10. lipnja 2017

Od prošle subote s gondolom do stanice C, od stanice B je zabavnije po starom parku. Rade i na uređenju spusta sa Sedla preko Krnice.

Vjerojatno ste čuli da se zimus opet skijalo na Kaninu, najvišem slovenskom skijalištu. Priču nastavlja Javni zavod Sončni Kanin, uzde drži direktor Marijan Skornišek, prethodno aktivan na Velikoj planini i Kopama.

Začeci parka na Kaninu sežu u 2003. godinu. Početkom ovog desetljeća stvari su krenule nizbrdo i prije nesreće i zatvaranja gondole početkom 2013. godine, zapravo su već neko vrijeme (rijetkim) biciklistima prodavali ulaznice.

Činjenica da su se na Kaninu zaželjeli biciklista, ne iznenađuje previše. Ljetnu sezonu započeli su u subotu, 3. lipnja. Bicikle su već odvezli s gondolom do stanice B ili C. Spust od stanice C (1619 m nad morem) nije ništa posebno, vodi po prilaznoj cesti i više liči  na jurnjavu po autocesti nego na zabavnu mtb vožnju. Niže su malo uredili stari “park”, u koji ulazite s kratkim usponom nad stanicom B (970 m.n.m.). Prisjetimo se – kamenito, pojedini dijelovi su tehnički, nigdje prestrmo, na nekim mjestima pojednostavljeno s drvenim elementima … Lijepa zabava uz pravu opremu i nešto znanja. Ne vodi skroz do Bovca, pred kraj se spojite na cestu. Staze su označene privremenim tablama.

Sedlo – Krnica – Bovec

Prava poslastica zna biti novi spust s vrha skijališta, sa Sedla, preko Krnice. Sa skoro 2300 m nad morem u Bovec, koji leži više od 1800 m niže! Trenutno je tamo još snijeg, ali uskoro će započeti s uređivanjem, u međuvremenu čekaju dozvole.

“Naš cilj je otvoriti spust preko Krnice. Za početak bi voljeli omogućiti prevoznost, zahtjevnost spusta nam u ovom trenutku nije toliko važna”, oduševljeno objašnjava direktor Skornišek. “Već smo se dogovorili s planinarskim društvom koje brine za stazu, da ćemo ju otvoriti kao dvonamjensku. Imamo podršku općine koja je vlasnik zemljišta. Projekt zanima i Talijane, u tom slučaju bi za bicikliste napravama i stazama povezali obje strane.”

Poznavaoci su svjesni da uređenje staze, da bude normalno vožljiva, neće biti malen zalogaj. Jednom uređena, bila bi odlična atrakcija za visokogorsku turu uz pomoć gondole. Čak međunarodnu visokogorsku turu sa spustom na obje strane.


Cec na Kaninu, foto Samo Vidic

Radno vrijeme

Do kraja mjeseca gondola će raditi samo vikendom, a tokom tjedna samo za veće, najavljene grupe.

Za vrijeme glavne ljetne sezone od 1. srpnja do 15. rujna, gondola će raditi svaki dan.

Od 16. rujna do 15. listopada ponovno samo vikendom.

Radno vrijeme je uvijek od 7 do 17 sati.

Cijene karata

Jednosmjerna do stanice B – 10 € (djeca, učenici, studenti 8 €)
Dnevna do postaje B – 20 € (16 €)

Kad osposobe Krnicu:
Jednosmjerna na vrh do Sedla – 17 €
Dnevna na vrh do Sedla – 34 € (28 €)

www.kanin.si
www.facebook.com/kaninslovenia

Što sve krije arhiv mtb.si … Na naslovnoj fotografiji Črt Bill Slivnik na Kaninu 2003. godine, ispod i stari zemljovid spusta, koji je ponovno aktualan.

Prati nas