2. srpnja 2017

Treća utrka Svjetskog kupa u olimpijskom cross countryju, bez posebnih iznenađenja.

Na stazi koja je prije dvije godine ugostila Svjetsko prvenstvo, vožena je treća utrka Svjetskog kupa u olimpijskom cross countryju. I to bez posebnih iznenađenja. U muškoj konkurenciji bez ozlijeđenog Absalona i bolesnog Kulhavya, slavio je Nino Schurter. U ženskoj konkurenciji solo vožnja Ukrajinke Jane Belomojne.

Muški

Ništa novo. Švicarac Nino Schurter (Scott-Sram Mtb Racing Team) već nakon samog starta nabio je tempo, koji nitko ne može pratiti. Prvo napravi prednost od oko pola minute, koju zatim kontrolira, dok se ostali bore za preostala mjesta. Odsutnost Absalona i Kulhavya, ostavlja dojam kao da su svi zadovoljni s mjestima od drugog naniže. Iako snažni, jednostavno im nedostaje hrabrost za borbu s Schurterom.

Na pogled monotona utrka, živnula je tek u petom krugu, kad su trojica biciklistra s Flueckigerem na čelu pojačala tempo.
Pobijedio je Nino Schurter i na kraju si priuštio slavlje, u sprintu dvojice je za las bio brži još jedan Švicarac, Mathias Flueckiger (Radon Factory Xc Team), koji je tako osvojio drugo, pred Francuzom Jordanom Sarrouem (BH-SRSUNTOUR-KMC) na trećem mjestu.
To je Schurterova 23. pobjeda u Svjetskom kupu

Nino Schurter: “Jako se veselim pobjedi. Tu su osjećam kao kod kuće. Već na početku sam napravio lijepu razliku i zatim kontrolirano vozio do kraja. Sezona je do sada bila super i ide samo na bolje.“

Žene

U ženskoj utrci borba se odvijala samo od drugog do petog mjesta. Ukrajinka Jana Belomojna (CST Sandd American Eagle) je također od samog početka vozila svoj tempo, i već u prvom krugu je bilo jasno da je ostale neće moći pratiti. Imala je najbolje vrijeme u svim krugovima i njena pobjeda nikad nije bila upitna.

Dankinja Annika Langvad i Norvežanka Gunn-Rita Dahle Fleesja, kroz cijelu su se utrku borile za drugo mjesto. Na kraju je ipak više snage imala Annika Langvad (Specialized Racing), koja je osvojila drugo mjesto s zaostatkom od dobre minute i pol za Belomojnom. Na treće mjesto plasirala se Gunn-Rita Dahle Fleesja.

Jana Belomojna: “Utrka je bila odlična. Pod svaku cijenu sam željela zadržati majicu vodeće. I to je bila dovoljna motivacija. Kada sam se probila u vodstvo nisam više gledala iza. Neka se sezona samo nastavi u tom stilu.“

Dečki U23

Danac Simon Andreassen (Specialized Racing) je sebi i novom Epicu priuštio prvu pobjedu u Svjetskom kupu u kategoriji do 23 godine. S Letoncem Martinom Blumsom koji je na kraju bio treći, borio se tijekom cijele utrke, a u zadnjem krugu ih je odjednom bilo pet na kupu. Pred kraj zadnjeg kruga je Andreassen napao i izborio si nekoliko metara prednosti. Na drugo mjesto se probio Južnoafrikanac Alan Hatherly (Team Spur), i na treće, kao što smo već spomenuli, Martin Blums.

Simon Andreassen: “Patio sam cijelu utrku. Moji problemi s leđima još uvijek nisu do kraja sanirani. Ali kad si u vodstvu, uvijek se nađe motivacija.“

Djevojke U23

Europska prvakinja, Švicarka Sina Frei (JB Brunex-Felt) slavila je svoju prvu pobjedu u ovoj sezoni. Pobijedila je pred Amerikankom Kate Courtney (Specialized Racing) i Britankom Evie Richards, koja je morala predati majicu vodeće Courtneyevoj.
Iako je Freijeva startala rezervirano, njena se taktika na 2000 metara nad morem iskazala najboljom. U drugom krugu je sustigla ostale dvije, zatim ih prestigla i u solo vožnji došla do pobjede.

Sina Frei: “Na početku nisam htjela pretjerivati. Pazila sam na disanje i ritam i uspjelo mi je.“ 

Ukupni poredak

Naslovna fotografija Grega Stopar

Pročitajte još:

Prati nas