20. lipnja 2017

Iza nas je prvi od tri brdskobiciklistička maratona u seriji. Adria Bike može se baciti na pripreme sljedećeg, a vi se možete prijaviti na Fužine 2 Sea.

Sve je započelo s Plitvicama. Barem što se tiče ekipe Adria Bike, koja je prije pet godina s prvim mtb maratonom krenula pisati priču o uspjehu. Iako maraton nosi Plitvice u imenu, to nije sasvim točno jer se sve skupa dešava nekoliko kilometara dalje, u Korenici, te na padinama Jelovog vrha.


Vrijedne djevojke iz Adria Bike.

Gdje je to točno, najbolje nam govori odgovor Lenarta Noča prije dolaska: “Nemam pojma gdje sam. Pratim Garmin.” Bez obzira na to, večer prije maratona našli smo se na istom parkiralištu i čekali da vidimo što će nam donijeti jutro. 

Dva dana

Maraton Plitvice je dvodnevni brdskobiciklistički festival. Zasigurno najveći u regiji. Subota je više namijenjena druženju na trgu pred općinom. Gdje god pogledate, vidite prijatelja. Zabavni program razvukao se do kasno u noć. Prekinuo ga je samo kratak pljusak. Zastave koje su viorile na vjetru, bile su putokazi do šatora sponzora i izlagača.

Asa Naklo je s ponudom kaciga i naočala Alpina, te odjećom Ziener već nekoliko godina među njima. Husqvarna, koja dečkima iz Adria Bike već godinama pomaže graditi staze, za sudionike je ponovno postavila “Free Rakia Zonu”, nasuprot njih je Dukat nudio mliječne napitke, a Naturel sportske, vitaminske i s dodatkom proteina. 


Živahno na izložbenim prostorima.

Vjerni Giant izložio je cijelu flotu testnih bicikala, između ostalog i one s elektro dopingom. U tom segmentu se sve više razvija i njemački HaiBike. Uz tako velik broj biciklista koji dolaze na Plitvice, organizatoru nije teško doći od sponzora i izlagača.

{loadposition inside}

Dan za maraton

Nedjeljadan za maraton, bila je skoro repriza prošlogodišnje. Jak vjeter iz Bosne donio je crne oblake, ali rekli su nam da su oni bozopasni. Iako su neki bili zabrinuti zbog vremenske prognoze, ujutro je veliko mnoštvo biciklista preplavilo Korenicu. Nebo je bilo uz hrabre i vrijeme je izdržalo do samog kraja. Trase su bile tri, i iste kao proteklih godina. Od 35 do 68 kilometara, većinom po makadamskim stazama i barem na Epicu s tri lijepa terenska segmenta. Promijenili su jedino dobne kategorije. 


Leti, leti …

U pola deset ujutro, preko vjetrovitog Koreničkog polja, prema brdima je krenula kolona od skoro 700 biciklista. Većina je tako pojurila niz vjetar, da se kolona u trenutku rastrgala. Na uzbrdici se brzina malo smanjila, vjetar se također smirio, ali tempo je ostao visok. 


Tik prije starta.

Predanost

Najkraću trasu odvozio je i Hrvoje, jedan od šefova Adria Bike. Tako je za vrijeme same utrke provjerio stanje na stazi i atmosferu među natjecateljima, koji su bili oduševljeni odlično odrađenim poslom dobro podešenog tima. Drugi šef, Tomislav, je sve do kraja ostao s volonterima, koji su brinuli za prijave, trasu, i feed zone. Sve je išlo kao podmazano pa kao i prošle godine mogu reći: mtb maraton Plitvice je profesionalna utrka za amatere


Najbrža trojica na najdužoj trasi.

Ukupni poredak

Fotografije Matej i Živa Hartman

Prati nas