1. ožujka 2020

Deseta izvedba biciklističke utrke Andalucia zaista je borba sa svakim metrom grube podloge. Do sada su najbolje prošli Peter Vesel i Marko Fržop 

Kraljevska etapa od 83,7 kilometara i bitka s oštrim andaluzijskim krajolikom. Vodeći u kategorijama za muškarce i veterane nisu se promijenili, a žene su prvo podnijele ostavke. Peter Vesel opet na postolju, Aleš Boben nakon što je pao u četvrtoj fazi stisnuo je zube, Marko Fržop učvrstio svoj plasman u prvih deset, Blaža Pintarič je morala odustati.

Muški elite

U elitnoj konkurenciji svoju je prvu pobjedu slavilo Slovak Tomasz Vysnovsky koji je za minutu i 5 sekundi pobjegao Kanađaninu Leanderu Bouchardu. Na trećem mjestu bio je Austrijanac Daniel Geismayr koji je zaostao minutu i 18 sekundi. 

 

Unatoč promijenjenom redoslijedu u petoj etapi u kojoj su se na postolju pojavila nova imena, Talijan Fabian Rabensteiner (četvrti u četvrtoj etapi) i dalje je ukupnom vodstu, a slijedi ga Nijemac Ben Zwiehoff koji zaostaje tri sekunde manje od dvije minute. i pol. Treće mjesto je u rukama Francesca Faillija iz Italije, a njegov zaostatak iznosi 5 minuta i 20 sekundi.

Žene elite

Španjolki Claudiji Galiciji Cotrini pad u četvrtoj etapi onemogućio je daljnju borbu, pa se morala oprostiti od ukupne pobjede. Pobjedu u etapi zabilježila je Litavka Katazina Sosna kojoj je za kraljevsku etapu trebalo 4 sata 6 minuta i 11 sekundi. Na drugo mjesto plasirala se Estonka Janika Lőiv sa zaostatkom od minute i pet sekundi. Treće mjesto pripalo je Južnoafrikanki Mariski Strauss, sa zaostatkom manjim od šest minuta. Blaža Pintarič morala je odustati.

 

Ukupno, vodi Talijanka Eva Lechner (jučer četvrta), a na drugom mjestu je Estonka Lőiv s tri minute i 49 sekundi zaostatka. Mariske Strauss je treća, sa 11 minuta zaostatka.

Master 40

Još jedna pobjeda Talijana Massima Debertolisa. Njegovo vrijeme u etapi iznosilo je 3 sata, 42 minute i 7 sekundi. Španjolac Jose Maria Guerrero Ortega u cilj je ušao kao drugi s tri i pol minute zaostatka, a za njim Juan Juan Pedro Trujillo Hernandez s 10 minuta i dvije sekunde zaostatka.

 

Marko Fržop i u petoj se etapi plasirao u top deset, završio je na devetom mjestu, s 22 minute i 33 sekunde zaostatka. Ukupno vodi Ortega sa 16 minuta i 53 sekunde prednosti pred Debertolisom koji se na drugo mjesto probio s trećeg, a sada je treći Hernandez, sa 20 minuta zaostatka. Fržop je u zaista jakoj konkurenciji na izvrsnom i sigurnom osmom mjestu.

 

Marko: „Nisam se osjećao suvereno danas kao jučer, ali rezultat to ne pokazuje. Osmi ukupno. Zadovoljan sam. Malo me jedino smetaju kratki strmi usponi kroz grmlje gdje iza zavoja malo ispadam sa staze. A i grmlje koji me udara i grebe po rukama.”

Master 50

Kod najstarijih nema popuštanja. Bitka na metre i za sekunde. Najdulju etapu osvojio je Španjolac David Franco Murcia, kojem je za to trebalo trebalo 3 sata, 57 minuta i 52 sekunde. Tri minute i 47 sekunde iza njega u cilj je stigao Nizozemac Jan Weevers, na trećem mjestu je Peter Vesel kojega je Nizozemac ostavio tri minute i jednu sekundu. Aleš Boben je završio na 32. mjestu.

 

Nakon pete etape uvjerljivo vodi Murcia na drugom mjestu je još uvijek Vesel s 29 minuta zaostatka, a Weevers je treći s tri i pol minute zaostatka za Afričkim lavom. Aleš je čvrsto usidren na 24. mjestu.

 

Peter: “Za sada definitivno jedna od najtežih utrka koju sam ikad vozio. I dobro sam se pripremio, znajući da to neće biti lako. Čeka nas još jedna etapa  i nadam se da ću uspjeti zadržati drugu poziciju u ukupnom poretku. Nizozemac je iz dana u dan sve bolji, a i ne vozi sam. No osjećam se dobro i neću se predati, a imam i lijepu rezervu.” 

 

Aleš nakon jučerašnjeg pada: “Još uvijek imam snage za borbu mada je danas bio pakao. Jučer je udarac u glavu ostavio posljedice i jutros mi je bilo loše!”

Video: Peta etapa ABR 2020

Video: J. A. Hermida bonus 


Legendarni Jose Antonio Hermida kao komentator, kamerman, navijač i još štošta. Na trenutke je ulovio Peru i Marka!

Profil današnje etape

Dodatne informacije na andaluciabikerace.com.

Fotografije organizator.

Pročitaj i
ABR Report: Peter se vratio na postolje, Marko odličan osmi!
ABR Report: Borba do zadnjeg metra
ABR Report: Karte nanovo podijeljene nakon druge etape
ABR Report: Blaža i Pero u vodstvu nakon prve etape, Marko solidan 16.
Najavljujemo: Blaža, Pero, Bobi i Marko na Andalucia Bike Race

Prati nas