17. travnja 2022

Da, lani smo već objavili potpuno jednak naslov koji je važio sve do zaključenja ovogodišnje startne liste, ali ulaskom u Epic seriju naša se već legendarna etapna utrka popela još jednu stepenicu prema gore…

Nakon lanjskog priključivanja u Epic Series, etapna utrka 4Islands MTB Croatia sada je po prvi puta ove svjetske serije etapnih utrka. Naravno, privukla je najkonkurentnije svjetske vozač(ic)e, uključujući drugoplasiranu ekipu os ovogodišnjeg izdanja utrke Absa Cape Epic, u kojoj je i aktualni svjetski prvak u MTB maratonu.

Prošlo je manje od mjesec dana od utrke Absa Cape Epic 2022, a serija se nastavlja u Europi. Prestiž koji je Epic Series donosi hrvatskoj petodnevnoj utrci koja se vozi od Krka, Raba, preko Cresa do Lošinja, osigurao je nastup nekih od najboljih svjetskih biciklist(ic)a, sa startom prologa  19. travnja u Baškoj.

Pet dana Kvarnera

Uz Prolog i četiri maratonske etape 4islands Croatia sadržava 5890 visinskih metara u „svega“ 272 kilometra ukupne duljine. Vožnja drevnim pješačkim stazama koje su isklesala stada koza i njihovi pastiri, ali i namjenski izgrađeni MTB singlicama, zahtijeva apsolutnu usredotočenost i nagrađuje tehnički najsposobnije vozače. U elitnim redovima elitne kategorije gdje vještine rukovanja biciklom nerijetko predstavlja odlučujući faktor, pobjednike će vjerojatno odrediti eksplozivni usponi.. Na primjer, 2021. samo 25 sekundi dijelilo je pobjednike Jaroslava Kulhavog i Matousa Ulmana (Ceska Sporitelna) od drugoplasirane ekipe Buff SCOTT (Hans Becking i Jose Dias).

Becking se vraća na Kvarner i ove godine, a njegov je novi novi partner Peter Pruus (BUFF Megamo 2), a u njihovoj prvoj ekipi su Enrique Morcillo Vergara i Hugo Drechou, „Jedva čekamo nastupiti na 4Islands Croatia”, kaže njihov vođa ekipe Pau Zamora. „Idealno, željeli bismo ponoviti ili poboljšati prošlogodišnji rezultat, jer imamo dvije ekipe sposobne za postolje ove godine. Budući da je utrka sada dio Epic serije, očekujemo jaču konkurenciju; uz neke od najboljih ekipa iz maratonskog miljea. Dobar rezultat na 4Islands Croatia stoga će imati veću vrijednost i prestiž.”

Svjetski prvak na Kvarneru

Nakon što je 2021. završila na trećem mjestu, ekipa Canyon Northwave i ove se godine vraća na Jadran. Martin Stošek i njegov partner, svjetski prvak u MTB maratonu Andreas Seewald traže iskupljenje nakon razočaravajućeg kraja ovogodišnje Absa Cape Epic. Seewald je natukao  rebra u padu na prvoj etapi, ali, što je tipično za ozljede rebara, to je utjecalo na njegovu izvedbu tek nekoliko dana kasnije. Zbog toga je osjećao ostavilo u veliku bol i i borio se za duboke udisaje na 6. i 7. Etapi. „Još uvijek se oporavljam od pada na Absa Cape Epicu”, priznao je Seewald. „Ali mislim da će moje tijelo opet biti čvrsto, na vrijeem za 4Islands, 19. travnja.”

„Sudjelovao sam na ovoj utrci već dva puta ”, istaknuo je Stošek. „Najprivlačniji dio utrke, s moje točke gledišta, je krajolik. Utrka tako blizu mora i okružena prirodom je vrlo posebna. Također se veselim plovidbama s otoka na otok trajektom. To je vrlo poseban atribut događaja, koji je potpuno jedinstven u brdskom biciklizmu. Stvarno se radujem što ću vidjeti promjene koje će Epic Series implementirati na ovoj utrci. Znam da su sve utrke Epic Seriesa na najvišoj razini organizacije, tako da sam uzbuđeniji nego uoči 4Islands.”

Kandidati za top 5

Canyon Northwave i BUFF-Megamo morat će se natjecati s ekipon Team BULLS kao i novoosnovanom ekipom Singer Racing Team. Martin Frey i Simon Stiebjahn nastupali su za ekipu BULLS, ali sada su osnovali privatnu ekipu za 2022. i bit će željni pokazati što mogu svojim bivšim ekipnim kolegama Albanu Lakati i Simonu Schnelleru.

Pobjednici etape na nedavno održanoj utrci Absa Cape Epic Fabian Rabensteiner i Wout Alleman također će startatu. Na Kvarneru će se Rabensteiner udružiti s Danielom Geismayrom (Wilier Pirelli 1), a Allemanu će se pridružiti talijanski XCO nacionalni prvak iz 2019. Gioele de Cosmo.  

Na popisu favorita su i ekipe KTM Alchemist powered Brenta brakes, FRA – BEL URBAN TRI SPORTS, STOP&GO Marderabwehr MTB, SCOTT – Bernina Sport i KMC svi kandidiraju za pet najboljih mjesta ako će njihovi planovi biti izvršeni do savršenstva. Manuel Pliem i Frans Claes, bivši austrijski i bivši belgijski nacionalni prvaci u MTB maratonu među najiskusnijim su natjecateljima u seriji Epic.  

Ariane Lüthi (desno) s partnericom na Absa Cape Epic, Amy Wakefield – foto: organizator (Gary Perkin)

Favoritkinje u ženskoj konkurenciji

U ženskoj elitnoj konkurenciji startati će osam moćnih ekipa. Aktualna pobjednica Ariane Lüthi prvi puta će voziti u ekipi s Faranak Partoazar. Njihova ekipa Pump for Peace – Velosolutions Racing osnovana je za promicanje biciklizma u regijama poput Irana odakle dolazi Partoazar, u kojima on ne predstavlja tradicionalni sport. „Neću biti u 100-postotnoj formi jer moj glavni cilj za sezonu dolazi na ljeto”, priznaje višestruka iranska nacionalna prvakinja. „No moram biti u dobroj formi kako bih mogla držati tempo s Ariane! Moja ambicija za 4Islands Croatia je jednostavna, ali nije tako lako postići. Moj cilj je utrkivati se s osmijehom i dati sve od sebe, steći iskustvo natječući se uz Ariane i bit će zanimljivo vidjeti kamo  nas taj pristup vodi. Kažu da je zabavno voziti brzo i voljele bismo postići najbolji mogući rezultat nakon pet dana utrkivanja.”

Ekipu Allebike Canyon Northwave čine Lejla Tanović i Stefanie Dohrn. One će startai u ulozi favoritkinja. Tanović dolazi iz susjedne BiH. Dohrn   je pak jedna od najiskusnijih sudionica Epic Seriesa i završetkom utrke na Kvarneru postati će Epic Legend. „Želimo dobru utrku i lijepo vrijeme ”, sa smiješkom kaže Tanović. „I Stefanie i ja smo u odličnoj formi. Ciljamo barem na postolje.”

Staze i azurno more

Osim spomenutih, glavne suparnice vjerojatno će biti ekipe MTB Pro Merchandising Racing i Olympia – RDR Italia. Janina Wüst se raduje ponovnom utrkivanju uz Greete Steinburg, nakon što su već vozile skupa u 2022.. „Ovo će biti moja prva posjeta Hrvatskoj; Doista sam znatiželjna što će mi ovdje donijeti vožnja i utrkivanje”, kazala je Wüst. „Čula sam o prekrasnoj prirodi i tehnički zahtjevnim, ali sjajnim stazama. I ja se veselim istraživanju različitih otoka. Pošto dolazim iz kopnene Švicarske, živim život bez mora. Uzbuđena sam što ću se utrkivati pet dana uz obalu.”

Costanza Fasolis i Claudia Peretti (Olympia – RDR Italia) navikle su na utrkivanje uz more, no i njih će sigurno zadiviti jedinstveni 4Islands. Uz ekipe Edelsten – La Musette, VeloFlütsch, MTBcamps i Raid Evolenard/Global cycles neće stići uživati u pogledu na more azurne boje. No biti će dovoljno vremena nakon svake etape za usredotočiti se na krajolike.

Ljubitelji brdskog biciklizma moći će uživati uz povećanu medijsku pokrivenost utrke koju je osigurao Epic Series. Uključite se od 19. do 23. travnja na www.4islandsmtb.com kako biste pratili akciju. Videozapisi i fotografije mogu se pronaći na Facebooku. (epic-series.com)

Startna lista za prolog u Baškoj: www.4islandsmtb.com

Pročitaj i
4 Islands 2021.: Najbolja startna lista ikad!

Opširnije
#4islands

Naslovna fotografija: Svjetski prvak Seewald i njegov ekipni kolega Stošek – foto: organizator

Prati nas