1. ožujka 2020

Ciparska etapna utrka bila je relativno kratka, ali teška. Jitka i Tanja na kraju nisu završile na postolju, no svi kojima je to trebalo odradili su vrhunsku pripremu za skorašnji Cape Epic

Posljednja etapa četverodnevne utrke Cyprus Sunshine Epic bila je postavljena u formatu olimpijskog krosa. Nakon startnog kruga žene su odradile tri velika kruga, a muška kategorija morala je svladati jedan krug više. U muškoj konkurenciji pokazalo se da ćemo u ovoj sezoni morati računati na neke nove mlade natjecatelje i u utrkama Svjetskog kupa jer su bili izuzetno brzi i iznenadili mnoge starije i iskusnije konkurente. 

 

Annika Langvad vratila se u vrh ženske konkurencije nakon prošlogodišnje doista nesretne sezone i pokazala je zavidnu formi unatoč tome što više nije među najmlađima. Zvijezde olimpijskog krosa Emily Batty i Kate Courtney bile su jako dobre, isto tako je i Tanja Žakelj pokazala vrlo dobru formu na svojoj prvoj ovogosezonskoj utrci! Na kraju su ona i Jitka Čábelicka, njena partnerica u ekipi GAPP System – Unior, zamalo došle do trećeg mjesta u ukupnom poretku, ali i četvrto mjesto u jakoj konkurenciji ženskih ekipa sjajan je rezultat.

Muški elite

Najbrži nakon startnog i četiri puna kruga bio je Južnoafrikanac Alan Hartherly (Specialized Racing 2), trebalo mu  je sat, 24 minute i 4 sekunde, te je bio brži od Poljaka Bartomieja Wawaka (Kross Racing Team) za šest sekundi. Treće najbrže vrijeme u posljednjoj etapi postigao je Talijan Luca Braidot, trebalo m je nešto manje od sat i 25 minuta. Četvrto mjesto pripalo je švicarskom vozaču Florianu Vogelu (Specialized Racing 1), a peto Mattiasu Stirnemannu (CST PostNL Bafang MTB Racing Team).


Foto Armin M. Küstenbrück-EGO Promotion  

Pobjedu u ukupnom poretku slavili su Ondej Cink i Bartlomiej Wawak (Kross Racing Team), koji su u četiri etape bili brži za 45 sekundi od ekipe Specialized Racing 2: Simona Andreassena i Alana Hartherlyja. Na treće mjesto u ukupnom poretku su se, zahvaljujući smoli Čèha Martina Stošeka i Kristiana Hyneka (Future Cycling Northwave), uvrstili Vogel i Christopher Blevins (Specialized Racing 1). Zaostali su osam i pol minuta. Ukupno četvrto mjesto s velikom borbom u svim etapama osvojili su braća Luca i Daniele Braidot (Italy A).

Rezultati 

Žene elite

Startni krug plus tri kruga duga 6,1 kilometara, uz 150 visinskih metara uspona. Pravi kros za sprintere. Još jedna nevjerojatna vožnja Dankinje Annike Langvad i njene američke partnerice Haley Batten. Annika je pokazala sjajnu formu tijekom cijele utrke, te je to zaokružila pobjedom u posljednjoj etapu. Annikino vrijeme je iznosilo 17 minuta i 40 sekundi. Haley je zauzela drugo mjesto sa zaostatkom od minute i 40 sekunda, pa je ekipa Specialized Racing tako završila ciparsku utrku na najbolji mogući način. Treće najbrže vrijeme u jučerašnjem krosu zabilježila je Amerikanka Erin Huck (Scott – SRAM), a četvrta je bila Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing XC). Obje su zaostale manje od tri minute iza Langvad. Vrlo dobro je vozila i Tanja Žakelj koja je u krosu zauzela sedmo mjesto.

Annika Langvad i Haley Batten potvrdile su tako ukupnu pobjedu na ciparskoj etapnoj utrci, što je sjajna najava uoči Cape Epica. Drugo mjesto pripalo je Kate Courtney i Erin Huck, koje su zaostale 22 minute i 38 sekundi. Treće mjesto pripalo je kanadsko-britanskom paru Emily Batty i Evie Richards, uz zaostatak od 37 minuta i 40 sekundi. Odlične četvrte i s dva etapna postolja bile su Tanja Žakelj i Jitka Čábelicka (GAPP System – Unior). 

 

Tanja: “Danas mi je išlo puno bolje nego jučer, iako je XC utrka nakon dvije duge etape prilično teška stvar. Mentalno mi je bilo lakše pripremiti se za malo kraće vrijeme patnje. Inače više volim XC utrke tako da sam danas više uživala na biciklu. Start je bio solidan, mada ne baš najbolji, ali nastavila sam u visokom tempu. Zaostaatak za Annikom je velik, pa je malo ljepša je usporedba s bilo kojom drugom od jednako jakih djevojaka u krosu. Oćenito sam zadovoljna utrkom.”

Rezultat

Fotografije jsphoto.cz

Pročitaj i
Cyprus Sunshine Epic Report: Još jedno treće mjesto Jitke i Tanje!
Cyprus Sunshine Epic Report: Tanja i Jitka probile se na postolje!
Cyprus Sunshine Epic Report: Odlične Tanja i Jitka!
Najavljujemo: Sutra starta Cyprus Sunshine Epic

Prati nas