19. veljače 2019

Nakon uspona u raj slijedi povratak na zemlju. Od glasovitih obronaka Narodnog parka Table Mountain do stjenovite južne obale

Legendarna etapna utrka nudi sve, od glasovitih padina narodnoga parka Table Mountain do stjenovite južne obale, prolazak znamenitim područjem Winelands te dalje u visoke gore rta Western Cape. Nema boljeg doživljaja od ove neukroćene afričke utrke.

Više od tjedan dana sreće i patnje

Osam dana624 km i 16.650 visinskih metara penjanja – same brojke neće ispričati će niti polovicu priče. Od prologa kod Sveučilišta u Cape Townu, u nedjelju 17. ožujka, do velikog finala u Val de Vie Estate prostiru se zaigrane planinske staze koje će vam protresti sve kosti, vjetrovite makadamske ceste i, da, pijesak.

To je suvremena Afrika. Urbanizacija doseže rub divljine, a biciklisti će iz glasovitih mjesta voziti do pustoši usred ničega, spoznati da su raj i pakao tek dvije strane istog novčića.

Idemo redom

Čak su tri etape ove godine u konkurenciji za titulu – kraljevske. No i ostali dani su sve nego lagani jer i kraće etape kriju žestoka iznenađenja. Primjerice kronometar u 4. etapi. Trasa je natrpana Elginovim najomiljenijim singlicama spojenima neumoljivim strmim usponima.

Absa Cape Epic je utrka na kojoj prevagu donose tjelesna forma te psihička i tehnička pripravljenost. Epic naglašava sve tvoje slabosti i zbog toga trebaš puno sreće. Utrka za pamćenje.

Prolog i veliki start

Nedjelja, 17. ožujka. Dužina 21 kilometar i 600 visinskih metara uspona.

Već peti puta će najveća atrakcija Cape Towna, Table Mountainbiti odredište prvoga dana. Prolog ne nudi samo predivne pejzaže. Biti će to prvi filter za ukupni poredak, otkriti će one koji su se najbolje pripremili za sezonu. Ima sve. Od uspona zloglasnog naziva “motherfucker” koji je već slomio mnogog nadobudnog natjecatelja do bučnih gledatelja okupljenih oko Dead Man’s Tree i slikovitih pogleda s Table Mountain Road. Singlica Plum Pudding stavlja na kušnju hrabrost i spretnost. Glavni cilj je – preživjeti i čuvati se ozljede – jer utrka u stvarnosti započinje sutradan, u ponedjeljak u Hermanusu.

1. etapa: Do raja i nazad na zemlju

Ponedjeljak, 18. ožujka. 112 kilometara i 2700 visinskih metara uspona.

Nemilosrdna i iscrpljujuća. Povratak na stare staze Cape Epica, u dolinu Hemel en Aarde. Rotary Drive, stepenice La Vierge i Paddocks, sve to u danu okrutnih uspona, s puno gledatelja na lokaciji Creation Wines.

Potom slijedi uspon na Katkloof. Otvorena cesta i ljetno sunce, kamenje na pješčanoj podlozi. Pijesak Overberga, ravan teren daje mogućnost kratkog predaha, a potom mukotrpan uspon obroncima gore Babilonstoring. Potom spust u dolinu Tesselaarsdal – tamo je 2017. došao kraj mnogim snovima.

Potom slijedi obrat u Hermanusu, u teoriji to bi trebao biti spust no stvarnost i Charley’s Babe imaju druge planove. Uspon Water Works pak tjera suze na oči onima koji se nisu pripremili.

2. etapa: Dobrodošli u Sandman

Utorak, 19. ožujka. 86 kilometara i 2250 visinskih metara uspona.

Tek čajna žličica asfalta i to tek na početku, u prvom transferu. Potom izazovi slijede jedan za drugim, u relativno kratkih 86 km. Izbor guma i pritiska zraka donijeti će prevagu u prvih deset teških kilometara.

Na početku slijedi uspon na Rotary Drive, a potom spust u dolinu Hemel en Aarde na zapadnoj strani i – pješčanik. Strmi uspon, a potom vožnja zavoj na zavoj, unedogled. Ključna točka biti će potpuno nova singlica koju je u Hottentots Holland Mountains urezao Wildekransov Braam Gericke. Taj 6 kilometara dug uspon s više od 500 m visinske razlike nazvan je Wildekrans Tokoloshe.

3. etapa: Smaragdna princeza

Srijeda 20. ožujka i 103 kilometara te 2800 visinskih.

Absa Cape Epic u Elginu nije svoj bez napada na Groenlandberg. No ove godine glasovita Smaragdna gora, iako najviša točka utrke, neće biti kraljevska etapa, jer je zasjenjuje 5. etapa. Ipak, donijeti će prava iskušenja.

Dan će započeti usponom na Nuweberg, a potom će uslijediti Groenlandberg. Slijedi spust koji rastura zapešća, a potom opet prema gore, uspon na Die Nek. U dolini Egin, daleko ispod, na redu je mješavina kamenih singlica, zahtjevnih puteva te još dva zloglasna uspona stjenovitim i uzbudljivim stazama Libanona.

Potom slijedi najlakši mogući dio koji uključuje tečne singlice kroz pašnjake, za lijep završetak dana s drugom najvećom količinom uspona u Absa Cape Epic 2019.

4. etapa: U smjeru kazaljke na satu

Četvrtak 21. ožujka i 43 kilometara te 1000 visinskih metara paklenog tempa.

Poslije tri maratonske etape uslijediti će dan s nešto manje kilometara, no utrka na vrijeme po singlici sigurno neće donijeti olakšanje. No u svakom slučaju biti će više vremena za odmor. 

Najljepše singlice Oak Valley i Paul Cluver, povezane dvama usponima, staviti će na kušnju snagu, brzinu i koncentraciju. Staze kao što su Pine Singles, Tranquility, Nürburgring, Mamba, Vissie’s Magic, Sounds of Silence, Wonderland i Greenhouse Effect, povezane su usponima: Tierkop, Ma se Gat, Berg Adder, Puff Adder i drugima, a posljednji uspon će tražiti svladavanje 350 visinskih metara.

Trasa je položena u obliku nepravilne osmice, kroz bike park Paul Cluver. Gledatelji će moći vidjeti omiljene biciklist(ic)e na šestom i dvadesetom kilometru bez potrebe za promjenom lokacije.

5. etapa: Newtonova kraljica

Petak 22. ožujka i 100 kilometara te 2850 visinskih metara uspona.

Svladavanje sile gravitacije i borba za očuvanje zamaha pravilo je dana na kraljevskoj etapi. Iako je u statističkom smislu slična trećoj, za ovu etapu u stvarnosti treba više vremena te je zbog toga najteža etapa utrke.

Robustan teren i brutalno strmi usponi garantiraju odlučujuće bitke za krune kraljeva i kraljica Cape Epica. Nuweberg pored Oak Valleyja je odredište za okršaj dana, a tu je i uspon na vrh Gantouw Pass.

Usred spuštanja vidiš tragove kotača u kamenu i uvjeriš se koliko su pioniri pojednostavili život izgradivši planinske puteve. U podnožju ovog prelaza nalazi se skrovita dolina Lourensford koja nudi priliku za regeneraciju uoči najtežeg uspona utrke.

Nakon što se popneš na Helderberg, King’s Climb je zavrijedio uvrštavanje u folklor utrke već u svom prvom izdanju. Četiri uspona vinogradima između gospodarstava Helderberg i Stellenbosch, a Dornier i Mont Marie u međuvremenu nude malo predaha, prije traila G-Spot koji znači kraj preživljavanja u planinama.

6. etapa: Smrt, porezi, singlice, usponi vinogradima

Subota 23. ožujka, skromnih 89 kilometara i galantnih 2650 visinskih metara uspona.

Izreka kaže da su u životu sigurne samo dvije stvari – smrt i porezi. Brdskom biciklizmu u Stellenboschu možemo dodati još dvije – singlice i uspone po vinogradima. 

Dan za igranje ako si ga zaslužio! Šesta etapa već u prvom kilometru započinje s Heart Break Hillom. Potom samo naprijed i gore, treba osvojiti Botmaskop, a potom zasluženi spust po Skyfallu.

Vožnja dolinom Banhoek ni potpun bez Nik Naksatehničkog uspona i spusta. Slijedi uspon u Tokaru na Simonsbergu, a potom spust u Rustenberg Wines.

Neumoljivo brušenje na Never-Say-Neverender, prečica  Rustenberg, Quoin Rock, Delvera i Uitkyk, a potom nagrada u obliku spusta po singlicama Simonsberg Trailsa. 

Preko doline Klapmuts Kop je vodi kamena i tečna singlica. Povratak u Stellenbosch ide donjom linijom, no ipak zahtijeva uspon sve do Botmaskopa i posljednje prepreke toga dana, obnovljene staze za spust Svjetskog kupa s kraja devedesetih.

7. etapa: Veliko finale

Nedjelja 24. ožujka, još 70 kilometara i 1800 visinaca.

Ovaj put bez procesije Winelandsom. Posljednja etapa pružiti će posljednju priliku za pomak u ukupnom poretku. Asfaltna cesta od Stellenboscha do Jonkershoeka donijeti će zatišje pred buru, a nakon toga nastaviti će se s tipičnim Cape Epic terenom, čak i u većoj mjeri.

Potom slijedi uspon Bosluis, pa dolinom, pa opet uspon na Never Ending Story. Jonkers pak nudi Bennetov Red i Armageddon. Iz doline se ide preko Fiona’s Beast, mimo bajkovitog dvorca, do Botmaskopa pa kroz kanjon do obronaka Simonsberga.

Vuurbergovi skokovi vode do staze staze Boschendal iferno i Sugar Bowl. Završni uspon i potpuno nova singlica namamiti će brojne osmjehe na lica biciklist(ic)a pri ulasku u Val de Vie Estate, Champs-Elysées Cape Epica, nakon nekoliko blagih i ravnih kilometara.

Na ciljnoj ravnini sigurno će doći do erupcije osjećaja – jer si finišer(ica) Absa Cape Epic 2019. Doživljaj života! Ako imaš formu, vremena i sredstva, ovo obavezno treba odvoziti.

Za kraj

Startnina je cca. 2700 eura na po glavi. Puno novca, ali vrijedi, to mogu reći iz osobnog iskustva! Utješna je vrlo razumna cijena avionske karte u rangu od 650 do 700 eura.

Foto: Organizator

Preočitaj i:
Bobi preporuča: Etapno utrkivanje na Cipru

Prati nas