16. srpnja 2018

Gunn-Rite Dahle-Fleesja je jučer u Vallnordu došla do svoje prve pobjede nakon 2015. godine (Lenzerheide), a svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu proslavio je Gerhard Kerschbaumer. U spustu su seniorske pobjede otišle u Francusku i Vel. Britaniju, a Monika je unatoč padu došla do 8. mjesta

Olimpijski kros: Gunn-Rite Dahle-Fleesja je jučer u Vallnordu došla do svoje prve pobjede nakon 2015. godine (Lenzerheide), a svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu proslavio je Gerhard Kerschbaumer.

Seniorke

Gunn-Rita Dahle-Flesjaa! Norvežanka ima 45 godina, a svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu ostvarila je prije 22 godine (Kristiansand, Norveška). Odradila je 112 utrka Svjetskog kupa i jučer je došla do 30. pobjede u karijeri (ne računajući svjetska i europska prvenstva te olimpijske igre). Sada je druga na popisu biciklista s najviše pobjeda u Svjetskom MTB kupu. Prvi je još uvijek Julien Absalon s 33 pobjede.

Velika dama olimpijskoga krosa se u Andorri oslonila na svoje veliko iskustvo. Najbrže je startala, naravno, Švicarka Jolanda Neff (Kross) te je i vodila u većem dijelu utrke. No Gunn-Rita je nije izgubila iz vidnog polja te ju je sustigla i prestigla u pretposljednjem krugu. Za Jolandom je nailazila i Kanađanka Emily Batty (Trek), no Švicarka je uspjela obraniti drugu poziciju sve do kraja.

U kratkom krosu u petak u ženskoj konkurenciji slavila je Švicarka Alessandra Keller (Thomus-RN Racing), svoje prvo drugo mjesto u ovoj sezoni osvojila je dosad nepobjediva Dankinja Annika Langvad (Speciaized), a treća je bila Mađarica Barbara Benko (Ghost) koja je tako ostvarila svoj najbolji rezultat u karijeri

Seniori

Švicarac Nino Schurter (SCOTT-SRAM) je želio zapečatiti utrku već u prvom krugu no Talijan Gerhard Kerschbaumer (Torpado) ga je uspio sustići i u drugom dijelu utrke su vozili skupa, s tome da je Kerschbaumer proveo više vremena u vodstvu. Iza njih četiri su se vozača borila za treće mjesto.

Gerhard Kerschbaumer nastavio u jakom tempu na usponima te je dva kruga prije kraja ostvario razliku koju svjetski prvak Schurter više nije mogao anulirati. Dvostruki svjetski prvak u kategoriju U23 Gerhard Kerschbaumer je nakon drugog mjesta u Val di Sole ostvario svoju prvu seniorsku pobjedu u Svjetskom kupu. Za treće mjesto se, također u pretposljednjem krugu, izborio Nizozemac Mathieu van der Poel (Corendon-Circus).

U kratkom krosu u petak u muškoj konkurenciji slavio je Brazilac Henrique Avancini (Cannondale), drugi je bio Van der Poel, a treći Kerschbaumer! 

U23

U muškoj konkurenciji je Francuz Joshua Dubau osvojio svoju drugu pobjedu nakon Albstadta, a 18 sekundi za njim je u cilj ušao njegov zemljak Antoine Philipp i tako dvostrukom pobjedom obilježio Dan Bastille. Treći je bio Švicarac Filippo Colombo.

 

U ženskoj konkurenciji utrku su vodile tri uobičajene konkurentice, istim redoslijedom kao i na prethodnim utrkama. Švicarka Sinna Frei je ostvarila jedanaestu pobjedu u svjetskom kupu, minutu i 15 sekundi ispred Britanke Evie Richards, tri minute i 20 sekundi ispred Dankinje Malene Degn.

Rezultati

Spust

Suho i sunčano vrijeme obilježilo je subotnju utrku na najstrmijoj stazi Svjetskog kupa. Neizvjesno je bilo u svim kategorijama osim kod juniorki, a neki favoriti su nastradali u padovima. No sve je to dio utrkivanja u Svjetskom kupu.

Loris Vergier

Muški elite

Nakon teškoća na treningu i u kvalifikacijama Kanađanin Finn Iles (Specialized Gravity) je uspio spojiti čitavu vožnju te je postavio ljestvicu za preostalih 15 natjecatelja u finalu, s vremenom 4 minute, 8 sekundi i 634 tisućinke.

Aktualni svjetski prvak (2015. je osvojio Svj. prvenstvo baš na ovoj stazi), Illesov ekipni kolega Loic Bruni vozio je brže, unatoč padu i posjeti bolnici prethodnog dana, no nije uspio biti brži.

 
Vozač Santa Cruza, Francuz Loris Vergier, sedmi u poretku Svjetskog kupa, na prvom mjerenju prolaznog vremena imao je već sekundu prednosti, na drugom već dvije sekunde, unatoč tome što je i on doživio ozbiljan pad dan ranije. Vergier je u cilj stigao s čak 4,5 sekunde prednosti.

Prošlogodišnji pobjednik, Australac Troy Brosnan (Canyon Factory DH), već je na prvom prolaznom mjerenju zaostajao gotovo čitavu sekundu, a na kraju je imao više od pet sekundi zaostatka za vodećim Vergierom.

Vodeći u Svjetskom kupu, Francuz Amaury Pierron (Commencal/ Vallnord) sigurno je želio doći do četvrte uzastopne pobjede no na prvom je prolazu već zaostajao i u cilju se plasirao kao drugi.

Brži nisu bili niti Hart, Shaw, Macdonald, Greenland… – te je do svoje prve pobjede u Svjetskom kupu došao dvadeset dvogodišnji Loris Vergier

Top 5:
1. Loris Vergier : 4:04,055
2. Amaury Pierron : 4:05,388
3. Brook Macdonald : 4:05,659
4. Laurie Greenland : 4:07,762
5. Finn Iles : 4:08,634

U ukupnom poretku Svjetskog kupa vodi Pierron s 933 boda, drugi je subotnji pobjednik Vergier (653), a treći je Greenland (646).

 
Monika Hrastnik

Žene elite

Monika je u prvom dijelu staze vozila odlično, no nažalost pala je i natukla 12 sekundi zaostatka za vodećom Eleonorom Farinom. Nakon što je uspjela nadoknaditi četiri sekunde, u cilju je zasjela na 5. mjesto.

Britanka Tahnee Seagrave , lani druga na ovoj stazi, a još 2013. svjetska juniorska prvakinja, vozila je kao po tračnicama, preko svih rupa, i u cilj je ušla s ogromnom prednošću ispred Farine. Potom su startale Tracey Hannah i Rachel Atherton no nisu uspjele nadmašiti Tahnee, te e ona proslavila svoju treću pobjedu u ovoj sezoni!

Top 3: 
1. Tahnee Seagrave (Transition Bikes/ Muc Off Factory) : 4:49,840
2. Rachel Atherton (Trek Factory Racing DH) : 4:54,669
3. Tracey Hannah (Polygon UR) : 4:58,532
8. Monika Hrastnik (KK Črn trn) : 5:12,902

U ukupnom poretku još uvijek vodi  Rachel Atherton s 986 bodova, druga je Tahnee Seagrave (906), treća je Tracey Hannah (740), a Monika Hrastnik je peta s 582 boda.

Juniori i juniorke

U konkurenciji juniora, Francuz Thibaut Daprela (Commencal Vallnord) bio je prebrz, u cilj je uša sa šest i pol sekundi prednosti ispred Britanca Henryja Kerra (Propain Dirt Sixpack). Treći je bio Kye A’Hern (Canyon Facotry DH). U ukupnom poretku vodi Daprela sa 260 bodova, drugi je A’Hern (10), a treći je Kerr (122).

Austrijanka Valentina Hoell u ovom trenutku nema konkurenciju među juniorkama. U subotu je slavila s više od 15 sekundi prednosti ispred Amerikanke Anne Newkirk. Treća je bila Norvežanka Mille Johnset.

U ukupnom poretku vodi Vali s 300 bodova, druga je Newkirk (115), a treća je u subotu petoplasirana Francuskinja Nastasia Gimenez (85).

Rezultati

Nakon Andorre slijedi odmor, a Svjetski kup se nastavlja na klasičnim terenima kanadskoga Mont Sainte Anne, od 10. do 12. kolovoza.

Foto: Grega Stopar

Prati nas