1. srpnja 2019

Ivan Bašić zauzeo 30. mjesto u super finalu iXS Abetone, Robert Kišak i Filip Vunjak u Top 4 na C1 utrci iznad Sarajeva

Nakon starta na Mariborskom Pohorju u travnju i početkom svibnja u Kranjskoj Gori, Europski kup u spustu – iXS European Downhill Cup prošlog tjedna nastavio se u toskanskom zimskom sportskom centru Abetone. Hrvatsku DH reprezentaciju uspješno je predstavio Ivan Bašić koji je poboljšao svoj rezultat iz Kranjske Gore i zauzeo 30. mjesto u super finalu. Naš aktualni nacionalni prvak Noa Radolović nije mogao doputovati u Abetone radi školskih obveza.

Slovenski predstavnici vratili su se iz Italije zadovoljni. Prošle godine u Abetoneu Monika Hrastnik je pobijedila, Žak Gomilšček bio je drugi među juniorima, dok su Luka Berginc i Miran Vauh bili 4. i 6. u seniorskom super finalu.

Prošlogodišnji pobjednik Kupa Žak Gomilšček  (Sinter Brakes Team) ovaj je put pobijedio u juniorskoj konkurenciji, ispred Finaca Tarma Ryynänena i Onnija Rainija. Na stazi dugoj gotovo pet minuta, Žak je popravio svoju subotnju kvalifikacijsku izvedbu za više od 4 sekunde i pobijedio sa 6,5-sekundnim vodstvom.

Luka Berginc na postolju u Abetoneu (desno) (foto: Rick Schubert/iXS Downhill Cup)

Marko Niemiz bio je sedmi, a Žan Pirš (oba Sinter Brakes) deveti.

Luka Berginc (KK Črn trn) bio je drugi najbrži u kvalifikacijama seniora, i osvojio je treće mjesto u super finalu tridesetorice. Pobjedom je iznenadio domaćin  Davide Palazzari (Scout Nukeproof), drugo mjesto osvojio je Britanac Harry Molloy  (Insync Racing). Luka je za pobjednikom zaostao 2 sekunde i 33 stotinke, a za drugouvrštenim samo 22 stotinke.

Veronika Widmann iz Južnog Tirola pobijedila je u konkurenciji seniorki.

Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) propustio je super finale, ali se uspio utješiti pobjedom u malom finalu s vremenom koje bi mu donijelo 16. mjesto u super finalu.


Žak Gomilšček (foto: Rick Schubert/iXS Downhill Cup)


Ivan Bašić na strmom dijelu staze (foto: Rick Schubert/iXS Downhill Cup)

Sljedeća utrka kupa održat će se u Pili u Aosti za četiri tjedna, opet u Italiji. Prije toga, utrke Svjetskog kupa u Vallnordu u Andori i Les Getsu u Francuskoj!

Rezultati

 

TrebaDH

 

Drugi dio HR DH kontingenta zaputio se u drugom smjeru, prema Sarajevu i planini Trebević. Na C1 utrci TrebaDH naši su spustaši na vrlo zahtjevnoj i atraktivnoj stazi ubrali ukupno 115 UCI bodova. Junior Robert Kišak bio je treći u muškoj kategoriji iza super brzog pobjednika, Švicarca Arija Montaniera i drugoplasiranog Francuza Gauthiera Lonckea koji su došli ubrati neophodne bodove za svoje nastupe u Svjetskom kupu.

Rezultati 

 


Robert Kišak (desno) slavi u društvu Berislava Topola (drugi zdesna), Luke Španjola i Filipa Vunjaka (lijevo) (foto: Savages Crew/Nina Hodžić)


Berislav Topol na startnoj rampi (foto: Savages Crew/Nina Hodžić)

Video: TrebaDH 2019

POV video (Gauthier Loncke i Ari Montanier)

Naslovna fotografija: Ivan Bašić u Abetoneu (foto: HBS) 

Pročitaj i:
iXS EDC Kranjska Gora Report: Noa i Ivan u super finalu
iXS EDC Maribor Report: najbolja generalka za Svjetski kup

Prati nas