8. srpnja 2019

Jučer se odvila najteža utrka sezone u olimpijskom krosu. U ženskoj konkurenciji, utrka kakvu već dugo ne pamtimo, na nož i u muškoj konkurenciji

Jučer je održana svakako najteža utrka ove sezone, ne samo zbog velike nadmorske visine, već i zbog same konfiguracije. Povijesna, prva ženska pobjeda za Nizozemsku, odličan i odlučan povratak olimpijske prvakinje iz Rija i vrlo dobar nastup Tanje Žakelj. U muškoj konkurenciji troboj i utrka na nož do cilja.

Šest krugova za žene i krug više za muškarce. Nije bilo lako, tehnički zahtjevno i sa zahtjevnim usponima. Suha, prašnjava podloga i nešto manje kisika nego što su natjecatelji navikli, i vrlo izjednačena konkurencija u obje elitne kategorije.

Žene

Slab start prve favoritkinje i pobjednice kratkog krosa od petka, Švicarke Jolande Neff (Trek Factory Racing) i vrlo dobar start Tanje Žakelj (Unior / Devinci Factory Racing), koja je započela utrku na rubu 10. mjesta. U vodstvu su Francuskinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory), svjetska prvakinja iz 2015. na ovoj stazi i Amerikanka Kate Courtney (Scott SRAM MTB Racing). Tempo neko vrijeme diktira veteranka, Kanađanka Catherine Pendrel, a zatim u trećem krugu, skupina od deset natjecateljica skupa u zbijenoj formaciji, na čelu je Prevot, zajedno s Nizozemkom Anne Terpstra (Ghost Factory Racing).

Na kraju trećeg kruga napada Terpstra, a slijede je Ferrand Prevot i Jolanda Neff, dok priključak drži samo Pendrel, a Kate Courtney polako pada u poretku. Tanja Žakelj se drži na 18. mjestu i vozi u društvu s Emily Batty (Trek Factory Racing) iz Kanade. Odlično se kroz utrku vozi povratnica na velike utrke, aktualna olimpijska prvakinja, Šveđanka Jenny Rissveds .

Anne Terpstra kreće naprijed i povećava prednost ispred Neff na više od deset sekundi, a Francuskinja Prevot vozi na trećem mjestu unatoč padu. Ukrajinka Jana Belomojna (CST Sandd Bafang MTB Racing Team) polako se probija iz pozadine, a i Michaela Daniela Peon Campuzano je izvrsna, dok Courtney nazaduje na 9. mjesto.

Do ulaska u zadnji krug Neff i Terpstra voze rame uz rame, a na trećem mjestu je Meksikanka Campuzano koja već zaostaje minutu, a za preostala mjesta na postolju bore se Belgijka Githa Michiels (Primaflor Mondraker Rotor), Nizozemka Anne Tauber (CST Sandd Bafang MTB Racing Team), Jenny Rissveds i Jana Belomojna. Prevot ispada iz ritma i izvan prvih deset, Kate Courtney još uvijek drži rub najboljih deset, a Tanja u posljednji krug ulazi kao devetnaesta.

Slijedi posljednji napad Nizozemke na koji Švicarka ne može odgovoriti, i Terpstra osvaja odlučujuću prednost. Na najdužem usponu Jana Belomojna probija se na treće mjesto, dok Risveds flertuje s petim mjestom.

Prvu pobjedu u karijeri i prvu nizozemsku pobjedu u ženskoj konkurenciji na Svjetskom kupu u velikom stilu osvojila je Anne Terpstra. Dobrih pola minute iza nje u cilj ulazi Jolanda Neff, a treće mjesto nakon silovite završnice osvaja Jana Belomojna. Ostatak mjesta na postolju popunjavaju Campuzano i Jenny Rissveds. Tanja Žakelj sa zaostatkom od tri minute i 50 sekundi u cilj ulazi kao 19., što je njezin najbolji plasman u ovoj sezoni.

Muškarci

Od samog početka inicijativu je preuzeo Brazilac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), Nino Schurter (Scott SRAM MTB Racing) pao je u prvom krugu i izgubio kontakt s vodećima prije najdužeg uspona, ali se vratio na četvrto mjesto u drugom krugu. Avanciniju je društvo u vodstvu pravio Čeh Ondrej Cink (KROSS Racing). Na trećem mjestu bio je Mathias Flueckiger (THÖMUS RN Swiss Bike Team).

U treći krug prvi je ušao Cink, a slijedili su ga Avancini i Nino Schurter, dok se na četvrto mjesto probio Meksičkanac Jose Gerardo Ulloa Arevalo (CODE GTO Cadencia.MX), no tamo se nije dugo zadržao jer ga je sustigao i ponovno prestigao Flueckiger. Na šestom mjestu, još jedan švicarski vozač, Thomas Litscher (KMC-EKOI-Orbea), sa svega sekundom zaostatka. Odmah za njegovim biciklom bio je Francuz Jordan Sarrou (Absolute Absalon).

Na kraju najdužeg uspona, Cink je napao i odvezao se od Avancinija. Na trećem mjestu, Schurter je neznatno smanjio zaostatak, a slijedio ga je Flueckiger. Na petom mjestu se probio lanjski pobjednik Andore, Talijan Gerhard Kerschbaumer (Torpado Ursus).

Na početku četvrtog kruga Cink s 15 sekundi prednosti ispred Avancinija, na trećem i četvrtom mjestu s tri sekunde zaostatka Flueckiger i Schurter. U četvrtom kolu, Zink je vozio svoju utrku, dok su ih Avancini, Flueckiger, Schurter i Kerschbaumer vozili zajedno.

U peti krug Cink je ušao s 36 sekundi prednosti u odnosu na Avancinija, Flueckigera, Schurtera i Kerschbaumera. Nekoliko sekundi iza četvorkom, Jordan Sarrou i Jose Gerardo Arevalo Ulloa. Na polovici petog kruga, progonitelji su uspjeli smanjiti jaz za deset sekundi, ali Cink je potegao na najdužem, makadamskom usponu, dok je Flueckiger diktirao tempo progonitelja i pokušao ukrasti Cinku još koju sekundu.

Flueckigrov napad se isplatio jer su Cinka ulovili prije kraja petog kruga i nastavili su u šesti kao četvorka, dok je Kerschbaumer zaostao gotovo dvadeset sekundi. Zatim se Cink zaustavio na posljednjoj okrjepnoj stanici zbog problema s disanjem . Flueckiger (pobjednik Albstadta), Avancini (pobjednik kratkog krosa u petak) i trenutni svjetski prvak Schurter krenuli su u bitku za pobjedu. Nakon više od minute stajanja u okrjepnoj zoni Zink je nastavio s utrkom.

Na početku posljednjeg kruga Schurter je silovito napao, u početku su ga slijedili Flueckiger i Avancini, a potom je Avancini trenutno dobio gotovo deset sekundi zaostatka. Kerschbaumer, Arevalo Ulloa i Sarrou su zaostajali 40 sekundi i vozili su svoju utrku.

Zatim, na najdužem usponu, još jedan napad Schurtera, ali ga je Flueckiger odbacio, dok je Avancini malo smanjio jaz. Osamljeni Ondrej Zink vozio je na 13. mjestu.

Na posljednjem, dužem usponu, vodećem dvojcu ponovno se približio Avancini i to je obećavalo troboj za pobjedu, ali nekoliko stotina metara ispred cilja, na kraju posljednje okrjepne stanice, napao je Schurter, otresao se Flueckigera i pobijedio, atreći je bio Avancini. Četvrto mjesto pripalo je Kerschbaumeru, peto mjesto je osvojio Sarrou. Ondrej Zink je završio usamljenu utrku na desetom mjestu.

Kategorije do 23 godine

U muškoj konkurenciji pobjeda je otišli u ruke Rumunja Vlada Dascalu (Brujula Bike Racing Team) drugi je sa 45 sekundi zaostatka bio Španjolac Jofre Cullell Estape (Megamo Tvornica Team), treće mjesto osvojio je Švicarac Filippo Colombo (BMC Mountainbike Racing Team), koji je zaostao minutu i 32 sekunde.

U ženskoj konkurenciji, pobjeda je otišla u Njemačku, Ronji Eibl (Corendon – Circus), koji je gotovo za minutu prestigla Britanku Evie Richards (Trek Factory Racing), dok je Talijanka Martina Berta (Torpado Ursus) osvojila treće mjesto s minutom i 21 sekundu zaostatka.

Rezultati

Naslovna fotografija Grega Stopar

Pročitaj i:
Andora Report: Pobjede u spustu odnijeli Rachel i Loic
Andora Report: Kratki kros Avanciniju i Neff

Prati nas