4 Islands
5. prosinca 2022

U najvećoj etapnoj utrci u ovom dijelu Europe, koja će se održati od 18. do 22. travnja, osim kilometraže iz naslova trebati će svladati 6000 metara uspona. Možda i najteže izdanje do sada…

Osmo izdanje utrke etapne MTB utrke 4islands koja će drugu godinu za redom biti dijelom svjetske serije Epic, provesti će natjecatelj(ic)e kvarnerskim otocima: Krk, Rab, Cres i Lošinj. Klasik kojeg već dobro poznajemo, ali sljedeće godine etape će biti donekle promijenjene, neke duže, a neke s malo više visine. Kao i do sada, počinje s prologom u Baškoj na otoku Krku.

Etape na 4 otoka će se nizati ovako:

Prolog (Baška – Baška), 12 kilometara i 252 metra uspona

Kratko i slatko: Kratak i dinamičan prolog s rutom preko šljunčane plaže, između obalnih litica i malo više iznad mora. Potom prema unutrašnjosti otoka do najviše točke, spust u zaleđe Baške, zatim strmi i kratki usponi i spustovi te skretanje prema samo metar nadmorske visine odredištu.

1. etapa (Baška – Baška), 78 kilometara i 1656 metara uspona

Kao i prolog, i prva etapa održava se na otoku Krku. Nakon uvodnih kilometara početak uspona na Mjesečev plato. Trasa potom nastavlja prema Klimnu, zatim prema Dobrinju, a između biciklist(ic)e čeka zanimljiv teren. Posljednjih deset kilometara etape vozit će se nešto umjerenijim tempom jer ruta prelazi u lakši spust s malo uspona.

2. etapa (Lopar – Rab), 76 kilometara, 1216 metara uspona

Start u Loparu. Ruta vodi preko pješčane plaže i zatim na stjenoviti dio otoka. Dalje ide Premužićevom stazom, ali preko Kalifronta, s kojeg se uvijek pružaju prekrasni vidici. Etapa na Rabu “na papiru” više nije laka kao na prethodnim verzijama turneje četiri otoka. Odredište je, naravno, grad Rab.

3. etapa ( Merag – Osor ), 83 kilometra i 1696 metara uspona

Etapa na Cresu oduvijek se smatrala kraljevskom, najtežom, a ništa drugačije neće biti ni u osmoj iteraciji utrke. Odmah nakon starta bicikliste čeka težak i strm uspon koji se smatra klasikom treće etape. Slijedi novi dio staze koji će oduševiti tehnički potkovanije natjecatelje, a potom i “maraton” klasik. Sve do cilja u Osoru i konačnog transfera do mjesta održavanja posljednje etape.

4. etapa (Mali Lošinj – Mali Lošinj), 40 kilometara i 929 metara uspona

U najvećoj etapnoj utrci u ovom dijelu Europe, koja će se održati od 18. do 22. travnja, osim kilometraže iz naslova trebati će svladati 6000 metara uspona. Možda i najteže izdanje do sada...

Najmanje nadmorske visine i najmanje kilometara, ali još uvijek daleko od lagane etape. Kad prijeđete kroz cilj, znate da ste odradili sjajnu utrku.

Prijave i sve ostale informacije potraži na epic-series.com .

Naslovna fotografija: 4islands

Pročitaj i
#4islands

Prati nas