18. ožujka 2018

Prolog majke svih etapnih MTB utrka u Cape Townu obilježili su austrijsko-švicarska ekipa u muškoj te dansko-američka ekipa u ženskoj konkurenciji. Jedina slovenska ekipa nastupa pod zastavom MTB.SI, a hrvatskih predstavnika ove godine nema

Prolog duljine 20 km s 600 m visinskih metara uspona startao je danas u dvorištu sveučilišta u Cape Townu (UCT) smještenom ispod planine Table Mountain otvorio je ovogodišnje izdanje najpoznatije i najveće MTB etapne utrke, Cape Epic.

Skoro svake godine startali su slovenski natjecatelji, pa je tako bilo i danas. Po prvi puta na Cape Epicu nastupa ekipa mtb.si sastavljena od članova uredništva: naš specijalist za kros i maraton Aleš Boben te naš izvršni urednik Uroš Ložar.

{loadposition inside}

Uroševi dojmovi nakon vatrenog krštenja

Bilo je vruće i vjetrovito. Startali smo među posljednjima u kategoriji mastera, tik ispred ženske kategorije. Staza prologa bila je jednaka onoj iz 2015., s tehničkim dionicama i uzbrdo i nizbrdo. Navijači su bili glasni i vrlo prijateljski nastrojeni. Posljednji uspon bio je doslovno lud, a nakon toga slijedio je asfaltni dio, pa potom jedan od najljepših spustove koje sam ikada vozio. Taj je dio staze bio vrlo prašnjav i sklizak, no ovakve single trailove ne vidiš svakog dana.

Kriza je nastupila odmah poslije starta kada sam upao u veliki grč. Popustio sam tremi i trebalo mi je dvadeset minuta da dođem k sebi. Poslije toga nekako je krenulo.

San o dobrom rezultatu pao je u vodu na prvom makadamskom usponu. Bilo je zanimljivo gledati kako nas prestižu dame … Spitz, Langvad, Courtney … pa nakon njih i Bart.

No, Epic je doista Epic. Vidjeti ćemo kako će nam ići na prvoj etapi duljine 110 kilometara. Na prologu smo se nažalost uvrstili među posljednjima.


Ovako su startale pobjednice prologa. Foto Andrew McFadden/Cape Epic/SPORTZPICS

Seobe naroda

Nakon prologa preselili smo se u Robertson, na vinariju Arabella, a trebalo nam je dva i pol sata vožnje autobusom. Ovdje će logor biti smješten slijedeće tri noći, a potom opet dolazi – seoba naroda.

Ono najvažnije: nikada oš nisam ovako brzo prošao prijavu. Sve je bilo gotovo za manje od 15 minuta. Od potpisivanja, fotografiranja, do preuzimanja torbe sa svim stvarima. Potom obavezan obilazak službene trgovine i nazad u hotel u kojem smo boravili prije utrke. Navečer pivo z belgijskim kolegama i početak priprema za start – startni broj, čip, odašiljač, rezervne zračnice, tubeless kit za popravak, spremanje dresova i čekanje velike nedjelje. Još ne znamo kako će nam biti nakon prve etape, no sigurno neće biti lako. Sigurno možemo očekivati još prašine i vrućinu.


Pobjednici ulaze u cilj. Foto Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

U špici utrke

U muškoj elite kategoriji prolog je dobila ekipa Centurion Vaude: Austrijanac Daniel Geismayr i Švicarac Nicola Rohrbach. U ženskoj elite kategoriji slavile su, pod imenom Songo Specialized, Dankinja Annika Langvad i Amerikanka Kate Courtney.


www.cape-epic.com

Na uvodnoj fotografiji su Uroš i Bobi tijekom zagrijavanja na trenažerima. Jednom je smiješno,  drugi već prije starta malo trpi. Pogodi koji je koji 😀

Prati nas