6. srpnja 2019

Neizvjesna i uzbudljiva utrka po skliskom i zahtjevnom terenu, danas na četvrtoj utrci u MTB spustu za Svjetski kup

Danas je sve bilo u oblaku prašine, klizavije nego na kiši, ali izvrsni nastupi najboljih spustaša i spustašica u svijetu. U juniorskoj konkurenciji prva pobjeda Francisa Inigueza, kod juniorki bez iznenađenja, u ženskoj konkurenciji atraktivne vožnje, a pobjeda odlazi u Veliku Britaniju, u muškoj konkurenciji rodeo, i treća ovogodišnja pobjeda Francuzu Bruniju.

Muškarci

Prvi koji se spustio ispod granice od četiri minute i 20 sekundi bio je Francuz Remy Thirion (Commencal / Vallnord), nakon koga je slijedilo još 32 najbrža na startu. Uslijedilo je dosta brzih natjecatelja, ali njihovi snovi o poboljšanju Pierronovog vremena završili su padovima. U gornjem dijelu, Južnoafrikanac Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) bio je iznimno brz, ali je izgubio prednost u donjem dijelu.

Isto se dogodilo s Britancem Bernardom Kerrom (Pivot Factory Racing), koji je bio izuzetno brz do polovice staze, a onda je mala pogreška u sektoru broj 7 stajala odličnog plasmana. Amerikanac Aaron Gwin (Intense Factory Racing) nije startao zbog ozljede prsta.

Na startu još samo deset najbržih spustaša. Juniorski svjetski prvak iz 2015. na ovoj stazi, Britanac Laurie Greenland (MS Mondraker Team) prikazao je najviše divlju vožnju, a na kraju je zaostao samo 0.394 sekunde. Novozelanđanin Brook Macdonald , Greenlandov ekipni kolega, doslovno je letio u gornjem dijelu, imao je više od 2 sekunde prednosti i bio je prvi koji je uspio poboljšati Pierronovo vrijeme. Štoperica je pokazala 4 minute, 17 sekundi i 921 tisućinku.

Britanac Danny Hart (Madison Saracen Factory) bio je prvi među favoritima , kojemu su prikazana sva međuvremena u zelenoj boji, a u cilj je ušao s vremenom od 4 minute, 16 sekundi i 650 tisuća bodova, te je preuzeo vodstvo.

Francuz Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate), nakon sporijeg starta u svakom sektoru samo je ubrzavao i na kraju ušao u cilj s 5.172 sekunde prednosti pred Hartom! Na startu još samo dva Francuza i jedan Australac. Na drugom mjerenju, Amaury Pierron (Commnecal Vallnord) je zaostao dvije sekunde za sunarodnjakom, na kraju je za njim zaostao dvije i pol sekunde. Vergieru se najviše približio Troy Brosnan (Canyon Factory Downhill Team), koji je zaostao samo 0.779 sekundi.

Posljednji u startnim vrataima Loic Bruni (Specialized Gravity). Počeo je silovito i imao je više od 2,5 sekunde prednosti na drugom mjerenju. Nekoliko pogrešaka u srednjem i donjem dijelu, i prednost je skliznula na 0,251 sekundi. Do cilja igra stotinki , ovaj put u korist vodećeg u Svjetskom kupu, Bruniju, koji je pobijedio s vremenom od 4 minute, 11 sekundi i 55 tisućinki!

Prvo mjesto Loic Bruni , drugo mjesto Loris Vergier , treće mjesto Troy Brosnan.

Ukupni poredak četiri utrke Svjetskog kupa: Loic Bruni (765 bodova), Troy Brosnan (700 bodova), Amaury Pierron (605 bodova). Jure Žabjek (Unior / Devinci Factory Racing) završio je sa 161 bodom na 23. mjestu.

Žene

Na prašnjavoj i skliskoj stazi u prvom dijelu finalnih vožnji, osma u jučerašnjim kvalifikacijama (tri pada na stazi) Australka Tracey Hannah , s lakoćom je preuzela vodstvo i odredila je vrijeme od 5 minuta 7 sekundi i 753 tisućinke, i to s padom. U drugom dijelu najviše joj se približila Talijanka Veronika Widmann (Insync), ali je zbog pada pred ciljem završila na trenutnom četvrtom mjestu. Vrlo dobro i odabirom malo drugačijih linija vozila je Švicarka Emiliae Siegentahler (Pivot Factory Racing) i uvrstila se odmah iza Tracey.

Zatim, četverostruka pobjednica Andore, Britanka Rachel Atherton (Atherton Bikes), koji je na prva tri mjerenja bila u prednosti ispred Hannah dobrih pola sekunde, dok je u pretposljednjem mjerenju njena prednost porasla na jednu sekundu. U cilju vrijeme od 5 minuta, 622 tisućinke i preuzimanje vodstva.

Na startu su ostale još samo dvije najbrže s jučerašnjih kvalifikacija – Francuskinja Marine Cabirou (Scott DH Factory) i Njemica Nina Hoffmann , obje kandidatkinje za prvu pobjedu u Svjetskom kupu.

Prva je krenula Cabirou. U početku agresivno, ali s nekoliko pogreški i zaostatkom od tri sekunde. Nakon toga se zaostatak smanjivao i na posljednjem mjerenju iznosio je samo 0,4 sekunde. A u cilju? Zaostatak od 2.497 sekundi i drugo mjesto. Posljednja iz startnih vrata kreće Hoffmann. U gornjem dijelu zaostatak od oko tri sekunde iza Atherton, u središnjem dijelu velika pogreška, ali se vješto spasila, a zaostatak za Rachel je još uvijek 2,8 sekundi. U donjem dijelu pad, izula joj se cipela koja je ostala u pedali! Onda joj je preostala samo polagana vožnja do cilja.

Pobjeda za Rachel Atherton (39. u karijeri), drugo mjesto za Marine Cabirou , treće mjesto za Tracey Hannah.

U ukupnom poretku vodi Tracey Hannah (790 bodova), druga je Rachel Atherton (730 bodova), treća Marine Cabirou (640 bodova). Monika Hrastnik sa 175 bodova zauzima 14. mjesto.

Juniori

Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) vrlo je dobar u prva dva mjerenja i pokazuje da može voziti vrlo brzo, zatim nešto sporija vožnja u posljednjim sektorima, a kada je ušao u cilje, sve je to bilo dovoljno za trenutno treće mjesto. Zatim je dugo vremena držao peto mjesto, nakon čega je uslijedila prekretnica. Prvi favoriti , prvi i drugi iz jučerašnjih kvalifikacija, Francuz Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord) i Australac Kye A “Hern (Canyon Factory DH Team) pali su i time ostavili pobjedu Francuzu Matteu Iniguezu. Iniguez je na taj način dočekao uspjeh karijere i dokazao da treće mjesto u Leogangu nije bilo slučajno.

Prvo mjesto Matteo Iniguez , drugi je bio, sa zaostatkom od 2.714 sekundi, Kanađanin Lucas Cruz (SRAM TLD Racing), a treći je bio još jedan Kanađanin, Patrick Laffey. On je zaostao 3.179 sekundi za pobjednikom. Žak Gomilšček osvojio je osmo mjesto , a njegov zaostatak je samo 5.150 sekundi! Tako je došao do prvih bodova Svjetskog kupa.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa, redosljed je sljedeći: Thibaut Daprela (180 bodova), Lucas Cruz (99 bodova), Matteo Iniguez (98 bodova), Žak Gomilšček s današnjih 14 bodova na 20. mjestu.

Juniorke

Danas je bilo isto kao i na jučerašnjoj vožnji za poredak. Austrijanka Valentina Höll (Sram TLD Racing) nije dozvolila nikakva iznenađenja, i za 12 sekundi bila je bolja od Amerikanke Anne Newkirk (Sram Young Guns Racing). Norvežanka Mille Johnset (Atherton Bikes) zauzela je treće mjesto za nešto manje od 21 sekunde zaostatka.

Valentina Höll je ispred sljedeće utrke u Les Getsu 220 bodova, a slijedi je Anna Newkirk sa 180 bodova, a slijedi je Mille Johnset s 80 bodova.

Rezultati

Na naslovnoj fotografiji je leteći Žak, foto Grega Stopar

Prati nas