“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
5. srpnja 2019

Henrique Avancini obranio je lanjsku pobjedu, a Jolanda Neff je došla do prve u kratkom krosu u svojoj karijeri

Prva prava utrka Svjetskog kupa u Andori bila je ona jučerašnja u kratkom krosu. Treća postaja nakon Albstadta i Novog Mesta u Moravskoj ponudila je krug nešto kraći od jednog kilometra, s 30 visinskih metara uspona. Suha, prašnjava i skliska površina pokazale se tehnički zahtjevnom, seniorke su morale svladati osam, a seniori devet sprinterskih krugova. Pobjede su otišle u Švicarsku i Brazil.

Muškarci

Rezerviran start Švicarca Nina Schurtera (Scott SRAM MTB Racing), nakon čega slijedi lagana vožnja u tri kruga i vrlo kompaktna skupina od dvadesetak vozača. Zatim, u četvrtom krugu, prvi ozbiljan napad. Brazilac Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) napada Švicarca Mathiasa Flueckigera (Thomus RN Swiss Bike Team) i preuzima vodstvo te drži ritam. Isto je i u petom krugu. Zatim kompaktna skupna – Nino Schurter , Francuzi Jordan Sarrou (Absolute Absalon), Viktor Koretzky (KMC – EKOI – Orbea), Titouan Carod (BMC MTB Racing Team) i Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing), Talijan Gerhard Kerschbaumer (Torpado Ursus) i Novozelanđanin Anton Cooper Trek Factory Racing).

U sedmom krugu Avancini je još uvijek bio u vodstvu na najstrmijem usponu, s napadom je pokušao Kerschbaumer, ali ne zadugo. Konce je u svojim rukama još uvijek držao Brazilac. Do posljednjeg, devetog kruga, kada su bijegom pokušali napraviti razliku Marotte, Schurter i Carod, Avancini je odbijao napade i ušao na posljednji tehnički spust kao prvi. Slijedilo ga je nekoliko stotina metara ravnine s kraćim usponom i spustom te posljednjim usponom preko drvenog mosta. Prvi je mostom prošao Avancini i tako je ponovio lanjsku pobjedu. Drugi je bio Nino Schurter, a treći je bio Avancinijev ekipni kolega Maxime Marotte.

Ukupni raspored Svjetskog kupa nakon današnjeg kratkotrajnog krosa: još uvijek vodi Nizozemac Mathieu van der Poel (700 bodova), a slijedi ga Nino Schurter (585 bodova), treći je Mathias Flueckiger (555 bodova).

Žene

Australka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Rotor) bila je najbrža na startu. Na kraju prvog kruga započelo je taktiziranje i smirivanje tempa. U drugom krugu, Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) ušla je kao prva i prvih 20 natjecateljica je poredalo u manje od 10 sekundi. U trećem krugu prva je ciljnu crtu prešla Švicarka Alessandra Keller (Thomus RN Swiss Bike Team), zatim je na prvom usponu inicijativu preuzela Talijanka Eva Lechner, ali ju je uskoro preuzela Kate Courtney (Scott SRAM MTB Racing), koji je prva ušla u peti krug. Zatim tempo opet pada i prvih deset natjecateljica poredano je u jednoj u sekundi.

Šesti krug najbrže je započela Anne Terpstra, a slijedi je Francuskinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory). Prevot je preuzela inicijativu na najstrmijem usponu, ali su je suparnice brzo uhvatile. U polovini sedmog od osam krugova, Keller se vratila na prvo mjesto, a za njom su se uvrstile Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC) i Kate Courtney.

U posljednjem krugu do daske. Na prvom usponu povukla je Švicarka Ramona Forchini (JB Brunex Felt Factory Team), a slijedila ju je Keller, a odmah za njima Courtney. Isto je bilo i na spustu. Zatim posljednji sprint i uspon preko strmog drvenog mosta, tamo je došlo do napada Neff i tako do cilja.

Jolandi Neff pripala je prva pobjeda u kratkom krosu, drugo mjesto osvojila je Alessandra Keller, a treće Kate Courtney.

Kate Courtney još uvijek vodi u ukupnom poretku kratkog i olimpijskog krosa (780 bodova), druga je Jolanda Neff (615 bodova), a treće mjesto još uvijek pripada Rebecci McConnell (400 bodova). Tanja Žakelj je sa 149 bodova na 28. mjestu.

Rezultati

Snimke obje utrke dostupne su na RedBull TV

Naslovna fotografija Red Bull TV

“On-off
“Ciklocentar” Bike park Tršće Human Fish Gravel SloEnduro
Prati nas