19. ožujka 2018

Naši reporteri nisu se dobro proveli na žarkom afričkom suncu. U muškoj sprinterskoj završnici ekipa Cannondale preuzela je žute majice, a u ženskoj kategoriji i dalje vladaju Langvad i Courtney

Nedjeljni prolog možda nije donio pravi izazov u Južnoj Africi, no prva etapa duljine 110 km, s 1900 m uspona, sigurno je označila onaj pravi početak.

Polovica naše ekipe mtb.si danas nije imala dobar dan. A pošto je ovo ipak ekipna utrka, to znači da su obojica imala loš dan …

Uroš o današnjoj etapi

Ujutro je bilo svježe. Prvo zajutrak, pa zatim pripreme za prvu etapu. Priprema napitaka, gelova… Potom i završni pregled bicikala te odlazak u startni boks.. zahvaljujući mojoj lošoj vožnji u prologu jutros smo startali iz posljednjeg boksa. No stres je bio jednak kao da smo bili u prvom boksu. 

Etapu smo započeli u solidnom tempu te je prvih desetak kilometara brzo proletjelo. No potom smo se prvi puta doista upoznali s afričkom prašinom. Odmah na prvom težem usponu, ukoliko izađeš iz svoje linije, prašina te doslovno usisa. Potom scena Angelike Tazreiter, partnerice Esther Süss, koja prima pomoć od osoblja na motociklu. Naša pustinjska suputnica danas nije dobro prošla.

Potom je uslijedio rasut i tehnički zahtjevan makadam. Ne možeš doći d o daha, a u tom trenutku su posebno oni na hardtail biciklima zažalili zbog svog izbora. Takvih nema mnogo, možda oko pet posto. Prosječnu brzinu morali smo držati na oko 15 km/h kako bismo si ostavili dovoljnom rezerve za posljednji dio etape.

Sunce vremenom postaje sve snažnije, a nigdje nema sjene. Bobi me vuče, a ja pokušavam slijediti njegov tempo. Kada dolazimo do spusta mijenjamo uloge. Ubrzo shvaćam da se ne treba šaliti pri brzinama preko 40 km/h jer kamenje je oštro, prašina nepredvidljiva, opasniji od nauljene ceste. Ipak, uspijevamo održati zadovoljavajuću prosječnu brzinu, hidraciju, i već smo na polovici etape. Prošli smo i jedan pakleni uspon na kojem sam morao dvaput sići s bicikla, a sunce je peklo kao dan nam namjerno želi otežati patnju.


Sredina prve etape, foto Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

Potom smo došli do Landrover tehničkog segmenta koji se pokazao kao brutalan. Dostigli smo i prestigli nekoliko natjecatelja, no ja sam opet upao u teškoće, ovaj put radi sunčanih opeklina. Odlučili smo izdržati do slijedeće okrjepe, pa ćemo vidjeti kako dalčje. Tamo su me upozorili da je rizično nastaviti, ali će mi ukazati pomoć, no moguće je da ću morati odustati od nastavka utrke.

Potekle su suze, a Bobiju sam samo rekao da nastavi voziti za obojicu. Uzeli su mi startni broj, bicikl su preuzeli djelatnici dostavne službe, a mene u vozilu hitne pomoći odvezli u kamp u Robertsonu. Kreme za hlađenjhe, sprejevi i oblozi. Kada sam došao do logora Bobi je već bio ušao u cilj.

Što dalje? Obojica možemo startati u drugoj etapi, no ja ću imati plavu pločicu umjesto startnog broja, što znači da mogu i dalje voziti, no neću biti u rezultatima. Krivo mi je prvenstveno radi Bobija. Ujutro ću odlučiti kako dalje, kada vidim kako ću se osjećati obzirom na opekline. Sunce je tamo dosta pakleno!


Inače, u muškoj kategoriji prvu su etapu osvojili Manuel Fumic (GER) i Henrique Avancini (BRA), Cannondale Factory Racing, koji su u sprintu dobili Jaroslava Kulhavog (CZE) i Howarda Grottsa (SAD), InvestecSongoSpecialized. Treći su bili Fabian Rabensteiner i Michele Casagrande (oba ITA), Trek Selle San Marco 2. Cannondale prevzeo vodstvo u ukupnom poretku.


Završni sprint odlučio je o pobjednicima u muškoj kategoriji, foto Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

U ženskoj kategoriji i danas su najbrže bile Annika Langvad (DEN) i Kate Courtney (SAD), Investec Songo Specialized, ispred Ariane Lüthi (SUI) i Githe Michiels (BEL), Spur, te Mariske Strauss (JAR) i Annie Last (GBR), Silverback – KMC. Uisti je redoslijed i u ukupnom poretku.


Vodeći ženski dvojac, foto Mark Sampson/Cape Epic/SPORTZPICS

Osim Süss (i Bobija…) bez partnera e ostao i Nino Schurter – Matthias Stirnemann je dobio trbušnu infekciju. Esther i Nino će sutra odjenuti majice s leopardovim uzorkom, namijenjene UCI licenciranim vozačicama i vozačima koji nastavljaju kao individualci.

{loadposition inside}

U utorak je na rasporedu druga etapa, po statistikama slična današnjoj – 106 km in 2000 visinskih metara. Umjesto dva dulja uspona natjecatelje čeka niz kraćih hupsera.

www.cape-epic.com

Uvodna fotografija Sportograf

Prati nas