16. rujna 2019

Na finalu sezone 2019. na vrhu Jure Žabjek, najbrži junior Marko Niemiz, veteran Vauh odličan i bez lanca, a ukupna titula u najmlađoj kategoriji otišla je u Hrvatsku zahvaljujući početniku Frani Mediću!

Ovogodišnja serija utrka u spustu Unior Downhill Cup, u nedjelju je zaključena u u Bike & Fun Parku Scott Cerkno. U seniorskoj konkurenciji pobjedio je Jure Žabjek (Unior / Devinci Factory Racing) i time potvrdio ukupnu pobjedu u seriji, a u ženskoj konkurenciji pobijedila je Katarina Primožič (BATT), ali Naja Stipanić (KK Črn trn) je ostala na vrhu ljestvice. U juniorima treći puta najbrži je bio Marko Niemiz (Sinter Brakes Team), njemu je također pripao naslov ukupnog pobjednika.

Nakon Lošinja, Maribora, Trbovlja i Soriške planine, sezona 2019., treća za Unior Downhill Cup seriju, završila je na mjestu koje je prošle sezone brzo postalo klasik za slovenske utrke spusta. Biciklistički park Cerkno, s visinskom razlikom od 340 m, nudi brzu i tehnički raznovrsnu stazu dugu 1700 m, a bonus je brza sedežnica Počivalo sa šest mjesta, s kojom natjecatelji dolaze do starta za svega četiri minute.

Mišljenja glede ovogodišnja dva nova odsjeka staze podijeljena su među natjecateljima, ali na kraju su uvjeti bila jednaki za sve, idealni u sunčanom ranojesenskom vikendu.

Bilo je uzbudljivo već u nedjeljnom polufinalu, kada je Žabjek u konkurenciji seniora ostvario više od četiri sekunde prednosti pred ostalima i već mu se nasmiješio ukupni naslov, a iza njega su se u svega 16 stotinki sekunde od 2.do i 4. mjesta smjestili Aleš Virtič (SU Bikestore Team), pobjednik Sorice Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) i prošlogodišnji pobjednik Cerknog Luka Berginc (KK Črn trn).

U konkurenciji juniora Niemiz je potvrdio ukupno vodstvo, a slijedili su ga ekipni kolege Žan Pirš i Gašper Jurečič (Rajd Ljubljana), njegov jedini rival za ukupni naslov Žak Gomilšček (također Sinter Brakes Team), kojeg još uvijek muči nesanica po povratku iz SAD-a, bilo je tek 4.

Finale

U finalu je Berginc iskočio iz izjednačene trojice seniora jer je poboljšao sovje vrijeme za gotovo četiri sekunde i ostao u sjedalu vodećeg i nakon nastupa Pintara i Virtiča – Pintar je bio samo stotinku brži od Virtiča. Kao posljednji po stazi je prošao Žabjek, postigavši najbolje vrijeme dana od 2 minute, 15 sekundi i 52 stotinket te je Berginca prestigao za dvije sekunde i 33 stotinke. Peti je bio Matic Kokelj (Wolf Racing Team).

Žabjek je drugi put nakon 2017. godine postalo ukupni pobjednik serije. Pobjedama u Lošinju, Mariboru, Trbovlju i Cerknom osvojio je 1.200 bodova. Drugi je pobjednik Sorice Pintar s 986 bodova, a treći s tri druga mjesta je prošlogodišnji ukupni pobjednik Berginc, s 830 bodova.

“Dobro je prošlo. Imao sam naporan tjedan, završavam faks, a i malo sam neispavan od puta iz Amerike”, rekao je Jure. “Nisam želio pretjerivati. Plan je bio ostati zdrav kako bih mogao započeti s pripremama za novu sezonu. Drago mi je što sam čitav, a zbog pobjede tim više. Staza je bila vrhunska, vrhunski vikend. Bili su prilično blizu iza mene, ali staza je kratka.Bio sam iznenađen Miranom bez lanca, s obzirom na to da od početka morate ići gotovo uzbrdo, postavio je dobro vrijeme nakon što dugo bio na DH biciklu. U protivnom se nadam da će mi se neki Slovenci pridružiti na Svjetskom kupu. “

Jure još opširnije izjavljuje:

U konkurenciji juniora, Niemiz je opet bio najbrži. Pobijedio je s vremenom 2:20.50 s kojim bi bio peti među seniorima. Sa 5 sekundi i 35 stotinki sekunde Žan Pirš je bio drugi, a Žak Gomilšček treći. Trostruka pobjeda za Crno i Zlatno-zelene iz Sinter Brakes Teama.


Katka i Naja zajedno s amaterkom Sašom Bajc na trećem mjestu

Katarina Primožič ponovo je bila brža među ženama, ali ukupni je naslov pripao juniorki Naji Stipanič.

Bilo je napeto u kategoriji kadeta do 17 godina, u kojoj je Nace Kokelj (Wolf Racing Team) u obje vožnje prestigao Črtomira Sveteca (Supersnurf), i tako mu preoteo ukupni naslov za 30 bodova.


Val Celestina žestoka je konkurencija našem Frani!

Najmlađa kategorija dječaka do 15 godina ove je godine bila neizvjesnija nego ikad. Novak Val Celestina (KK Črn trn) pobijedio je drugi put zaredom, ovaj put s manje od 19 sekundi iza Žabjeka – ako to ne pokušate sami nećete shvatiti kakvo je to dostignuće! Naš Frane Medić (BK Crikvenica) potvrdio je ukupnu pobjedu u seriji!

U veteranskoj kategoriji Masters ukupni j naslov uzeo Gašper Jereb (ŠKTD Avče) sa samo 20 bodova prednosti ispred Boštjana Volfa (Wolf Racing Team).Volf je ponovno bio brži od Jereba, a obojicu je dobro natukao povratnik, četverostruki državni prvak Miran Vauh, koji je debitirao u kategoriji veterana, prvi put za DGK Pohorje.Naravno bez lanca i s vremenom za peto mjesto u seniorskoj kategoriji!

U amaterskoj kategoriji drugi je put zaredom pobijedio Matic Kokl (MTB klub Kranj), koji je propustio prve utrke.Ukupni pobjednik je postao drugoplasirani Andreas Vidovič (DH Visit Pohorje).

{loadposition inside}

Rezultati na uniordownhillcup.com

Ukupne klasifikacije serije Unior Downhill Cup 2019

Fotografije Urban Cerjak / Monster Energy, na naslovnoj je Jure Žabjek. Fotogalerija

Prati nas