4 Islands
17. travnja 2023

Osim naše dvije tvorničke ekipe startati će niz vrhunskih vozačica i vozača MTB maratona. Pa pogledajmo još nekoliko najvažnijih informacija prije no što ekipe otisnu sa startne rampe u Baškoj…

Tomislav Zobec, šef ekipe koja je 2015. iz golog kamena izgradila epsku MTB utrku koja se valja preko četiri otoka, povjerio mi se: “Sve ide po planu.” To znači da će u utorak, 18. travnja, sve biti spremno za start prologa osmog izdanja utrke po Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Izdanje 2020. morali su preskočiti radi korone.

Ujedno mi je priznao da od prošle godine, kada je utrka došla pod pokroviteljstvo serije Epic, njihov posao puno lakši. Sada se uglavnom bave tehničkom pripremom i dijelom izvedba utrke, dok se za sve ostalo brine krovna organizacija.

4Islands 2023 s nekim novim značajkama

Zanimljivosti su pripremili i ove godine. Promijenili su trase etapa. Utrka će biti duga 291 kilometar i sa 6150 metara uspona. Prolog ostaje isti, ali će prva etapa na Krku biti znatno izmijenjena na središnjem dijelu između Punta, Dobrinja i Vrbnika. Rab će biti sličan prošlogodišnjem, dok će se Cres potpuno okrenuti naglavačke .

Nakon klasičnog strmog uspona od Meraga slijedi visoki prijelaz preko grada Cresa, od Lubenica će se karavana poznatim rutama spustiti do Martinščice i otići do Ustrina. Tamo će se ponovno ukazati novi svijet jer slijedi povratak pokraj Vranskog jezera do centra Cresa, gdje će biti i cilj. Treća etapa oduvijek se smatrala kraljevskom. Ove će godine tu reputaciju još više potvrditi jer će se protezati na 84 kilometra duljine i penjati gotovo 2000 vertikalnih metara. Posljednja etapa na Lošinju doživjeti će tek nekoliko kozmetičkih korekcija.

Multifunkcionalni trajekt

Druga promjena odnosi se na legendarni 4Islands trajekt koji već godinama vjerno prati utrku. On od sada više neće biti samo startna rampa, već će postati mobilna tehnička baza utrke s lokacijom za servis bicikala te praonicom bicikala i ostavom za bicikle.

Foto: Vedran Metelko

Nove kategorije u 4Islands

Treća novost su dodatne kategorije natjecatelj(ic)a. UCI natjecatelji dobili vlastitu kategoriju odvojenu od amatera i rekreativaca. Nijemci Georg Egger i Lukas Baum (Orbea x Leatt x Speed Company) nadaju se ukupnoj pobjedi. Lani su iznenadili i osvojili ABSA Cape Epic bez podrške velike ekipe, ali ove godine tehnički problemi su ih u Južnoj Africi zbacili na drugo mjesto. Za njima će juriti Schneller i Lakata (BULLS), te dvije ekipe Buff – Megamo (Becking / Drechou i Pruus / Morcillo). Na startnoj listi je i nova kategorija Great Grand Masters za one preko šezdeset godina. Zapravo, ova je kategorija konstanta u svim utrkama serije Epic.

Startnu listu pogledaj ovdje: www.epic-series.com.

Foto: Semir Cerić Kovačević

Domaći na četiri otoka

U društvu brdskih biciklista iz cijelog svijeta ove će godine (kao i uvijek) biti i hrvatske ekipe i pojedinci:

Mixed

  • Team Sparta Apoxiomen: Vrdoljak / Penavić
  • Husqvarna Mix Team: Fržop / Lukačević
  • Rab Mtb Paradise #1: Katalenić / Bonačić

Masters Men

  • Veranda On The Sea Rovinj: Peteh / Božić
  • Husqvarna Team: Mesarić / Lindemann
  • Cres Trail Team: Dorotić / Parotat
  • Team MTB.HR: Rubeša / Tečić
  • Krk Outdoor Team: Radovčić / Turčić
  • Cres Cycling Team: Grahli / Milaković
  • Team VISIT KVARNER: Deković / Šubr
  • Kvarner Region-Diversity is beautiful: Vidović / Mesić

Grand Masters Men

  • tofit SXL Team: Peruško / Bukovac
  • Rab Mtb Paradise#2: Peran / Glavić
  • Cycling Team Lošinj: Basta / Franić

Amateurs Men

  • Visit Baška Team: Balenović / Glušac
  • Valamar Team: Pustijanac / Grubišić
  • AntonioVidović Team: Vidović / Vidović        
  • Bananas Racing: Baruškin / Repić
  • Megatrend: Acs / Somogyi

Tu je i „domaća“ ekipa KEINDL SPORT koja će startati u kategoriji Grand Masters Men. Naš iskusni prijatelj, “velemajstor ” Peter Vesel, koji ove godine ima novog partnera, Talijana Lorisa Tomata, kaže: „Dat ćemo svoj maksimum u utrci. Očekivanja su velika, ali utrka je duga i zahtjevna. Za dobar rezultat trebat će i puno sreće“.

Ekipa mtb.si

Foto: Matej Hartman i Nejc Peternelj

U kategoriji Grand Masters Men mtb.si boje pod brojem 121 startati će Matej Hartman (1969.) i Dejan Nemeček (1971.). Poznajemo se dugo, a posljednji put smo biciklirali skupa na Veselom kampu na Krku. Iako prednja suspenzija nije najprikladnija za utrke po kvarnerskim stijenama, obojica smo ljubitelji hardtaila. Dejan će voziti model Trek Procaliber, a pisac ovih redaka model Yeti ARC. Vjerojatno nećemo ponoviti treće mjesto ekipe mtb.si iz 2021. (Hartman / Boben), jer naš moto glasi: „Riding or racing, it has to be fun“. To na domaći način znači: dat ćemo sve od sebe, ali nećemo se ubiti!

Predstavljamo: TEAM MTB.HR za 4islands 2023

4Islands na webu i društvenim mrežama

www.epic-series.com/4islands
Facebook: @4IslandsMTB
Instagram : @4islandsmtb

Naslovna fotografija: Ivan Šardi

Pročitaj i
#4islands

Prati nas