Svetovno prvenstvo BMX
14. studenoga 2022

Marin Ranteš vratio se nakon ozbiljne ozljede i nastupio na SP u urbanim sportovima, u svojoj disciplini BMX park…

Biciklističke discipline trial, BMX park i BMX flatland bile su uključene u prpgram Svjetskog prvenstva u urbanim sportovima koje se odvijalo proteklog vikenda u Abu Dhabiju. Jučer je dvanaest najboljih polufinalista nastupilo u muškoj disciplini velikog finala discipline BMX park.

Muškarci: Rimu Nakamura je svjetski prvak

Ovo je možda i iznenađenje, iako je mladi Japanac već u kvalifikacijama u petak pokazao izvrsnu pripremljenost. Tada je s 89,57 bodova osvojio prvo mjesto među 63 sudionika. U jučerašnjem polufinalu osvojio je osmo mjesto, no danas je “eksplodirao” i u prvoj vožnji osvojio 93,80 bodova. U prvoj vožnji najviše mu se približio Amerikanac Justin Dowell (91.50), Argentinac Jose Torres bio je treći nakon prve vožnje Gil (88,80). Druga vožnja nije bila uspješna ni za Japanca, ni za Amerikanca, ali je Francuz Anthony Jeanjean u drugoj vožnji pokazao gotovo savršenu vožnju kojoj su suci dodijelili 91,20 bodova. Tako je Japanac postao svjetski prvak, Amerikanac je osvojio srebro, a Francuz broncu. Najboljem u jučerašnjem polufinalu i vodećem na UCI ljestvici Australcu Loganu Martinu nije išlo po planu, osvojio je 6. mjesto. Naš Marin Ranteš bio je na kraju osmi.

20-godišnji Nakamura, peti na OI Tokyo 2022., vrlo uspješnu karijeru okrunio je naslovom svjetskog prvaka, jer je veliki potencijal pokazao već 2019. godine, kada je osvojio ukupni plasman 2019. FISE Svjetskog kupa. Godinu prije istu je titulu bio osvojio Marin Ranteš.

Hannah Roberts

Žene: Hannah Roberts prejaka za konkurenciju

Prvo mjesto u kvalifikacijama i prvo mjesto u finalu. Iako je Amerikanka Hannah Roberts jučer podbacila u prvoj vožnji, u drugoj je pokazala gotovo savršen nastup i osvojila jedan bod više nego u kvalifikacijama. Druga je bila ŠvicarkaNikita Ducarroz (84,70), a treća Čehinja Iveta Miculynova (83,20). Roberts, srebrna s Olimpijskih igara u Tokiju 2020., osvojila je svoj četvrti naslov svjetske prvakinje nakon naslova u 2017., 2019. i 2021. godini.

Rezultati na uci.org.

Fotografije (na naslovnici je Nakamura) smo posudili od UCI BMX Freestyle

Pročitaj i
EP Muenchen Report: Ranteš osvojio broncu
Pannonian Challenge Report: Prva svjetska pobjeda Thiema, Ranteš drugi

Prati nas