4 Islands
21. travnja 2024

Jučer je na Rabu završeno ovogodišnje izdanje najveće etapne brdsko-biciklističke utrke u ovom dijelu svijeta. Imamo pobjednike čak u tri kategorije!

Na Rabu smo vidjeli najveće prosječne brzine na ovogodišnjoj utrci, ali ne zato što su biciklisti već otvrdnuli već zato što staza na Rabu nikad ne prelazi 150 metara nadmorske visine. Posljednji dan je bio brz i naporan, pun uspona i spustova, uključujući i Premužićevu stazu. Sa 64 kilometra dužine i 1640 metara uspona, posljednja etapa bila je šlag na MTB torti zvanoj 4 Islands.

Hrvatske ekipe na vrhu postolja

U miješanoj kategoriji Mixed, na Rabu su još jednim prvim etapnim mjestom ukupnu pobjedu u kamen uklesali Karmen Škiljić i Tonko Čičin-Šain (Zadar Bike Magic) s prednošću od gotovo 55 minuta!

Odlične vijesti dolaze i iz kategorije amatera u kojoj su tijekom čitave utrke dominirali Ivica Mesarić i Roko Fržop (Husqvarna team). Na Rabu su potvrdili najvišu stepenicu na postolju te ukupnu prednost od 27 minuta.

Pobjednici u svim kategorijama. Slijeva stoje Fržop, Mesarić, Platt, Misser, Taffarel, Rosa, Wust, Van Doorn, Škiljić, i Čičin-Šain. Slijeva sjede Mohr, Spinner, Vesel i Deković. Foto: Samir Cerić

Grand Master

Team Visit Kvarner (Marin Deković i Peter Vesel) jučer su se ponovno popeli na najvišu stepenicu na postolju. Bili su jedini u kategoriji Grand Master koji su etapu svladali za manje manje od tri sata, točnije 2 sata, 58 minuta i 41 sekundu. Na drugo mjesto sa četiri i pol minute zaostatka stigli su Talijani Michele Gallina i Loris Tomat (Team FVG). Treće mjesto zauzeli su Nijemci Bojan Bohorc i Thorsten Damm (Scott Fahrradladen Gudensberg). Iztok Kuret – Izo i Jadran Peran (Rab MTB Paradise Team II) bili su četvrti, ekipa mtb.si (Matej Hartman i Dejan Nemeček) bili su sedmi.

Marin Deković potvrdio je uspješnu formulu sastava ekipe i omogućio da Peter Vesel ponovno osvoji utrku oko otôka Krka, Cresa, Lošinja i Raba. Slovensko-hrvatska kombinacija Kuret i Peran na kraju je osvojila četvrto mjesto, dok su Hartman i Nemeček završili na sedmom mjestu.

Iztok Kuret – Izo dolazi iz gotovo rodnog Raba:

Ne mogu opisati koliko sam zadovoljan. Prvo je time što je ‘otočka’ ekipa stigla na cilj. Drugo je što je utrka završila na Rabu. Ovo mi je peta utrka po otocima i ovogodišnja utrka je bila stvarno odlična za mene. Sve etape su bile prilično tehničke, i to je to što me ništa ne može iznenaditi u Rabu, ali ostalo je bilo stvarno sjajno, nisam bio u prvom planu za utrku s njim, ali njegov prvi partner je morao otkazati. i tako sam završio u ekipi Rab MTB Paradise II.

Izo i Jadran. Foto Matej Hartman

Peter Vesel nakon posljednje etape:

Utrka je gotova. Pobijedili smo i u etapi i na utrci oko četiri otoka. Na početku smo malo povukli, došli do određene prednosti, a zatim bili malo u mom, a malo u Marinovom ritmu. Ukratko, izbjegavali smo probleme i defekte. Bilo je super, etapa na Rabu je bila stvarno super. Nema više toliko makadama, uglavnom samo singlice, dobro uhodane i vozljive. Bilo je super, stvarno!

Masters

Nijemac Karl Platt i Španjolac Tomi Misser (Legends of Bulls and Mondraker) suparnicima nisu prepustili niti jednu etapu, te su tako osvojili i Rab. Drugo mjesto osvojili su Španjolci Jose Hermida i Antonio Ortiz (Oldies & Goldies NoNiNa), a treće Finci Mikko Kupiainen i Samuli Visuri (Evoc Finland). Četvrti su bili Boštjan Hribovšek i Marko Fržop (TopSport – Calcit Team).

U ukupnom poretku premoćno su slavili Platt i Misser. Na kraju su Hermida i Ortiz osigurali drugo mjesto, dok su Finci Visuri i Kupiainen zauzeli treće mjesto. Slovensko-hrvatska lokomotiva (Hribovšek i Fržop) zauzela je četvrto mjesto.

Elite

Nakon dva sata, 24 minute i 56 sekundi pobjeda za Lukasa Bauma i Georga Eggera (Orbea x Leatt x Leatt x Speed ​​​​Company). Drugi su bili Talijani Nicola Taffarel i Massimo Rosa (Metallurgica Veneta MTB), a treći Bulls Mavericks (Simon Schneller i Axel Roudil-Cortinat). U ukupnom poretku slavili su Taffarel i Rosa.

U kategoriji seniorki, u etapi i u ukupnom poretku, pobjeda Švicarke Janine Wust i Nizozemke Rosa Van Doorn (Buff Megamo Women).

Sve rezultate provjeri na epic-series.com.

Video: Najbolje scene s Lošinja

Naslovna fotografija organizator

Pročitaj i
4Islands 2024: Igor Rulj
4Islands 2024 Report: Lošinj bez promjena u vrhu
4Islands 2024: Tomi Misser
4Islands 2024 Report: Cres – Talijani iznenadili u seniorskoj kategoriji
4Islands 2024: José Antonio Hermida
4Islands 2024 Report: Promjena u vrhu seniora nakon prve etape
4Islands 2024 Report: U prologu slavili Egger i Baum
#4islands

Prati nas