28. svibnja 2018

MTB maraton na planini Vlašić u srednjoj Bosni, 30. lipnja i 1. srpnja!

BK Vitez suradnji s Turističkom zajednicom Srednobosanskog Kantona Središnja Bosna i Biciklističkim savezom BiH organizira jedinstvenu sportaku manifestaciju.

Tko?

Biciklistički klub „Vitez“ iz Viteza je nestranačka, multietnička, nevladina i neprofitna udruga koja kroz organizirane aktivnosti građana iz Viteza i šireg prostora djeluje u cilju razvoja i afirmacije biciklizma, održavanja biciklističkih skupova i natjecanja, međusobne suradnje i druženja članova kluba, suradnje s drugim klubovima i zaljubljenicima u biciklizam te razvoja i popularizacije sporta i rekreacije među građanima na području općine Vitez i Kantona Središnja Bosna.

Od njegova osnutka 2009. godine pa sve do danas, klub je postao prepoznatljiv kako u regiji, tako i izvan granica BiH. Sve to možemo zahvaliti našim članovima koji su svojim sudjelovanjima na raznim događajima vezanim za biciklizam omogućili da se pronese dobar glas o ovome klubu.

Popularizaciji kluba i njegovoj prepoznatljivosti pridonijele su razne aktivnosti: tri puta smo organizirali utrke u sklopu XCO Premijer lige u brdskom biciklizmu (2014., 2015. i 2016. godine) na kojima je nastupalo oko 150 biciklista iz naše države, Hrvatske, Crne Gore gdje smo postali prepoznati kao dobri domaćini i organizatori te nam se zbog toga biciklisti rado vraćaju i sudjeluju na utrkama u našoj organizaciji. Valja također istaknuti da smo prošle godine (2017.) uspješno
organizirali i Državno prvenstvo u brdskome biciklizmu u istoj, XCO, kategoriji. Treba naglasiti da je isto to državno prvenstvo održano u „Bike parku“, biciklističkom parku koji smo nakon nekoliko godina planiranja i uređivanja posebno otvorili za tu priliku.

Što?

Biciklistički klub „Vitez“ iz Viteza u suradnji s Turističkom zajednicom Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna i Biciklističkim savezom BiH, od 30. 6. – 1. 7. 2018. (subota i nedjelja) organiziraju, za prostore središnje Bosne, jedinstvenu sportsku manifestaciju. Riječ je o međunarodnom XC (Cross Country) maratonu „XCM Vlašić“ koji će okupiti najbolje brdske bicikliste iz BiH ali i cijele regije. To je prilika da gradovi koji se nalaze u neposrednoj blizini ove jedinstvene planine kao i cijela središnja Bosna, budu organizatori jednog biciklističkog natjecanja na međunarodnoj razini koje će promovirati biciklizam i biciklistički turizam te potencijale koje posjeduje ova regija u tom smislu.

Brdsko-biciklistička maratonska utrka podrazumijeva kondicijsko zahtjevnu vožnju (vožnja uzbrdo i nizbrdo). Zbog atraktivnosti samog natjecanja, XC Maraton postavljen je na području planine Vlašić, s time da se staze prolaze kroz zaista najatraktivnije dijelove ove planine (Babanovac, Galicu, Paklarske stijene, Devečane, Paljenik, skijašku stazu…) na kružnim stazama dužine 25, 46 i 71 kilometar.

Startno-ciljna ravnina bit će postavljena na platou Babanovca. Utrka ne bi trebala trajati duže od 6-7 sati, ovisno o kategoriji. Utrka se nalazi u službenom kalendaru Biciklističkog saveza BiH. Na utrci će moći sudjelovati sve dobne kategorije, bez obzira na spol. Očekuje se sudjelovanje najmanje 300 biciklista iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije…

Gdje?

Vlašić je planina koja se nalazi u središnjoj Bosni. Sa 1943 metra visokim vrhom Paljenikom, planina Vlašić podjednako je udaljena od Jadranskog mora i velikih kontinentalnih gradova u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Čak sto kilometara šumskih puteva, rijeka Ugar i njene pritoke Ilomska i Kobiljska rijeka, nebrojene livade i pašnjaci, sve je to nezaobilazan izazov brojnim rekreativcima tijekom ljetnih mjeseci.

Turistički potencijal Vlašića prepoznala je i austrougarska aristokracija koja je u 19. stoljeću redovito uživala u njegovim ljepotama. U novijem vremenu, najpoznatiji dio planine Vlašić u kojem mnogobrojni turisti pronalaze svoj mir zove se Babanovac gdje se vremenom etablirao novi bosanskohercegovački centar zimskog i ljetnog turizma. Planina je prepoznatljiva po mnogim zaštitnim znacima poput vlašićkog sira, međunarodno priznate vrste psa tornjaka i autohtone bosanskohercegovačke ovce pramenke. Prilikom posjeta ovoj planini nezaobilazan je posjet i gradu podno nje – Travniku.

Travnik grad u srcu Bosne, potonuo u zelenilo planinskog krajolika, umiven vodama zlatonosne rijeke Lašve i bistrim tokovima planinskih brzaka, nosi ime koje još iz srednjeg vijeka upućuje na travu i bogatu ispašu ovaca u okolici. U svijetu poznat po istoimenom romanu nobelovca Ive Andrića rođenog ovdje 1882. godine, ali i po vlašićkom siru, po autohtonoj pasmini ovčarskog psa tornjaka i travničkom kratkokljunom golubu. Grad jedinstvene panorame koju ocrtavaju obrisi srednjovjekovne utvrde, vertikale mnogobrojnih munara i crkvenih tornjeva, grad koji ima dvije čaršije, donju i gornju i u svakoj po jednu sahat kulu.


Planina Vlašić lanskega septembra.

Izjava Marina Nakića, direktora utrke:

Svi mi brdski biciklisti imamo jednu zajedničku stvarnašu ambiciju. Bili profesionalci ili amateri, svi želimo biti brži, jači, uvijek želimo popeti još jedan vrh, spustiti se niz novi singletrack. Stoga, kada je u pitanju pomicanje granica, brdski biciklisti će uvijek prihvatiti izazov.
A kakav izazov će to biti? Vlašić ja naša lokalna planina, naš drugi dom. Godinama lutajući po Vlašić planini, upoznali smo je uzduž i poprijeko, upoznali smo svaki put i puteljak, svaki izvor, potok, svaku šumu, pašnjak, svaki vrh i udolinu.

I nakon dosta godina i posjeta drugim maratonima, uvijek smo se vraćali jednoj pomisli, nekad tijekom same vožnje, kako je Vlašić idealan za jedan ovakav događaj. Prirodne staze su već tu. Vrhunski smještaj je tu. Gastronomska ponuda je nenadmašna. I sve je nekako „kliknulo“. Cilj nam je približiti Vlašić svakom ljubitelju prirode i brdskog biciklizma, da ovo ne bude samo još jedna trka, nego događaj koji će dovesti ljude na Vlašić, koji će svima približiti Vlašić na način da ga dožive kako ga mi doživljavamo svaki put. Izabrali smo tri staze, za tri razine spremnosti.

Dali smo im imena Mala (25 km), Srednja (46 km) i Velika (71 km), po uzoru na porcije travničkih ćevapa. No, nemojte misliti da ćemo na feed zonama posluživati ćevape i vlašićki sir. To dolazi poslije. Pored ručka poslije utrke, zahvaljujući našim sponzorima, osigurali smo i zanimljiv start paket s nezaobilaznim majicama, energetskim napitcima, proteinskim čokoladicama i još pokojim iznenađenjem. Noć prije utrke, nemojte propustiti warm-up party za sve ljubitelje dobrog provoda. I na kraju, bitno nam je napomenuti da smo osigurali jako bogat nagradni fond u vidu izdašnih novčanih i atraktivnih robnih nagrada.

Zato prihvati izazov! Ne postoji razlog zašto da ne budeš na Vlašiću 30. 6. i 1.7.2018. godine.

Službeno mrežno odredište organizatora s prijavama. Informacije su dostupne i na facebooku

Foto organizator

Prati nas