Cape Epic
“On-off
Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
1. travnja 2022

Manje od pola godine nakon 17. izdanja etapne utrke ABSA Cape Epic, najveća etapna MTB utrka vratila se u svoj klasični ljetni termin na kraju ožujka. Nove lokacija, više tehničkih odsjeka i još mnogo toga…

Ovogodišnji ABSA Cape Epic bio je zanimljiv i tehnički zahtjevniji od prošlih nastupa. Etape su bile nešto kraće, ali s mnogo težim terenom, dobro poznatim onima koji su ondje bili prije desetak godina.

Lourensford, Greyton, Stellenbosch i Val de Vie su ovogodišnje ispostave. Lourensford se smatra vrhunskom destinacijom za ljubitelje vina, Stellenbosch je bio mjesto održavanja utrke Svjetskog kupa u Olimpijskom krosu 2018., a najluđi freeride festival DarkFest održava svake godine se u blizini. Konačno, Val de Vie, najpoznatija vinarija i u isto vrijeme najprestižnije mjesto u JAR.

Cape Epic Prolog (Lourensford Wine Estate)

Prolog je nakon dugo vremena održan na novoj lokaciji – vinariji Lourensford. Trebalo je savladati 24 kilometra i 700 metara uspona. Apsolutni pobjednici bili su Južnoafrikanac Mathiew Beers i Amerikanac Cristopher Blevins (Toyota-devedeset-Specialized). U ženskoj kategoriji slavile su Francuskinja Pauline Ferrand Prevot i Južnoafrikanka žena Robyn De Groot (BMC MTB Racing).

1. etapa (Lourensford – Lourensford)

Laurensford je nametnuo 92 kilometra i 2850 visinskih metara. Već u prvoj etapi biciklisti(ce) su naišli na „zid”. Kraljevska etapa je pripremila nekoliko iznenađenja. Ekipa Canyon Northvawe MTB (Nijemac Andreas Seewald i Čeh Martin Stošek) ostavili su za sobom brojne suparnike i pobijedili. Argentinka Sofia Gomez Villafane i Amerikanka Haley Batten (NinetyOne-Songo-Specialized) pobrinule su se za iznenađenje u ženskoj kategoriji.

2. etapa (Lourensford – Greyton)

Sa 118 kilometara ovo je bila najduža etapa ovogodišnjeg izdanja Cape Epic, uz 2.350 visinskih metara uspona. Biciklisti(ce) su prvi put startali pored Lourensforda. Osmerostruki puta svjetski prvak, Nino Schurter, koji je u prvoj etapi imao problema s probušenim gumama, sa sunarodnjakom Larsom Forsterom pokazao je zube i nakon silovite završnice slavio je etapnu pobjedu. Pauline Ferrand Prevot i Robyn De Groot opet su bile najbrže.

3. etapa (Greyton – Greyton)

U 2250 metara uspona i 96 km duljine dominirali su Nijemci Georg Egger i Lukas Baum (Speed Company Racing). U ženskoj konkurenciji najbrže su bile Južnoafrikanke Candice Lill i Mariska Strauss (Faces Rola).

4. etapa (Greyton – Greyton)

Etapa s najmanje visinskih metara, bilo ih je 1650. Duljina je iznosila 74 kilometra. Još jedna etapna pobjeda za Mathiewa Beersai Cristophera Blevinsa te Pauline Ferrand Prevot i Robyn De Groot.

5. etapa (Greyton – Stellenbosch)

Od točke A do točke B bilo je 109 kilometara i 2400 visinskih metara, a najbrže su vozili Južnoafrikanci Marco Joubert i Pieter Du Toit (Imbuko Type DEV) i uvelike su iznenadili brojne navijače. U žena, Sofia Gomez Villafane i Haley Batten opet su se popele na najviše postolje.

6. etapa (Stellenbosch – Stellenbosch)

Još jedna kružna etapa. Ovaj put sa 76 kilometara i 2.700 visinskih metara! Pobjeda je bila suđena Talijanu Fabianu Rabensteineru i belgijcu Woutu Allemanu (Wilier-Pirelli). Sofia Gomez Villafane i Haley Batten slavile su po treći put.

7. etapa (Stellenbosch – Val de Vie)

Veliko finale. Posljednja etapa i odredište na vinariji Val de Vie. Pobjeda je otišla u ruke Nijemcima Gregoru Eggeru i Lukasu Baumu (Speed Company Racing) kako u etapi tako i u ukupnom poretku. U ženskoj kategoriji, pobjeda je otišla u ruke Candice Lill i Mariske Strauss.

Konačni poredak 18 izdanja Absa Cape Epic

  • Muški: Georg Egger i Lukas Baum pobijedili su na iznenađenje mnogih. Svladali su 657 km u 27 sati, 44 minute i 6 sekundi. Andreas Seewald i Martin Stošek zaostali su tri minute i šest sekundi. Mathiew Beers i Christopher Blevins zaostali su tri minute i 38 sekundi.
  • Žene: Utrka je za za Sofiju Gomez Villafane i Haley Batten  trajala 33 sata, 41 minuta i 11 sekundi. Candice Lill i Mariske Strauss osvojile su drugo mjesto s 12 minuta i 32 sekunde zaostatka. Pauline Ferrand Prevot i Robyn De Groot izborile su treće mjesto sa 47 minuta i šest sekundi zaostatka.
  • Master: Nijemac Karl Platt i Švicarac Christoph Sauser (songo NinetyOne Epic Legends) uvjerljivo su pobijedili s vremenom 31 sat, 11 minuta i šest sekundi. Španjolska ekipa koju su činili Francisco Bonano i Josee Carlos Bonano (Fit2Bike-Natural Berry) zaostali su čak 48 minuta i 59 sekundi. Trećeplasirani Južnoafrikanci Craig Uira i Andrew Duvenage (Restonic) zaostali su još 5 minuta.
  • Grand master: Među najstarijim veteranima na vrhu bez iznenađenja. Prvoplasirani Bart Brentjens i Abraao Azevedo (CST PostNL Bafang)za pobjedu su trebali 33 sata, 47 minuta i 52 sekunde i 58 minuta su bili brži od Švicaraca, Marca Schnydera i Christiana Waeltija (Garmin-Schnyder GCS). Južnoafrikanci Richar Lurie i Thorkild Nielsen (Miele) osvojili su treće mjesto s dva sata i 18 minuta zaostatka.
  • Mješoviti parovi: Prvi pobjednik Cape Epica, Namibjiac Mannie Heymans, udružio se s južnoafrikankom Genevieve Weberom (ABSA Mixed). Bili su brži od južnoafričkog para Wesley i Mandi Augustyn (Black Sheep Industries) s ukupnim vremenom 39 sati, 3 minute i 22 sekunde. Zachary Swart i Marleen Lourens (Fairtree singletrack) plasirali su se kao treći s 40 sati i 20 minuta.

Video: Absa Cape Epic – osam dana u osam minuta

Cjelovite video snimke etapa

Naslovna fotografija: @capeepic

Opširnije

Absa Cape Epic

Bike park Sljeme Human Fish Gravel SloEnduro OglasivaciHR
Prati nas