30. travnja 2017

Prva utrka Svjetskog kupa je bila prava drama, bar što se tiče muškog finala, na koji su utjecali vremenski uvjeti.

Iako je staza zadnja dva dana bila odlična i vrijeme lijepo, nebo nad Lurdom otvorilo se upravo u drugoj trećini muškog finala. Tako su se karte nakon prve utrke Svjetskog kupa sasvim pomiješale.

Za juniore i djevojke staza je još uvijek bila u dobrom stanju a i vrijeme je izdržalo. Na početku ni u muškoj kategoriji nije izgledalo kao da bi vrijeme moglo toliko utjecati na uvjete na stazi. Sve do zadnjih 15 natjecatelja, kojima su slaba vidljivost, kiša i jak vjetar uzrokovali probleme na čistinama i skokovima, a kasnije i na nižim dijelovima staze.

Muški

Teški uvjeti za zadnjih 20 natjecatelja. Magla i doslovno orkanski vjetar na gornjem dijelu i kiša, koja osim starta, stazu nije namočila. 

Do zadnjih deset, koji su čekali na start, vodio je Francuz Alexandre Fayolle (Polygon UR) s vremenom 2:52,758. drugi je bio Kanadčan Mark Wallace (Canyon Factory Racing DH) sa zaostatkom 3,3 sekunde, na trećem mjestu Kolumbijac Marcelo Gutierrez (Giant Factory off-road Team).

Vožnja po mokrom  terenu već se dosta opazila kod Gee-a Athertona (Trek Factory Racing), ali je uz zaostatak od 4,7 sekunde, uspio doći do 10. mjesta. Greg Minnaar (Santa Cruz Sindycate) vozio je u nemogućim uvjetima, ali je svejdno uspio izvući dosta dobar prvi dio s jedanaest sekundi za Fayollom, na kraju je zaostao još dodatnih šest sekundi.

Staza koja je zbog konfiguracije terena obećavala puno za pompozno najavljivane Santa Cruz-ove 29-tke, zbog lošeg vremena, nisu ništa napravili. Čudo ipak nisu dočekalu u Lurdu pa nam ostaje da vidimo dali je 29″ brži na spustu.

Aaron Gwin (YT Mob) je s dva izletavanja iz staze, od kojih drugi nije bio tako bezopasan, zaostao već 44,9 sekunde. Danny Hartu (MS Mondraker), majstoru kiše i skliskog terena je na početku išlo dobro, ali pri kraju staze imao je pad i nakon toga stigao u cilj s dobrom minutom zaostatka. 

Prvo mjesto na kaotičnoj utrci na kraju je pripalo Fayollu, drugi je bio Wallace i treći Gutierrez. Jure Žabjek (Unior Tools Team) je sa zaostatkom od 9,9 sekunde bio 34., njegov novi timski kolega Francoz Rudi Cabirou je sa zaostatkom  od 5,4 sekunde plasiran na odlično 16. mjesto.

Alexandre Fayolle je prvi Francuz nakon Christiana Taillefera (Peugeot Palaiseau), koji je pobjedio na utrci Svjetskog kupa na domaćem terenu. Taillefer je bio najbolji u Les Getsu 1998.godine.

Takav rasplet utrke svakako će utjecati na borbu za najboljeg u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Ukupni poredak

Djevojke

Australka Tracey Hannah (Polygon UR), četvrta u kvalifikacijama, cijelu stazu odvozila je skoro bez greške. Donji dio je možda čak odvozila najbolje od djevojaka, ali bilo je dovoljno tek za drugo mjesto. Britanka Rachel Atherton (Trek Factory Racing), na kvalifikacijama druga, je u gornjem dijelu pridobila odlučujuću prednost, zatim u srednjem djelu malo izgubila ritam, ali nadoknadila u zadnjem dijelu i s vremenom 3:21.430 dospjela na prvo mjesto

Prva u subotnjim i prva na prošlogodišnjim kvalifikacijama Tahnee Seagrave (Transition Bikes / FMD Factory Racing) bila je na vrhu sporija za dobre dvije sekunde, pokušala je nadoknaditi zaostatak u donjem djelu, ali male greške su se nakupile i na kraju se popela na treće mjesto.

Monika Hrastnik (KK Črn trn) je u finalu ponovila rezultat iz kvalifikacija i utrku završila na 14. mjestu. U finalnoj vožnji je popravila i vrijeme iz kvalifikacija.

Ukupni poredak

Juniori

Veliki pobjednik (treći u kvalifikacijama) je Finnley Iles iz Kanade(Specialized Gravity), koji je bio najbrži na sva četiri split tajma i jedini junior, koji je prešao prosječnu brzinu od 40 kilometara na sat i s vremenom od 2:56.935 se spustio pod 3 minute. Tri i pol sekunde je na drugom mjestu zaostao  Britanac Kaos Seagrave (Transition Bikes /FMD Factory), treći je bio Francuz Sylvain Cougoureux (Les Gets Intense). Pobjednik kvalifikacija, Britanac Matt Walker (Madison Saracen Factory Team), je nakon problema na stazi završio na 17. mjestu.

Ukupni poredak

Slijedeća utrka Svjetskog kupa u spustu održati će se 3. i 4. lipnja u Fort Williamu.

Na naslovnoj fotogragfiji Fayolle i Cabirou na “hot seat-u” . Sve fotografije Klemen Humar.

Pročitajte još:
Lurd kvalifikacije: Vergier in Seagrave, Monika na 14. mesto

Prati nas