10. studenoga 2019

Treći put zaredom Nizozemac je postao prvakom starog kontinenta, a u ženskoj kategoriji naslovom se okitila njegova zemljakinja Yara Kastelijn

Još jedno zanimljivo Europsko prvenstvo je za nama. Talijani su se pokazali kao izvrsni domaćini i pripremili su klasičnu stazu za ciklokros. Danas su se za naslove borili u kategorijama juniora, U23 i elite. Na startu je bilo i pet slovenskih predstavnika koji su nastupili u kategorijama juniora i U23. Matic Kranjec Žagar, Fabijan Kralj, Blaž Žle, Mihael Štajnar i Blaž Avbelj preživjeli su današnje vatreno krštenje.

Juniori

Titula najboljeg na starom kontinentu u najmlađoj kategoriji pripala je lanjskom trećeplasiranom na EP-u, Belgijancu Thibau Nysu , koji je nakon 41 minute i 10 sekundi utrkivanja bio brži od sunarodnjaka Jentea Michelsa za 9 sekundi. Broncu je osvojio Švicarac Dario Lillo sa zaostatkom od minute i 10 sekundi.Thibau Nys sin je jedne od najvećih zvijezda ovoga sporta, Svena Nysa.

Juniorke

Među 34 djevojke na startu, na kraju je najbolja bila u Nizozemka Pietrese Puck. Njeno vrijeme iznosilo je 37 minuta i 34 sekunde. Drugo mjesto pripalo je Oliviji Onesti koja je zaostala 28 sekundi, a treće Nizozemki Shirin van Antrooij koja je zaostala još 11 sekundi.

Mlađe seniorke

Klasa za sebe bile su Nizozemka Ceylin del Carmen Alvarado i Britanka Anna Kay. Na kraju, prošlogodišnja europska prvakinja Alvarado slavila je s vremenom 46 minuta i 23 sekunde, i tako dodala još jedan naslov nizu sjajnih rezultata.Kay je zaostala 12 sekundi.Na trećem mjestu našla se Francuskinja Marion Norbert Riberolle, zaostala je minutu i dvije sekunde.

Mlađi seniori

Branitelj naslova Tom Pidcock nije se pojavio na startu jer se odlučio natjecati u elitnoj kategoriji, pa su Francuzi i Belgijanci u potpunosti nadvladali konkurenciju. U vrlo ujednačenoj utrci je na kraju slavio Francuz Mickael Crispin koji je za osam sekundi pobjegao Belgijancu Timu Kielcihu, treći s devet sekundi zaostatka bio Francuz Antoin Benoist koji je bio treći i na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu.

Yara Kastelijn (foto: Organizator)

Žene elite

Nakon 41 minute i 5 sekundi naslov je osvojila Nizozemka Yara Kastelijn, Talijanka Eva Lechner zauzela je drugo mjesto s 12 sekundi zaostatka, a prošlogodišnja prvakinja, Nizozemka Annemarie Worst na trećem je mjestu zaostala 26 sekundi.

Muški elite

Bez iznenađenja i taktičkom vožnjom do trećeg uzastopnog naslova Europskog prvaka došao je Nizozemac Mathieu van der Poel. Eli Iserbyt i Laurens Sweeck stigli su na drugo i treće mjesto. Nakon sedam krugova, štoperica se Van der Poelu zaustavila na 58 minuta i 22 sekunde.Iserbyt je zaostao 3, a Sweeck 20 sekundi.

EP CX video: Najzanimljiviji trenuci

EPCX: Rezultati


Detaljniji izvještaj i fotogaleriju potraži na prijavim.se.

Naslovna fotografija: Mathieu van der Poel (foto: prijavim.se)

Prati nas