4 Islands
18. travnja 2023

Danas je bilo kratko i slano na prologu u Baškoj. Na zagrijavanju od dvanaest km prije prve ozbiljne etape favoriti su već pokazali zube…

Kratak, ali ipak dobro začinjen prolog s 250 metara nadmorske visine bio je uvod u osmo izdanje utrke po kvarnerskim otocima: Krku, Rabu, Cresu i Lošinju. Na trasu iznad Baške krenulo je dvjestotinjak dvočlanih ekipa koje su po prvi puta oe godine za ozbiljno osjetili teren s kojim će se susresti na sutrašnjoj etapi na Krku.

4Islands: Short and salty

Prolog nikada ne definira stvarnu situaciju jer je kratak i neusporediv sa sljedećim danima utrke, kada su natjecatelji(ce) po nekoliko sati “u sedlu” i kada brzo može doći do krize ili nepredviđenog defekta pa je gubitak dragocjenog vremena neizbježan.

Organizatori i natjecatelji danas su imali sreće s vremenom jer je kiša stala negdje iznad Rijeke i nije stigla do Krka. Vjetar je također bio u granicama normale i nije dodatno ometao natjecatelje na otvorenim dijelovima današnje staze.

U kategoriji Grand Master slavio je Peter Vesel koji nastupa u paru s Talijanom Lorisom Tomatom (Keindl Sport), a u istoj kategoriji dvojac mtb.si (Matej Hartman i Dejan Nemeček) zauzeo je šesto mjesto. Team MTB.HR (Rene Rubeša i Ivan Tečić) zauzeo je 12. mjesto u kategoriji Master (u kojoj je drugo mjesto zauzela ekipa s nekadašnjem svjetskim prvakom J. A. Hermidom).

Najbolji hrvatski predstavnici u istoj kategoriji bili su Marin Deković i Mario Šubr (Team VISIT KVARNER) na petom mjestu. U novoj kategoriji Great Grand Master (iznad 60 godina) Aleš Boben i Roman Žnidaršič (MTB Trbovlje) zauzeli su drugo mjesto.

Sve rezultate potraži na epic-series.com.

Elite: Očekivani rezultati favorita

U ženskoj elitnoj kategoriji, Njemice Bettina Janas i Kim Ames (sportograf.com – Bike Aid MTB) preuzele su uzde, pobijedivši Njemačko-litvansku kombinaciju  – Tanja Priller i Greta Karasiovaite (Triscelion / SRT-Protective Factory) – za gotovo minutu. Treće mjesto osvojile su Švicarka Alessia Nay i Estonka Liisa Ehrberg (Velohunt – VeloFlütsch).

U muškoj kategoriji konkurencija je u vrhu vrlo tijesna jer su Nizozemac Hans Becking i Francuz Hugo Drechou (BUFF egamo) za samo 12 sekundi prestigli njemački dvojac Georg Egger i Lukas Baum (Orbea x Leatt x Speed Company). Trećeplasirani Talijani Lorenzo Samparsi i Dario Cherchi (KTM Acemist Brenta Brakes) zaostali su pola minute.

Etapa je počela prema očekivanjima. Loris je jak ove godine, vrlo jak, jači od mene. Došao je iz Cape Epice prije nešto više od dva tjedna i ima, kako biste rekli biciklističkim rječnikom, vrlo dobru nogu. Puno je odradio posla, ja sam se par puta stavio ispred da Loris malo odahne. Zadovoljni smo današnjim nastupom, trenutno smo prvi u kategoriji i imamo minutu prednosti u odnosu na Švicarska. Sve počinje sutra s prvom pravom pozornicom, danas smo tek vidjeli gdje je kome mjesto.

Peter Vesel (Keindl Sport)

Kratak prolog, ali “ubija” jer cijelo vrijeme ideš punom parom. Prvi kilometar se vozi po pijesku uz obalu. Srećom Dejan i ja smo trenirali ovu dionicu ujutro i našli dobru liniju.Već prvi kilometar nakon starta uhvatili smo par koji je startao minutu ispred nas,a na šestom kilometru par koji je startao dvije minute ispred nas. Ne znači puno,ali daje malo dodatnog samopouzdanja. Vozili smo dobro, bez problema na stazi, ali mogu reći da je Nijemac brži.

Matej Hartman (mtb.si)

4Islands: Najava druge etape

Etapa na Krku nikad nije bila laka, a neće biti ni ovaj put. Nekoliko novih dionica i čak 78 kilometara i 1700 metara uspona sa startom i ciljem u Baškoj. Kakvo će biti vrijeme? Pouzdani norveški meteorološki portal yr.no kaže da će poslijepodne biti oblačno uz malo sunca i temperature između 14 i 17 stupnjeva.

epicseries.com/4islands

Fotografije: Matej Hartman i Lara Tomat

Pročitaj i
#4islands

Prati nas