lokoti
9. srpnja 2020

Koronakriza donijela je, osim neočekivanog booma prodaje bicikala, i pomalo neočekivani znatan porast krađa. Svoj bicikl možeš zaštititi kvalitetnim lokotom, ali ga možeš i osigurati od krađe…

lokoti
Četiri najčešće vrste lokota: Sajla na šifru (lijevo gore), sajla na bravu (lijevo dolje), te U-lokoti (lokot u sredini ima i dodatnu sajlu)

U posljednjih nekoliko mjeseci sve europske zemlje bilježe znatan porast prodaje bicikala, ali istovremeno je porastao i broj krađi bicikala na europskim ulicama, čak 40, pa i više od 50 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Zbog povećane potražnje, ponuda bicikala je sve manja, jer industrija nije planirala ovakav porast tržišta. Novim zahtjevima kupaca proizvođači koji su mahom smješteni na drugom kraju svijeta ne mogu odgovoriti preko noći i normalizaciju ponude možemo očekivati eventualno na jesen, kada u Europu pristignu planirane pošiljke novih bicikala.

Sve to nažalost znači da i lopovi sada mogu puno lakše prodati bicikle, pa su zbog toga znatno motiviraniji za krađu. Zbog toga je važnije no ikada pobrinuti se za dobru zaštitu i nabaviti lokot ili barem lanac ili sajlu.

lokoti
Sajle na šifru (desno) i na bravu cjenovno su povoljnije od lokota

Lokoti, lanci, sajle

Najsigurniji su lokoti izrađeni od metalnih cijevi, jer oni lopovima znatno produljuju trajanje njihovog posla, a samim time i povećavaju mogućnost da će ih netko otkriti za vrijeme krađe.

U-lokot Giant Surelock Protector 1 – 299,99 kn

Sklopivi lokot Trelock Two.Go – 349,99 kn

Cjenovno povoljniji lanci i sajle ne jamče zaštitu na razini lokota, te ih je preporučljivo rabiti samo za kraća zadržavanja ili situacije u kojima korisnik može vidjeti svoj bicikl. Naime moguće ih je relativno brzo prerezati dobrim kliještima te je posao lopova znatno olakšan.

Lokot (sajla) Giant Surelock Flex Combo Coil 10 mm (na šifru) – 119,99 kn

Lokot (sajla) Giant Surelock Flex Key Coil 15 mm (na bravu) – 199,99 kn

Kako vezati bicikl?

Najvažnije je bicikl privezati za čvrsti objekt, primjerice stup rasvjete ili metalnu ogradu. Ukoliko bicikl privežete na labavi objekt, lopovski posao biti će puno lakši. Najbolje je provući lokot ili sajlu kroz okvir bicikla, jer ukoliko je provučete kroz kotač, lopov ga može samo skinuti i otići s najvrjednijim dijelovima – okvirom i vilicom.

Ponudu lokota i sajli za bicikle možeš provjeriti na ovom linku: on-off.hr

Osiguranje od krađe bicikla

Kupci novih bicikala u Giant Hrvatska (www.giant.hr) mogu se osigurati u jednom od paketa GRAWE bicikli. Naime osiguranje od krađe bicikla može se ugovoriti samo osiguranje od nezgode za osobu koja vozi bicikl. Na izboru su tri paketa osiguranja za bicikliste i onda se u procesu kupnje tog osiguranja može aktivirati opcija osiguranja od krađe bicikla. Više detalja potraži ovdje, ili se javi na bicikli@grawe.hr.

Foto: MTB.hr

Prati nas