23. ožujka 2018

U petoj etapi „neukroćene“ afričke utrke na rasporedu je bila kronometarska vožnja. Duljina, tek 39 km. Cannondale je još malo pao u muškoj konkurenciji, a Specialized je tijesno pobijedio u ženskoj

U petak, peta etapa „neukroćene“ epske afričke utrke. Odradili su kronometar, sličan uvodnom prologu. Staza duljine 39 km uz 1430 metara uspona. Ekipu mtb.si opet je predstavljao samo Bobi, koji se za ozbiljno utrkivao, Uroš je opet tipkao:

Danas je na rasporedu bio “tt”, to jest ekipe su startale zasebno, a Bobi je startao sam. Trasa? Manje zahtjevna nego ranije. Kako u tehničkom tako i u fizičkom smislu. Svejedno nije bilo lako. Bobi kaže kako j najveći problem nastao uslijed „gustog“ rasporeda startova, jer su se na trenutke stvarali „čepovi“ na stazi. Ipak, iskoristio je sve „rupe“ i prestizao gdje je mogao. Vrućinu nije spomenuo, no svejedno dan je bio paklen. U sjeni je bilo 36 stupnjeva! I nama koji smo čekali u cilju bilo je jako vruće.


Ovdje se ide prema gore, a tamo prema dolje, foto Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Što sa mnom?

Jedini sam na suncu nosio duge rukave. No ipak sam zajahao svoga konjića i zaputio se do trgovine po čajne kekse.  Za Bobija.

{loadposition inside}

No kako se karavan približava cilju tako ja sve čvršće držim fige za Bobija, da dobijemo još jednog finišera brutalne etapne utrke. No, ukoliko nemaš pravu glavu, ne pomažu noge i dobra priprema. Epic je najteže brdsko biciklističko iskustvo na ovom planetu, a možda je jedino Iditarod opasniji i nepredvidljiviji.    


Kulhavy in Grotts nisu popuštali, foto Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Misao za kraj

Ako misliš da si iskusio svu bol brdskog biciklizma, vjeruj, nisi. Epic je borba protiv samog sebe i protiv neumoljive prirode. Voziš s partnerom na užarenom suncu, gutaš prašinu, utrkuješ se protiv štoperice, savladavaš grubi teren i samo želiš doći do cilja u jednom komadu. Bobi posljednje dvije etape vozi sam i vjerujem da mu je lakše jer ne mora nositi ranjenika, ali vjerujem da bi mu na trenutke laknulo ada bi čuo kako psujem. 😉


U muškoj kategoriji danas su pobijedili nositelji žutih majica Jaroslav Kulhavy i Howard Grotts (Investec Songo Specialized), s 33 sekunde prednosti ispred Talijana Fabiana Rabensteinera i Michelea Casagrandea (Trek Selle San Marco 2). Treće mjesto osvojili su Alban Lakata i Kristian Hynek (Canyon Topeak) s minutom i 52 sekunde zaostatka, ali su se u ukupnom poretku popeli na drugo mjesto ispred Manuela Fumića i Henriquea Avancinija (Cannondale Factory Racing), koji su zauzeli peto mjesto u etapi.

Kulhavy i Grotts sada su u vodstvu s više od sedam minuta, no to im još uvijek ne garantira ukupnu pobjedu. Napeta je i borba za drugi mjesto, između austrijsko-češke i njemačko-brazilske kombinacije su svega četiri sekunde razlike!


Sabine Spitz i njena partnerica bile su u vodstvu polovicom etape, foto Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

U ženskoj kategoriji  Annika Langvad i Kate Courtney (Investec Songo Specialized) osvojile su još jednu etapu, sa svega 12 sekundi prednosti ispred Sabine Spitz i Robyn De Groot (Ascendis Health).  

Šesta etapa u subotu, Wellington – Wellington, dugačka je 76 km, uz 2000 m penjanja na više uspona i nekoliko „divljih“ spustova.

www.cape-epic.com

Na uvodni fotografiji su nepobjedive Specialized dame, u prvom planu je Annika Langvad. Foto Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS.

Prati nas