18. svibnja 2018

Premijera nakon dugih šesnaest godina – u prvom kratkom krosu pobijedili su Annika Langvad i Mathieu Van Der Poel. 

Bum! Prvi kratki kros u sezoni 2018., i to nakon dugih šesnaest  godina nakon što je privremeno uklonjen iz Svjetskog kupa.

Seniorke

Čast otvaranja nove ere brdsko biciklističkog krosa pripala je damamaČetrdeset najboljih vozačica po sunčanom se vremenu otisnulo na mokru stazu u Albstadtu. Utrka „u crvenom“ je potrajala oko dvadeset minuta. 

Na samome početku najbolje su se snašle  mlađe natjecateljice – Kate Courtney, Annie Last i Jolanda Neff. Nakon što je tempo malo opao ipak su na čelo zasjele one najbolje iz prve utrke u Stellenboschu i boj za pozicije na startu nedjeljnog olimpijskog krosa (ali i bodove u ukupnom poretku) doista je započeo.

Utrka je potrajala oko 23 minute i devet krugova, a najbrža je bila pobjednica iz Stellenboscha Annika Langvad (Specialized Racing), uz najbrži krug utrke od – 2 minute i 18 sekundi. Druga je bila Jolanda Neff (Kross Racing), a na treće mjesto se uvrstila Linda Indergand (FOCUS XC). Odmah za njima u cilj su došle Alessandra Keller (Thömus-Rn Racing), Barbara Benko (Ghost Factory Racing), Kate Courtney (Specialized Racing), Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Merida Gunn-Rita) i Maja Wloszczowska (Kross Racing). Tanja Žakelj (Unior Devinci Factory Racing) uvrstila se na 34. mjesto.

Seniori

Moška kategorija startala je kasnije, odmah iza šest popodne. Start je bio eksplozivan jer ne možeš taktizirati u utrci koja traje svega dvadesetak minuta. Kao i kod dama, u prvom su krugu na čelo izbili najmlađi natjecatelji na čeli kojih je bio Mathieu Van Der Poel (Corendon-Circus). Nino Schurter (Scott-Sram MTB Racing) je doživio padanje lanca s lančanika te je morao završiti krug na 17. mjestu, a na kraju je – odustao!

Na polovici utrke je razlika među prvih deset iznosila svega tri sekunde! No nakon 11 krugova najbrži je bio spacijalist za utrkivanje ispod jednog sata Mathieu Van Der Poel. Doduše postigao je tek 15. najbrže vrijeme u krugu no svi su mu krugovi bili jednakomjerni. Na drugom mjestu završio je pobjednik iz Stellenboscha Sam Gaze (Specialized Racing), a treći je bio Mathias Flueckiger (Thömus-RN Racing).

osim spomenute trojica za prvu su se crtu na startu nedjeljne utrke izborili Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing XC), Lars Forster (BMC Mountainbike Racing), Florian Vogel (Focus XC), Lukas Flueckiger (Thömus-RN Racing) i Marco Aurelio Fontana (Bianchi Countervail).

Doista, ovo je bio eksplozivan start europskog dijela Svjetskog kupa. Publici se svidjelo, a nadamo se da će i redbull.tv to prepoznati te uvrstiti kratki u program živih prijenosa.

Rezultati

U nedjeljo je na rasporedu živi prijenos muške i ženske dirke na redbull.tv.

Naslovna fotografija: organizator

Pročitaj i:
Najavljujemo: Drugo kolo Svjetskog XC kupa u Albstadtu
Stellenbosch: Epske bitke otvorile novu sezonu Svjetskog kupa
Robovih 5, klapa druga
Robovih pet favorita
Najavljujemo: Prva utrka u svjetskom XCO kupu je tik pred vratima
Sezona olimpijskog krosa sve je bliže: Koji su najzanimljiviji transferi za 2018.?

Prati nas