4 Islands, Cres
21. travnja 2023

Današnja treća etapa doživjela je najviše promjena u odnosu na lanjsko izdanje. Svakako najteža u svim godinama etapne utrke po Kvarnerskim otocima…

Cres je kraljevski i to ne samo zbog prirode i pejzaža, već zato što je današnja etapa na otoku od samih početaka ona koja nosi nadimak kraljevska. Najduža je, ima najviše uspona i samo je korak do zadnje etape i cilja u Malom Lošinju.

4Islands: Shepherd’s Paradise

Peter Vesel i njegov talijanski kolega Loris Tomat (Keindl Sport) neporaženi su u kategoriji Grand Masters – po četvrti put. Dvojac mtb.si (Matej Hartman i Dejan Nemeček) u istoj kategoriji bio je sedmi. Aleš Boben i Roman Žnidaršič (MTB Trbovlje) drugi u kategoriji Great Grand Masters.

U kategoriji Masters još jedna pobjeda za španjolski dvojac Oldies and Goldies (Hermida / Ortiz) dok su najbrži hrvatski predstavnici Team Visit Kvarner (Deković / Šubr) bili četvrti. Na petom mjestu u u kategoriji su Mesarić i Lindemann (Husqvarna), dok je naša tvornička ekipa MTB.HR (Rubeša / Tečić) završila etapu na odličnom devetom mjestu u kategoriji.

Nedodirljivi u kategoriji Mix su Kristina Lukačević i Roko Fržop (Husqvarna Mix Team) koji su i danas pobiljedili u etapi te tako učvrstili vodeću poziciju u ukupnom poretku.

Elite: Nedodirljivi Egger i Baum

Nijemci Georg Egger i Lukas Baum (Orbea x Leatt x Speed Company) danas najbrži te i dalje vodeći u ukupnom poretku. Za tri sata, 14 minuta i 4 sekunde svladali su više od 84 kilometra. Drugo mjesto nakon jučerašnjeg trećeg mjesta zauzeli su Nijemac Simon Schneller i Austrijanac Alban Lakata (Team Bulls), treći je bio dvojac Buff Megamo: Francuz Hugo Drechou i Nizozemac Hans Becking . U konkurenciji seniorki etapaje pripala njemačkom dvojcu sportograf.com – Bike Aid MTB kojeg čine Bettina Janas i Kim Ames .

Sve rezultate potraži na epic-series.com.

Deković i Šubr: Najbrži Hrvati

Marin Deković – Deks i Mario Šubr – Pancho (Visit Kvarner): Treći put skupa vozimo 4 otoka . Ove godine u planu imamo i Andoru Classic. Pod istim imenom, naravno. U masters kategoriji smo ukupno treći, a ako ne bude problema, završit ćemo među prva tri. Budući da Mario živi u Njemačkoj, ove godine nismo trenirali zajedno, ali nam je svejedno bilo super na četiri otoka. Od početka idemo ‘punim gasom’ dok ne ostanemo bez ‘goriva’. Ne možete taktizirati na otocima jer sve dok gre – gre . Obojica smo na fullyjima. Ja vozim Spark SL, a Mario vozi Specialized Epic S-Works. Sutra je Cres koji će biti kao sudnji dan i tko preživi prvi uspon i Lubenice doći će do kraja i to je bitno.

Što su Dejč i Mah rekli nakon etape?

Dejan Nemeček : “Teško na papiru, a teško uživo. Stvarno kraljevska etapa, tehnički i zahtjevna. Start ponovno iz boksa B. Odlučili sam se pozicionirati na začelje. Krenuli smo umjerenije, jer na prvom usponu ne dobiješ ništa .Nakon što smo rasute staze prevalili prilično brzo, glavom,bez glupih grešaka. I da smo zadržali poziciju. Očekivao sam i malu krizu. Nakon zone ojačanja stisnuo sam jedan gel koji mi se činio previše gusta i nije bila najbolja. Matej je mislim iz dana u dan bolji. Grize i grize. Duge ravnine i makadami. Postavio sam se ispred i savršeno smo surađivali i držali poziciju. Kad mi je bilo teško, Malo sam pjevao, došli smo u cilj dobro iscrpljeni.”

Matej Hartman: “Fantastičan dan i teška etapa. Početni uspon s Meraga daje selekciju. Odmah nakon uspona počela je nova dionica. Ova dionica ide visoko iznad grada Cresa. I bilo je dosta kvarova. nisam vidio toliko praznih guma na cijeloj utrci Na našu sreću cijela etapa bez ikakvih problema. U Ustrini se utrka okreće i ide pored Vranskog jezera preko Podola do Valuna i uz nove samce prema cilju u Cresu. Svaki dan smo sve bolji, a Dejan je i dalje superioran. Super je voziti s njim. Pun je savjeta i beskrajno sam zahvalan što me čeka kad više ne mogu. I počeo sam gledati u mjerač snage!”

Video: Najboljeiz druge etape na Rabu

Posljednja etapa sutra na Lošinju, 41 kilometar i 950 metara uspona

Od Malog Lošinja do Malog Lošinja. Etapa s najmanje promjena u odnosu na prethodne verzije, ali i dalje nimalo laka, iako je duga tek nešto više od 40 kilometara. Vremenski uvjeti bibi će OK. Na yr.no kažu da će biti djelomice sunčano i do 18 stupnjeva.

epicseries.com/4islands

Foto: organizator i Aleš Špes

Pročitaj i
#4islands

Prati nas