odmah suspendirana.

Pinkbike podsjeća kako Rude i Graves surađuju s istim sponzorom, markom sportske prehrane Ryno Power. No sponzor odbacuje mogućnost da njihovi proizvodi sadržavaju spomenute sastojke. Malo ćemo se našaliti i reći da niti iz energetskih napitaka nisu mogli dobiti sumnjive supstance jer imaju kacige različitih boja.

Enduro do sada nije bio na udaru antidopinških testova, no natjecatelji su podložni i lokalnim zakonima te agencijama u zemljama u kojima nastupaju. EWS sve tješnje surađuje s federacijom UCI, no EWS utrka u Francuskoj nije bila u njihovom svjetskom kalendaru. U ovom slučaju za testiranje su brinuli francuski biciklistički savez i spomenuta agencija. No EWS će morati odlučivati o eventualnim kaznama, drugim riječima zabranama nastupa.

U očekivanju službene objave i mogućih kazni Pinkbike je provjerio stavove sportskih ekipa dvaju biciklista. Specialized trenutnu u prvom redu podupire Gravesa koji se trenutno oporavlja od operacije moždanog tumora. Yeti također staje na stranu svog vozača, vjeruju kako Rude nije svjesno uzimao zabranjene supstance.

Članak na pinkbike.com

Uvodna fotografija: Jamnica, 28. lipnja 2018.

Prati nas