Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
20. svibnja 2018

Sve pobjede danas su odnijeli Švicarci (Švicarke). Nino Schurter je ipak pobijedio u muškoj kategoriji, kod ženskih seniorki Jolanda Neff, a u ženskoj kategoriji U23 pobjedu je odnijela Sinna Frei v kategoriji U23. Jučer su u muškoj U23 kategoriji prva dva mjesta otišla Francuzima

Vremenski uvjeti bili su nemilosrdni noćas i danas u Albstadtu. Tijekom noći padala je jaka kiša te je staza ujutro bilo natopljena, a nakon što je prestalo kišiti, staza koja se sušila bila je gotovo nemoguća.

Seniorke

Ženska elite kategorija startala je u nepoznato te se pokazalo kako je izbor guma ključan čimbenik u današnjim uvjetima. Na prvi uspon na čelu je izbila Amerikanka Kate Courtney (Specialized Racing), no Švicarka Jolanda Neff (Kross Racing) je nedugo zatim preuzela vodstvo i prvi krug završila s prednošću od pola minute. Vodeća u Svjetskom kupu, Dankinja Annika Langvad (Specialized Racing), niti ovaj put nje najbolje prošla na blatnoj stazi.

Svjetska prvakinja Jolanda Neff je u elegantnom plesu po skliskoj stazi povećavala prednost po pola minute po krugu te se njena prednost ubrzo popela na više od dvije minute. Ovo je njena deseta pobjeda u Svjetskom kupu, a uz to je i preuzela vodstvo u ukupnom poretku.

U borbi za drugo mjesto bilo je  u početku osam natjecateljica. Za drugo mesto se u troboju u posljednjem krugu izborila europska prvakinja, Ukrajinka Jana Belomojna (Cst Sandd American Eagle Mtb Racing). Ona se tako vratila na velika vrata, nakon loma kuka u listopadu prošle godine. Na trećem je mjestu završila Janina ekipna kolegica, Nizozemka Anne Tauber, a to 5 su zaključile Švicarka Alessandra Keller (Thömus – Rn Racing) te Njemica Elisabeth Brandau.

Tanja Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing) dobro se snašla u startnom krugu, kada je velik broj njenih suparnica zapeo na skliskoj stazi, te je utrku završila na jedanaestom mjestu.

Jolanda Neff: “Znala sam da mi današnje prilike odgovaraju. Iskoristila sam svoju vještinu na spustovima i postigla željenu prednost. U Novem Mestu nastupiti ću na biciklu s punom suspenzijom što s nestrpljenjem očekujem“.

Seniori

Kasnija muška utrka protekla je u sličnim uvjetima. Sušeće blato nakupljalo se u pogonskim komponentama te je najvažnije bilo prevladati tehničke probleme.

Švicarac Nino Schurter (Scott-Sram Mtb Racing) bez  problema je startao iz trećeg reda. Već na prvom usponu je pokušao nametnuti prednost, no bijeg mu nije uspio. Na kraju startnog kruga prvu je desetoricu dijelilo deset sekundi. Na polovici utrke odmakla su petorica te su uspjeli nametnuti prvu veću prednost. Vodeći u Svetkom kupu, Novozelanđanin Sam Gaze (Specialized Racing), imao je problema s tempom, a kasnije i s promjenom stražnjeg kotača, te je skliznuo na začelje.

U predzadnjem krugu najprije je napao Nizozemac Mathieu Van Der Poel (Corendon-Circus), no Nino Schurter je parirao te je s Francuzom Stephanom Tempierom (Bianchi Countervail) nametnuo odlučujuću prednost. U završnici utrke najviše je snage imao svjetski prvak Nino Schurter. Danas je postigao 27. pobjedu u Svjetskom kupu. Drugi je bio Stephan Tempiera treći Mathieu Van Der Poel. Dva Francuza plasirali su se odmah iza njih – Maxime Marotte (Cannondale Factory Racing Xc) i Jordan Sarrou (Kmc-Ekoi-Suntour). Nino Schurter je današnjom pobjedom preuzeo vodstvo u Svjetskom kupu.

Nino Schurter: “Nakon kratkoga krosa u petak današnja je pobjeda donijela pravo olakšanje. Od početka sam se dobro osjećao i vozio sam svoju utrku. Jedva čekam nastavak, narednog vikenda u Novem Mestu”.

U23

Najteži posao ustvari su danas imale djevojke u kategoriji U23, jer su prve morale izići na mokru i sklisku stazu. Svejedno, pokazale su klasu već na početku. Švicarka Sinna Frei (Ghost Factory Racing) potegla je već sa starta, a za njom su mogle samo Britanka Evie Richards (Trek Factory Racing Xc) i Dankinja Malene Degn (Ghost Factory Racing). Nakon nešto više od sata utrkivanja prva je u cilj ušla Sinna Frei.

Kišilo je i u subotu, uoči utrke muške U23 kategorije. Pobijediti se nije moglo na silu jer je sklisko korijenje na usponima zahtijevalo mekoću i spretnost. 

U takvim su se uvjetima najbolje snašli Francuzi. Joshua Dubau je odnio pobjedu. Vozio je s najkonstantnijim vremenima po krugovima. Drugi je bio zemljak Antoine Philipp (Veloroc Bmc), a na treće mjesto se plasirao Danac Jonas Lindberg.

Slijedeća utrka Svjetskog XCO kupa na rasporedu je već narednog vikenda, u Novem Mestu u Moravskoj.

Rezultati

Naslovna fotografija: Lynn Sigel

Pročitaj i:
Albstadt report: Annika i Mathieu pobijedili u prvom kratkom krosu
Najavljujemo: Drugo kolo Svjetskog XC kupa u Albstadtu
Robovih 5, klapa druga
Robovih pet favorita
Najavljujemo: Prva utrka u svjetskom XCO kupu je tik pred vratima
Sezona olimpijskog krosa sve je bliže: Koji su najzanimljiviji transferi za 2018.?

Keindl sport HR 2023
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas