29. siječnja 2020

U elitnoj muškoj konkurenciji suverena pobjeda Talijana Braidota, u ženskoj konkurenciji puno preokreta, a Izo i Marko jučer su imali svoj dan

Jučerašnja četvrta etapa na vulkanskom otoku Lanzarote bila je ujedno kraljevska i završna etapa utrke kategorije UCI S2 4Stage Mountain Bike Race Lanzarote. Utorak je donio nepredvidljivih 81,6 kilometara s čak 1.633 vertikalna metra uspona, ali donio je i nove ukupne pobjednike. U muškoj kategoriji slavio je Talijan Braidot, a u ženskoj Dankinja Bohe. Kod slovenskih predstavnika Izo je najbolje prošao, Blaži se nisu ostvarili planovi, a naš Marko je konačno imao svoj dan!

Muški elite

Talijan Luca Braidot (CS Carabinieri) pobjednik je najduže etape. Njegovo vrijeme u cilju bilo je 3 sata, 13 minuta i 20 sekundi. Samo sedam sekundi iza Talijana u cilj je ušao Poljak Bartlomiej Wawak (Kross Racing Team), a na treće mjesto se uvrstio Španjolac Sergio Gutierrez Mantecon, za ekipnim kolegom Wawakom zaostao je samo sekundu! 

 

U ukupnom poretku Braidot je prvi, drugo mjesto je odličnom vožnjom u najdužoj etapi osigurao Gutierrez Mantecon, treće mjesto je pripadalo Wawaku.


Najbrža trojka na etapnoj utrci 4Stage Mountain Bike Race Lanzarote u elite kategoriji: Luca Braidot (u sredini), Bartlomiej Wawak (desno) i Sergio Mantecon Gutierrez.

Žene elite

Unatoč slabijoj vožnji u trećoj etapi, Dankinja Caroline Bohe (Ghost Factory Racing Team) jače je stisnula pedale na posljednjoj etapi, kontrolirala je dvije trećine utrke, a zatim je napala i završila etapu za tri sata, 48 minuta i 37 sekundi. Na drugo mjesto je, unatoč „ratnim ranama” s dvije minute i sekundom zaostatka uvrstila Kanađanka Emily Batty (Trek Factory Racing), treće mjesto je s tri minute i 59 sekundi zaostatka iza Bohe osvojila Talijanka Greta Sieward (Santa Cruz FSA MTB PRO). 

 

Ovogodišnje izdanje utrke 4Stage Mountain Bike Race Lanzarote tako je pripalo Dankinji Caroline Bohe. Greta Sieward završila je na drugom mjestu nakon četiri etape, a Emily Batty je treća u ukupnom poretku.


Najbrže dame ovogodišnje utrke. S lijeva na desno: Greta Seiwald, Caroline Bohe i Emily Batty.

Slovenci (i Slovenka)

Iztok Kuret -Izo (KD Alpe – SiS) kraljevsku je etapu završio kao treći, s vremenom od 3 sata, 57 minuta i 37 sekundi. Svega pet minuta zaostatka za Nizozemcem Ericom Dekkerom, koji je u prve tri etape bio neporažen, no jučer se morao se pomiriti s drugim mjestom. Izo je ukupno završio kao treći u kategoriji master 50! 

 

Blaža Pintarič (Pintatim) jučer nije imala svoj dan i, mada na pola etape izledalo kao da će ostvariti vrhunski plasman, završila je na osmom mjestu sa 14 minuta i 5 sekundi za pobjednicom Bohe. Blaža je na kraju osvojila nezahvalno četvrto mjesto.

 

Izidor Cindrič (KD Zverinice) u elitnoj kategoriji etapu je završio za 4 sata 39 minuta 25 sekundi, zauzeo 60. poziciju, a u ukupnom poretku, završio je na 59. mjestu.


Prošlogodišnjoj pobjednici nije išlo po planu.

Hrvati

Marko Fržop (Topsport) dočekao je svoj dan i plasirao se na četvrto mjesto u kategoriji. U ukupnom poretku Marko je obranio odlično 7. mjesto u najbrojnijoj kategoriji 40 plus.

 

Roberto Vukmir završio je etapu na 81. mjestu, Filip Sobot (oba KBBXS Adrenalina) na 94. mjestu. U ukupnom poretku, Filip je završio na 89. mjestu, a Roberto na 79.


U posljednjoj etapi Marko se plasirao na četvrto mjesto u kategoriji Master 40. Na slici, u drugoj etapi „vuče“ manju skupinu.

Rezultati posljednje etape

Rezultati ukupno po kategorijama

Izo Report: 4Stage Lanzarote 2020, četvrta etapa:

Danas sam startao s knedlom u grlu i zapravo sam bio u „izgubljen“ nakon deset kilometara, kad jednostavno zapeo u pijesku! Pao sam s čela utrke daleko natrag i morao se boriti za peto mjesto, sve dok nismo došli do tehničkog dijela kada je došlo do preokreta. 

 

Englez je zaostao i na najtežem dijelu sam prestigao još i Negrina koji mi je prijetio za ukupno treće mjesto. Najteži trenutak bio je kada me vjetar na najbržem spustu doslovno otpuhao u dubok jarak, ali sam ostao na biciklu uz cirkusku predstavu … ludo, sav se ježim! Dvaput sam promašio stazu i mrak mi je pao na oči kad sam shvatio da prema prolazimo isti pijesak, ali ipak sam izdržao! 

Ne sramim se reći da sam ispustio suze radosnice u cilju … Bilo je stvarno teško u svim etapama, ali pogotovo u posljednjoj! Još doma sam potajno sanjao o top 10, a kada sam se sinoć popeo na postolje stvarno sam bio sretan!”


Izo se svakog dana borio od starta do cilja. Dao je 100, a ponekad i koji postotak više. Stoga je treće mjesto u ukupnom poretku vrijedno zlata. Fotografija, osobna arhiva.

Web odredište utrke

Bogatu fotogaleriju potraži na službenoj facebook stranici @4stageMTBLanzarote.   

Foto organizator

Pročitaj i
4Stage Lanzarote 2020 Report (3): Pakleni kronometar
4Stage Lanzarote 2020 Report (2): Teška nedjeljna etapa
4Stage Lanzarote 2020 Report (1): Prašina, kamenje i male razlike među vodećima
Najavljujemo: Hrvati i Slovenci na Lanzarote 4Stage

Prati nas