19. svibnja 2019

Prve utrke ovogodišnjeg Svjetskog kupa u MTB krosu odvijale su se po lošim vremenskim uvjetima, na mokroj, blatnoj i skliskoj stazi. Pobjede u kategoriji elite otišle su u Švicarsku i SAD

Prva utrka Svjetskog kupa bila je teška, no unatoč tome uz vrlo male razlike između natjecatelj(ic)a. U ženskoj konkurenciji je Kate Courtney, trenutna svjetska prvakinja, suvereno došla do svoje prve pobjede u Svjetskom kupu. U muškoj konkurenciji, Mathias Flueckiger je došao do svoje druge svjetske pobjede u karijeri, nakon što je to prvi puta ostvario prošle godine u Mt-Ste-Anne.

Žene elite

Silovit start Švicarke Jolande Neff (Trek Factory utrke XC) i Amerikanke Kate Courtney (Scott-Sram MTB Racing), one su povele već u startnom krugu. Zatim, u prvom krugu, Neff je pala te je Courtney ostala sama i nastavila je voziti vlastitu utrku. Niti pad u drugom krugu nije je omeo.

U pozadini se formiralo nekoliko grupa, a Jolanda Neff je vozila sama na drugom mjestu i polako gubila sekunde. U drugoj polovici utrke, Ukrajinka Jana Belomojna (CST Sandd Bafang MTB Racing Team) se probijala iz pozadine. Janinina ekipna kolegica Nizozemka Anne Tauber, koja upravo danas slavi svoj rođendan, i njezina zemljakinja, Anne Terpstra (Ghost Factory Racing), vozile su vrlo dobro tijekom cijele utrke.

Iako za vrijeme ženske utrke staza nije bila potpuna namočena bilo je dosta padova, uključujući i na novim drvenim dijelovima.

Kate Courtney je solirala do cilja  i, izuzev slučaja tehničkog kvara, nijedna djevojka nije joj mogla uzeti pobjedu. Jolanda Neff završila je na drugom mjestu sa 49 sekundi zaostatka, dok je Jana Belojna osvojila treće mjesto s minutom i 31 sekundom zaostatka.

Četvrto i peto mjesto pripala su Nizozemkama Tauber i Terpstra.

Muški elite

Muški elite su „išli na nož“ od prvog zavoja. Van der Poel, Avancini i Schurter odmah su se probili u prvi plan. Tada su uslijedili napadi drugih konkurenata. Nakon prvog kruga, Lars Forster (Scott-Sram MTB Racing) probio se na čelo, a uto je počela padati kiša koja je otežala brzi početak utrke i nametnuti tempo. Na čelu su bili ekipni kolege Schurter i Forster, a zatim im se pridružio Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team). Francuz Jordan Sarrou (Absolute Absalon) slijedio je oštar tempo. Potonji je, skupa s Flueckingerom, diktirao vrlo brztempo na usponima te su na kraju ostali sami na čelu. Lars Forster je imao dosta smole, jer je pao u više navrata, i na kraju je bio prisiljen odustati.

U drugoj polovici utrke, Flueckiger je još jače povukao, a uvjeti na stazi već su bili ekstremni, jer je podloga bila ili mokra ili skliska. Tada je počeo lov Nizozemca Van der Poela, koji je pri kraju utrke ulovio Sarroua, ali nije mogao doći do vodećeg Flueckigera. U pozadini se odigrala borba za četvrto i peto mjesto. Tamo su vozili Nino Schurter, Francuz Titouan Carod (BMC Mountainbike Racing Team) i Švicarac Florian Vogel (KMC – EKOI – Kenda).

Nakon sat i gotovo 24 minute, slavio je Švicarac Mathias Flueckiger. Drugo mjesto zauzelo je Mathieu van der Poel (Corendon – Circus) s 32 sekunde zaostatka, dok je Jordan Sarrou bio treći, s još sekundom zaostatka.

Četvrto i peto mjesto zauzeli su Carod i Vogel.

Kategorije U23 

Prva današnja utrka bila je ona ženska do 23 godine. Borba za pobjedu odvijala se između tri djevojke. Na kraju je pobijedila Austrijanka Laura Stigger, koja je 14 sekundi prestigla Njemicu Ronju Eibl (Corendon-Circus), a sa zaostatkom od 27 sekundi, Amerikanka Haley Batten zauzela je treće mjesto.

Još jučer na rasporedu je bila muška utrka U23. I tamo je bilo gusto, jer su pobjeda i njegove konkurente dijelile svega dvije sekunde. Švicarac Filippo Colombo (BMC Mountain Bike Team) osvojio je prvo mjesto, drugo mjesto osvojio je Rumunj Vlad Dascalu (Brujula Bike Racing Team), treći je bio Francuz Antoine Philipp (Veloroc BMC).

Rezultati

Juniori i juniorke

Među djevojkama pobjeda je otišla u Švicarsku, k Jacqueline Schneebeli (Swiss Cycling). Drugo mjesto osvojila je Luisa Daubermann (Vc Lechausen), treća je bila Švicarka Ronja Bloechlinger.

U muškoj konkurenciji pobjeda je otišla u Veliku Britaniju k Charlieju Aldridgeu (GB National Team), Kanađanin Carter Woods (Rocky Mountain Factory) bio je drugi, a Belgijac Lukas Malezsewski (Belgian Cycling Team) bio je treći.

Rezultati

Snimke muških i ženskih utrka pogledaj na RedBull TV.

Sljedeće utrke Svjetskog kupa u olimpijskom i kratkom krosu na rasporedu su već krajem slijedećeg tjedna u Novem Mestu u Moravskoj.

Prati nas