22. ožujka 2018

Worcester – Wellington: 113 km, 1800 visinskih metara. Uroš se s bicikla prebacio na autobus. Bobi je nastavio solo. U špici pak napadi i preobrati, ali ipak bez promjena u ukupnom poretku

Četvrta etapa južnoafričke utrke išla je od Worcestera do Wellingtona, s 113 km duljine i 1800 m visinskih metara uspona.

Ekipa mtb.si danas je po prvi puta na startu bila zastupljena s jednim članom, startao je samo BobiUroš je sam sebi dokazao ono što je morao, ali pokatkad s  pitao je li sasvim „zdrav“. Ipak, pročitajmo o svemu tome iz prve, Uroševe ruke:

Dosta je bilo riskiranja

Probudili smo se u bolovima, kako fizičkim tako i psihičkim. Pošto je Bobi sinoć zaspao već u osam, bio sam prepušten sam sebi. Upala živca u podlaktici ublažavanje opeklina. Tek što sam zaspao došlo je vrijeme za buđenje. Psihički, u dosta lošem stanju jer sam znao da od etape neće biti ništa. No želio sam ohrabriti Bobija kako bi i danas startao u svom stilu, a poslije toga čekala me birokracija radi prijevoza do slijedećeg baznog logora. 

Teško je kada znaš kako moraš izaći iz utrke, pogotovu kada su noge u dobrom stanju i već si dogurao do polovice. No nakon jučerašnje posjete liječniku bilo mi je jasno da se upuštam u prevelik rizik. Otpratio sam Bobija do starta i spremio ga za etapu (dodatna CO2 bombica i karika lanca), zagrlili smo se i pozdravili za slijedećih sedam sati.

Bobi nabrijan od starta

Bobi je motiviran, u formi, i jedino što ga je ometa bol u desnom palcu. Krenuo je u napad, u, kako mi je već najavio, pakleni prvi dio etape. Rasut pijesak, a na tri odsjeka su kratki hupseri pokriveni oštrim kamenjem. Ludo, kaže Bobi.
 
Negdje oko treće okrjepe morao je dodati nešto zraka u prednju gumu, a nakon toga uslijedio je pakleni uspon. Bez vjetra, a temperatura se penjala do 40 stupnjeva. Uspon, stepenice na svakih 20 metara. Morao je nekoliko puta sići s bicikla. Nakon toga, još jedno iznenađenje. Uspon od sipkog pijeska. Spustovi su pak bili lakši nego u prethodnim etapama, ali usponi su bili puno zaj… nego ranije.


Pobjednici etape Centurion Vaude, foto Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Kraljevska etapa

Kraljevska ne radi broja visinskih metara ili po svojoj duljini već zbog dugog asfaltnog uspona na žarkom suncu. Bobi kaže da taj uspon sam po sebi nije ništa posebno, no nakon 60 kilometara teško je na njemu pronaći pravi ritam.

U cilju

Polovica naše ekipe, uz potporu marki St. Rich bike wear, Kult Solkan, Named Sport i Specialized, nastavlja svoju vožnju do kraja. Bobijevim riječima iz cilja – “Bemuboga, probili smo se van iz tame.”

Što će biti sutra?

Ne znam, Bobi je otišao spavati u pola devet, budilica je namještena na 6:30, nadam se da će se naspavati. Sutra je na rasporedu kronometar što znači međusobni lov vozačica i vozača. Bobiju đželimo sve najbolje,a  ja se nadam da neće tražiti novog partnera za 4 Islands koji nas čeka za manje od tri tjedna.

Inače, afrički fast food je odličan!

Na špici…

U muškoj kategoriji još su jednu etapu osvojili Daniel Geismayr i Nicola Rohrbach (Centurion Vaude), koji su već pobijedili u prologu, ali ostaju na 4. mjestu u ukupnom poretku.

Manuel Fumić i Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), koji su bili meta napada konkurenata u srijedu, te su izgubili svoje žute majice, rasturili su na zahtjevnim  single trailovima i u početku su uspjeli vratiti nešto izgubljenog vremena. No nakon tehničkih defekata morali su prepustiti vodstvo ekipi Centurion Vaude i na kraju su završili na 5. mjestu.


Fumić i Avancini su rasturali na singlovima, ali imali sreće do kraja. Foto Sam Clark/Cape Epic/SPORTZPICS

Drugo mjesto u etapi bilo je dovoljno da Jaroslav Kulhavy in Howard Grotts (Investec Songo Specialized) obramne svoju vodeću poziciju. Na treće mjesto u etapi plasirali su se Španjolac Francesc Guerrera Carretero i Portugalac Luis Leao Pinto (Buff Scott MTB). U ukupnom poretku druga je ekipa Cannondale a na trećem su mjestu Alban Lakata i Kristian Hynek (Canyon Topeak).

U ženskoj kategoriji nije bilo iznenađenja: Annika Langvad je za svoj rođendan s partnericom Kate Courtney (Investec Songo Specialized) dobila još jednu etapu, s osam minuta prednosti, a njihova ukupna prednost sada iznosi 32 minute.

Uroš je već najavio petu kronometarsku etapu u petak. Duljina će biti 39 km, uz visinsku razliku od 1430 metara. Kratko i do daske, iz Wellingtona i nazad.

www.cape-epic.com

Na uvodni fotografiji su ove godine nepobjedive Langvad i Courtney, foto Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

Prati nas