14. ožujka 2017

Prije nekoliko godina, točnije 2013-te, u Vukovaru je zaživio freeride, a lokalna ekipa je uz pomoć osječana napravila kratku stazu za treninge.


Vukovarski freeride

Prije nekoliko godina, točnije 2013-te, u Vukovaru je zaživio freeride, a lokalna ekipa je uz pomoć osječana napravila kratku stazu za treninge. Glavnina vožnji se u to vrijeme održavala na obroncima Krndije, no kako je to podrazumijevalo dužu vožnju iz nizinskih krajeva, uz obale Dunava je nastala kratka freeride staza na kojoj je ekipa mogla trenirati čak i tijekom radnog tjedna. Budući da se nalazila u blizini rijeke, barem bi se jednom godišnje njezin dio našao pod vodom, u periodima kada je Dunav rastao i izlijevao se iz korita. Stoga proljeće, vrijeme kada se topio snijeg i rasla razina vode, uglavnom nije bilo za vožnju.

Roštilj i lopate

Staza je nastajala kroz nekoliko mjeseci, radilo se uglavnom vikendima kada su se dodavali novi elementi ili se pak krčilo grmlje kako bi se napravile nove linije za vožnju. Ekipa se skupljala uz roštilj i lopatala dok se meso peklo. Događalo se često da u jednom danu napravimo sasvim novu liniju i na nju stavimo nekoliko jumpova i zavoja. Postojali su i ambiciozniji planovi o stvaranju big air jumpa, ali se na jako malo dijelova mogla postići dovoljna brzina za savladavanje takvog elementa. Napravljeno je nekoliko pokušaja ali su se upravo zbog premale brzine pokazali neuspješnima.

Pola kilometra gušta

Unatoč tome što je dugačka tek oko pola kilometra stazu je krasilo mnoštvo kickera, side jumpova, puno zavoja i jedan shore sa dropom. Velik broj elemenata na tako kratkoj dionici pružao je veliku mogućnost napredovanja tehnika vožnje. Mnogi planovi ostali su nažalost nedovršeni. Staza je još i danas aktivna, a možete je potražiti na lokaciji na linku: https://goo.gl/fA61GG


Photo credit by: Gordan Hajduković


Prati nas