tilen leban
3. srpnja 2024

MTB spust vratio se na svoje tradicionalno odredište u Alpama. Frane Medić solidan peti u eliti, a Slovenci su proglasili nove nacionalne prvakinje i prvake…

Neizvjesna interna borba Slovenaca za naslove nacionalnih prvaka, na stazi pod Vitrancem koja je dobila novi život. Ukupno najbrži bio je – kadet.

U Kranjskoj Gori proteklog je vikenda održana druga runda serije 20. Chocolate Downhill Cup. Ujedno to je bilo i 33. Nacionalno prvenstvo Slovenije u MTB spustu. Ukupno je sudjelovalo 110 biciklist(ic)a, uključujući goste iz Austrije, Hrvatske, Italije i Velike Britanije.

Čekala ih je obnovljena, “ubrzana” staza, na kojoj se utrkuju još od 2004. godine (na različitim verzijama staze), a posljednja utrka (za Europski kup) ovdje je održana 2019. Uvjeti su općenito bili suhi i brzi, s time da je vrućina vladala na dan treninga u subotu, dok su se u nedjelju nad “Kranjicom” nadvili dobro doši oblaci.

Seniorska kategorija

tilen leban
Tilen Leban

Nacionalna prvakinja i prvak u seniorskoj kategoriji za 2024. godinu su Monika Hrastnik (DGK Pohorje – Spank Team), po osmi put, i, malo iznenađujuće, Tilen Leban (Deš Fleš).

U seniorskoj kategorijiu, najbolje plasirani hrvatski predstavnik bio je Frane Medić (BK Crikvenica) kao peti. Matija Crnković (BK Coast Riders) bio je 11., Marko Jelušić (BK Opušteno) 19., a Luka Sušnić (BK Coast Riders) 25.

Glavni favorit bio je Luka Berginc (DGK Pohorje – Spank Team) no bilo je jasno da mu unatoč dominaciji u zadnje dvije sezone i izvrsnoj vožnji u Europskom kupu neće pripasti treći naslov. Njegov glavni rival, barem na papiru, bio je dvostruki prvak Žak Gomilšček (Wolf Racing by Wheelbase), pobjednik prve kup utrke u Mariboru. Nije bilo Jureta Žabjeka, koji je početkom ove sezone objavio da završava sportsku karijeru, ali se u seniorsku kategoriju vratio Miran Vauh (DGK Pohorje – Spank Team). Staza je brza i kratka, nepune dvije i pol minute, pa se situacija mijenjala iz sekunde u sekundu…

U klasifikacijskom nastupu najbrži je bio Berginc s dobre tri sekunde prednosti ispred Tilena Lebana. Slijedili su Jan Cimperman (MTB Trbovlje) i Vauh, dok je Gomilšček završio na 11. mjestu s neispravnim stražnjim amortizerom.

Prvo je Žak zauzeo mjesto vodećeg u finalu, ali je njegovo vrijeme od 2 minute i 22 sekunde bilo je lošije od najbrže trojke iz klasifikacijskog nastupa. To je dalo naslutiti da bi mu medalja mogla izmaći. Smijenio ga je Miha Jerkič (KK Črn trn), enduro natjecatelj na enduro biciklu u svojoj prvoj seniorskoj sezoni. Njega je pak prestigao ga neuništivi “brzi Miri” Vauh, brži za dobre dvije sekunde.

Jan Cimperman ostao je iza, a Leban je preuzeo vodstvo s izvrsnim vremenom 2:19.89, čime je za 55 stotinki popravio svoj uspjeh iz klasifikacijskog učinka. Da je Berginc, posljednji na stazi, samo izjednačio rezultat koji je bio postigao tri sata ranije, pobijedio bi s više od dvije sekundev prednosti. No njegov finalni nastup završio je kada mu je otkazala prednja kočnica te je izletio sa staze već u strmom prvom šumskom dijelu.

U ženskoj kategoriji bez iznenađenja

Monika Hrastnik

Nastupile su četiri natjecateljice, a bez imalo sumnje favoritkinja je bila Monika Hrastnik, broj 5 na svjetskoj ljestvici. Svoju nadmoć iz klasifikacijskog nastupa potvrdila je u finalu, gdje ju je pratila na drugom mjestu Tina Smrdel (MBK Črni Vrh), prošlogodišnja prvakinja u enduru, koja je ove godine zbog mature prvi put nosila startni broj. Broncu je osvojila ovogodišnja enduro prvakinja, juniorka Maša Komel (KK Črn trn)

Druge kategorije

U juniorskoj muškoj kategoriji Ažbe Kalinšek (MTB Trbovlje) postigao je ukupno najbrže vrijeme u nedjelju. Drugo mjesto zauzeo je Škot Stan Nisbet (Unior-Sinter Factory Racing), a treće Max Žvegla (Bikehanic Lumar).

Sve rezultate s DH Kranjska Gora potraži na sloveniadownhillcup.si

Suradnja KZS i Kranjske Gore

Utrku DH Kranjska Gora organizirao je Biciklistički savez Slovenije uz organizacijsku ekipu MTB Trbovlje, koji ima bogato iskustvo u organizaciji na domaćem terenu i na otoku Lošinju, uključujući i utrke Svjetskog kupa. Provedba ne bi bila moguća bez partnerstva s domaćinima u Kranjskoj Gori – glavnim organizatorom događaja Turizam Kranjska Gora i partneri RTC žičare s Bike parkom Kranjska Gora.

Uz natjecanje, koje je pratilo dosta gledatelja, održane su i vođene ture, enduro i makadam, u sklopu besplatnog programa Kolesarskog saveza Slovenije Gremo na bicikl!

U nastavku…

Serija 20chocolate Downhill Cup će 14. srpnja treću rundu održati na Soriškoj planini. Više detalja uskoro na ovoj adresi

Fotografije Jure Gasparič

Još fotografija potraži u objavi na sloveniadownhillcup.si

Pročitaj i
#20chocolate DH Cup

Prati nas