24. listopada 2021

Današnjom sedmom etapom završila je još jedna južnoafrička avantura. Ukupne pobjede odnijeli su Specializedovi dvojci Sarrou-Beers i Frei-Stigger, a kombinacija Brentjens-Vesel slavila je u kategoriji Grand master…

Posljednja etapa sa 68 kilometara i 1850 visinskih metara bila je jednako naporna kao i svih šest prethodnih, iako na “papiru” nije izgledala pretjerano teško. Čak je i posljednji, više od 10 kilometara dugačak ravni dio, bio težak. Djelomično je probleme stvarao vjetar, no osobito su patile noge, koja je morala okrenuti konkretnu količinu vata kako bi natjecatelji(ce) dovele do zasluženog cilja na imanju Val de Vie gdje etape završavaju od 2017. godine, a prethodno je to bio slučaj s poznatom vinarijom Meerendal.

Peter Vesel i Bart Brentjens ulaze u cilj na imanju Val de Vie

Muškarci: Potvrda nadmoći Sarroua i Beersa

S drugim mjestom u etapi, Francuz Jordan Sarrou i Južnoafrikanac Matthew Beers (NinetyOne-songo-Specialized) odnijeli su ukupnu pobjedu. Zaostajali su četiri sekunde za pobjednicima etape, Nizozemcem Hansom Beckingom i Portugalcem Joseom Diasom (Buff Scott MTB). Potonji je dvojac tako odnio treću etapnu pobjedu na ovogodišnjem Epic. Treće mjesto zauzeli su Nijemci Martin Frey i Simon Stiebjahn (Bulls 2). 

Za svih osam dana utrkivanja Sarrou i Beers nakupili su 25 sati, 17 minuta i 28 sekundi vožnje. Frey i Stiebjahn zaostali su na drugom mjestu 8 minuta i 59 sekundi. Treće mjesto zauzeli su Becking i Dias sa 14 minuta i 34 sekunde zaostatka.

Laura Stigger i Sina Frei

Žene: Sina i Laura punom snagom i u posljednjoj etapi

To što su Laura Stigger i Sina Frei (91-Songo-Specialized) “letjele” u posljednjoj etapi, bilo je to pravo iznenađenje, jer su već u prethodnim etapama osigurale zajedničku pobjedu. Njihovo današnje vrijeme do cilja bilo je tri sata, 21 minutu i 50 sekundi. To je bilo dovoljno za apsolutno 20. mjesto. Najbliže pratilje, Južnoafrikanke Candice Lill i Mariske Strauss (Faces CST), zaostale su 10 minuta i 46 sekundi. Treće mjesto ponovno je pripalo Švicarki Ariane Lüthi i Južnoafrikanki Robyn De Groot (Sallusmed). Potonje su bili u cilju sa zaostatkom od 11 minuta i 44 sekunde.

Sina i Laura osvojile su 27. mjesto, a u svojoj kategoriji prestigle su Candice i Mariske za čak 40 minuta i 58 sekundi. Treće mjesto u svim etapama, kao i na kraju, pripalo je Ariane i Robyn (zaostatak od 52 minute i 45 sekundi).

Craig Uria i Andrew Duvenage

Master: Uria i Duvenage suvereno

Južnoafrikanci Craig Uria i Andrew Duvenage (Restonic) prešli su etapu od 68 kilometara za tri sata, 23 minute i 12 sekundi i završili na 24. mjestu u apsolutnom redoslijedu. Drugo mjesto zauzeli su Estonci Rain London i Arg Rohtmets (Rattabass), a treći je bio švicarski par Roland Müller i Andre Bachmann (skyPixX).

U ukupnom poretku Craig i Andrew zauzeli su 20. mjesto (29 sati, 22 minute i 14 sekundi) i prestigli drugoplasirane Rolandu i Andreju za sat, 15 minuta i 55 sekundi. Rain i Argo zauzeli su treće mjesto sa sat, 31 minutu i 21 sekundu zaostatka.

Grand Master: Bart i Peter opet sjajni

Nizozemac Bart Brentjens i Slovenac Peter Vesel i  (CST PostNL Bafang) dopustili su svojim konkurentima samo jednu etapnu pobjedu, a ostalih šest etapa i prolog bili su njihovi. Današnju su etapu završili na 30. mjestu u ukupnom poretku. Drugoplasirani Švicarci Barti Bucher i Hans Juerg Gerber (BiXS Bikeholiday) zaostali su 58 sekundi, a slijede ih Namibijac Mannie Heymans i Nijemac Carsten Bresser (ABSA Grand Masters), minutu i 7 sekundi zaostatka.

Peter i Bart veselili su se zajedničkoj pobjedi nakon akumuliranih 30 sati, 15 minuta i 36 sekundi, na 23. mjestu u konkurenciji 247 ekipa koje su završile ovogodišnji ABSA Cape Epic. Barti i Hans Joerg osigurali su drugo mjesto s jednom pobjedom i sedam drugih mjesta. Za slovensko-nizozemskim dvojcem zaostali su 5 minuta i 40 sekundi. Mannie i Carsten su već na trećem mjestu zaostajali sat, 10 minuta i 48 sekundi.

Put do pobjede nije bio lak! Peter i Bart na jučerašnjoj etapi.

Peter nakon završne etape Cape Epic:

“Bilo je teško danas, mnogo više nego što sam mislio. Usponi nisu bili laki, kao da se ne vrti stalnom snagom, mogao si brzo sići s bicikla i odmah onda izgubiti oko minutu. Bart je danas malo patio, još uvijek ima problema s leđima. Nisam ga razočarao na spustovima i uvijek sam mu bio iza ruba leđa. Nakon zadnjeg spuštanja, avion je bio na cilju i otišao je koliko je mogao. Također smo neko vrijeme jahali uz vodeći par u mješovitoj kategoriji i moram priznati da je Sebastian Stark stvarno jak. Što je sa mnom? Pun emocija, još uvijek ne mogu sasvim razumjeti što smo napravili s Bartom!

Još jedan insajderski tip:

“Nakon dolaska na cilj, razgovarao sam i s članom ekipe BORA hansgrohe, Nijemcem Benom Zwiehoffom. On i njegov partner Lennard Kamna zauzeli su mjesto ispred Barta i mene u ukupnom poretku. Ben je ove godine Vueltu završio na 47. mjestu i nakon dobrog odmora odlučio se ponovno testirati u Epicu. Pa, rekao mi je da ne misli da je Epic takav nered. Više puta je isticao da morate biti usredotočeni i pažljivi na svaki pokret bicikla svake sekunde. Zanimljiv momak, a rekao mi je i da će sljedeće sezone biti član Pro Tour tima BORA hansgrohe: “

A ekipa?

“Ogromnu pomoć dala je supruga Nataša. Iznad svega moram pohvaliti Ericu Green, alfu i omegu ovogodišnjeg tima. Brinula se baš o svemu. Za informaciju, bila je u ulozi maserke, kuharice i drugo. Za vas koji ne znate, Erica je bivša profesionalna brdska i cestovna biciklistica koja se natjecala na cesti na Olimpijskim igrama u Atlanti i na testu za brdski bicikl u Sydneyu. Ne mogu propustiti novog mehaničara u Bartovom timu, mladog Hrvata Mateja Skuzina, koji se jako potrudio i bicikli su uvijek bili u vrhunskom stanju!”

Na Cape Epicu po drugi put na najvišoj stepenici!

Peter Vesel došao je do druge pobjede u svom sedmom nastupu na ABSA Cape Epic, prvi put mu je to uspjelo u mješovitom paru s Njemicom Ivonne Kraft i to 2015. godine. Sada je Vesel u društvu onih grand mastera koji su osvojili elitna pobjeda u kategoriji iznad 50, gdje je konkurencija jednako jaka kao i u nižoj kategoriji. To su dečki koji nakon profesionalne karijere ne vješaju bicikle na klin, samo biraju druge ciljeve, ali i dalje treniraju onako kako su trenirali u svom profesionalnom razdoblju.

Možda današnja Petrova pobjeda vrijedi nešto više, oto ju je ostvario s Bartom Brentjensom, Nizozemcem koji je bio svjetski prvak u brdskom biciklizmu 1995. godine, a godinu dana kasnije postao je prvi olimpijski pobjednik u povijesti MTB sporta! Kao i Peter, Bart je pobjednik mnogih scenskih proba diljem svijeta! I? Hoćemo li vidjeti da će se Peter i dalje natjecati s Legendom o brdskom biciklizmu? “Bart je ponosan na mene nakon utrke, pogotovo nakon dana kad sam imao krizu i mislio je da se neću pokupiti, ali dokazao sam mu da se mogu boriti protiv živih i mrtvih”, rekao je Peter, ali je ostao tajanstveno., kada će on i Bart ponovno stati na početak!

Laura i Sebastian Stark

Mješoviti parovi: Starkovi su bile stvarno “Stark*”

Njemački par Bauer-Werner Young Guns (Laura i Sebastian Stark) završio je posljednju etapu na 38. mjestu u ukupnom poretku, s vremenom od tri sata, 32 minute i 40 sekundi pouzdano izborio osmu uzastopnu pobjedu na ovogodišnjem Cape Epecu. Sunarodnjaci Benjamin Michael i Janine Schneider (Bycicle Garage Mixed) zaostali su 3 minute i 48 sekundi. Njemačko-švicarski savez Michael Trepte i Evelyne Trepte (Family Trepte) zauzeo je treće mjesto s vremenom 17 minuta i 56 sekundi.

Konačni poredak je identičan. Sebastianu i Lauri je trebao 31 sat, 9 minuta 8 sekundi da cijeli test završe na 29. mjestu. Benjamin i Janine zaostali su sat, 9 minuta i 13 sekundi, a Michael i Evelyne 2 sata, 13 minuta i 47 sekundi.

* Stark = jak na njemačkom

Rezultati

Foto: Cape Epic @capeepicNaslovna fotografija: Pobjednici grand finala Hans Becking i Jose Dias. U pozadini su pobjednici ABSA Cape Epic 2021 Jordan Sarrou i Matt Beers

Pročitaj i
ABSA Cape Epic: Video priče iza kulisa

Petra u utrci podržavaju:

Prati nas